Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
5 komentara

Uz klinčiće, cimet i lovor vino se pretvara u mirisni napitak

Najvažnije je da ne proključa jer će tako izgubiti zamamnu aromu. Ako želite ublažiti okus, dodajte čašu vode ili soka. Umjesto šećera može se staviti med

Foto: Dreamstime
5 komentara

Uz svježe pecivo ili kolačiće najbolje će prijati kuhano vino, koje se u Velikoj Britaniji poslužuje i uz mesne pite. Slavni Jamie Oliver sastavio je idealan recept za mirisni napitak.

POGLEDAJTE VIDEO:

U tavi s 250 g šećera dodajte kore dviju klementina, limuna i limete. Ubacite šest klinčića, malo cimeta, tri lovorova lista, naribani muškatni oraščić i štapić vanilije. Dodajte crvenog vina toliko da prekrije šećer i kuhajte pet minuta dok se ne rastopi te pretvori u sirup. Tako ćete dobiti bazu u kojoj se okusi vina i začina savršeno prožimaju. I dalje kuhajte sirup, ali na slaboj vatri pa dodajte anis i dvije litre crvenog vina.

Lagano kuhajte oko pet minuta, no vino ne smije vreti jer će izgubiti aromu. Procijedite i poslužite u vatrostalnim čašama. Ako želite ublažiti okus, dodajte čašu vode ili soka. Umjesto šećera može se staviti med, a vino može biti bijelo ili crveno, glavno da je kiselkasto. 

 

Kuhano vino uz kapljicu konjaka

Sastojci: l crvenog vina, 4 štapića cimeta, narančina korica, 4 žlice šećera, 2 štapića kardamona, 5 klinčića, trećina šalice konjaka

Priprema: izmiješajte litru crvenog vina, četiri štapića cimeta, narančinu koricu, četiri žlice šećera, dva štapića kardamona i pet klinčića u velikoj posudi. miješajte na umjerenoj vatri, ali pazite da ne proključa. Vino je kuhano tek kad se šećer sasvim rastopi i ako iz njega izlazi para. možete ga procijediti izlijevajući ga kroz gazu. Dodajte dvije žličice konjaka u šalicu za čaj pa ulijte kuhano vino.

Kuhano vino s jabukom i čajem

Foto: Dreamstime

Sastojci: l crvenog vina, 2 dl vode, naranča (mogu i dvije mandarine), jabuka, 5-7 žlica šećera, malo cimeta

Priprema: U posudu stavite sve sastojke i kuhajte na srednje jakoj vatri. čim provrije, maknite s vatre. Procijedite vino kroz gazu i poslužite u vatrostalnim posudama. možete i dodati vrećicu čaja, najbolje voćnog okusa.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message