Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Uz čišćenje octom i sodom tepih može mirišati kao cvijet

Tepih će odisati svježinom uz redovito usisavanje, prah za tepihe ili smjesu od eteričnog ulja lavande. Pomoći će i mirišljava sredstva za odjeću te octena otopina

FOTOLIA
Foto: FOTOLIA

Tepih je poželjno dubinski usisati i strojno očistiti barem jedanput na godinu. No ako se nema vremena za stručno čišćenje, i posipanje sodom bikarbonom pomaže u istjerivanju prljavštine i loših mirisa. No ako je vlaga visoka, soda se može zavući među vlakna te napraviti više štete. Za vlažnih dana radije poprskajte tepih alkoholnim octom koji će razgraditi prljavštinu, pa tako i ukloniti izvor mirisa. No ocat može oštetiti i tepih, pa ga je dobro iskušati na malom dijelu. Od profesionalnih sredstava za čišćenje najbolji su prah ili pjena koji se iščetkaju, a zatim se tepih temeljito usiše.

Isti učinak postiže se i posipanjem smjese od šalice boraksa i 15 kapi eteričnog ulja lavande. Neugodni mirisi mogu se neutralizirati i prskanjem osvježivačima odjeće. Poželjno ga je usisavati triput na tjedan, no ako imate ljubimce, i svaki dan.

Sapun privlači prljavštinu

Tijekom čišćenja tepiha dobro je izbjegavati sapune s kemikalijama jer ostaci sapuna djeluju poput magneta za prljavštinu. Bolja su sredstva na bazi vode. Preporučuje se i brzo uklanjanje vlažnih mrlja jer su izvor hrane za bakterije neugodnog mirisa.

Druge korinse savjete kako prirodnim sredstvima čistiti dom pročitajte na Zdravakrava.hr

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message