Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Uz male trikove i dobre savjete vrtlarite kao profesionalac!

Uz male trikove i dobre savjete vrtlarite kao profesionalac!
1

Salata spašava vrt od poplave, a posude od agresivnih biljaka, račicu je najbolje posaditi na mjestu gdje ima puno sunca, a grašak će biti uspješan u hladovini

VIDEO

Pretjerivanje sa zalijevanjem, što uzrokuje trunjenje korijena biljke, jedna je od najčešćih pogrešaka vrtlara amatera. Kako ne biste više nagađali jeste li dovoljno zalili biljku, možete ugraditi sustav za navodnjavanje koji će automatski podesiti idealnu količinu vode. No jeftinije ćete proći pratite li vlažnost zemlje - ako možete oblikovati ne suviše čvrstu grudu blata, znači da je zemlja savršeno vlažna. Također, kako biste bili sigurni jeste li dovoljno zalili biljku, poslužite se biljkom indikatorom poput zelene salate ili hortenzije. 

One venu mnogo brže nego ostale, pa ako su u izrazito lošem stanju na vruć dan, vrijeme je da zalijete i ostale biljke iz vrta. No da biste se doista ponosili svim biljkama, valja pripaziti i na kvalitetu zemlje. Ona se razlikuje po regijama, a stručnjaci preporučuju da je testirate prije sadnje kako biste bili sigurni što joj treba kako bi biljke najbolje uspijevale. No bez obzira na sastav tla, zemlju treba pomiješati s jednakom količinom organskoga komposta, a što je više moguće, izbjegavati umjetno gnojivo. 

Pri sijanju i sadnji valja voditi računa i o tome gdje ćete smjestiti biljke koje su vrlo invanzivne, poput hrena ili bršljena, odnosno koje se nekontrolirano šire vrtom. Njih je zato najbolje smjestiti u odvojene posude. 

Osim invanzivnih biljaka treba se čuvati i životinja ili ljubimaca koje bi mogle opustošiti vrt. Jedini način da ga zaštitite je da postavite ogradu oko njega. No ako pas ima potrebu kopati po vrtu, odvratite ga od toga plastičnim igračkama, koje će mu biti zabavnije od biljaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rajčica voli sunce, a grašak hladovinu

Količina potrebnog sunca također se razlikuje od biljke do biljke, pa i na to valja obratiti pozornost. Primjerice, rajčice trebaju najmanje šest sati izravnog sunca na dan. Patlidžani, papričice, ali i većina lisnatih biljaka, moraju biti posađeni u najsunčanijem dijelu vrta. No, primjerice, grašak i salata najbolje uspijevaju u sjenovitim dijelovima. 

Ocat i voda bolji su od pesticida

Pretjerivanje s pesticidima nikad nije dobro rješenje kako biste uklonili korov jer oni mogu zatrovati zemlju i učiniti je godinama neplodnom. Umjesto pesticidima protiv korova se borite tako da ga nekoliko dana zalijevate mješavinom vruće vode i octa. Ocat će “ubiti” većinu korova. 

Pazite da ne sadite ili sijete preblizu 

Sadite li previše različitih biljaka preblizu jedne drugima, rezultat može biti da se nijedna ne razvije kako treba. Zbog toga je nužno pratiti upute na pakiranjima sjemenki i sadnica. No poneke biljke doista mogu biti posađene jedne do druge, ali u slojevima. Tako grmoliku biljku poput bosiljka možete smjestiti odmah ispod visokih rajčica. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam