Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Uz pomoć upitnika do čvrstih odluka za životne promjene

Uz pomoć upitnika do čvrstih odluka za životne promjene
1

Pitam se pitam... Odgovorite li na ključna pitanja znat ćete je li neka odluka prevelik zalogaj ili vas i jeste li skloni tome da vas neuspjesi pokolebaju i odvrate od cilja

VIDEO

Ako na početku svake godine redovito kršite odluke koje donesete, otkrijte zašto se to događa. Zapitajte se najprije ugrožava li vas odluka. 

Primjerice, želite li izgubiti deset kilograma koje ste prikupili posljednjih godina ili napokon početi štedjeti, a od same pomisli na to postanete nervozni. Pitate li se možete li vi to jer zapravo ne vjerujete da možete te nikom ne govorite o odluci jer vas je sram priznati neuspjeh po tko zna koji put, radije odustanite jer su takve odluke osuđene na propast čim ugrožavaju vašu disciplinu i dovode u pitanje sposobnosti. 

Zapitajte se i je li odluka preteška. Ne ciljajte previsoko jer mislite da su jedino takve odluke dobre. Budite realni pa, npr., pokušajte izgubiti dva kg u mjesec dana ili svaki dan stavite nekoliko kuna u kasicu-prasicu prije nego što počnete štedjeti veće svote. Kad vidite da vam ide, poželjet ćete nastaviti. 

Hoće li odluka ograničiti vaše razmišljanje?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čak i ako uz rigoroznu dijetu i vježbanje ostvarite cilj, zapravo niste ništa postigli jer niste promijenili način života. Čim se vratite na staro, i kilogrami će se vratiti.

Je li novogodišnja odluka vaša ili odgovor drugima?

Ako ste odluku donijeli samo da vas drugi prestanu gnjaviti ili zbog njihovih iskrenih želja za vaše dobro, vjerojatno ćete je prekršiti. Kako bi bila uspješna, odluka mora biti odraz vaših želja i osobne predanosti, a ne želja da skinete druge s vrata.

Ovisi li uspjeh odluke o nekim nagradama?

Neki roditelji nagrađuju djecu novcem za svaku peticu. Iako to neku djecu motivira na učenje, drugima novac postaje važniji cilj od učenja. A nakon dobivene petice, ni ne sjećaju se gradiva.

Je li odluka usmjerena na rezultat?

Oni koji su usmjereni samo na krajnje rezultate prije će odustati ako ne vide pomak od onih koji su koncentrirani na proces. Na primjer, počnete li zdravije jesti, prije ćete smršavjeti nego oni koji si uskraćuju obroke kako bi postigli željenu težinu.

Kosi li se odluka s manje očitom, no važnijom?

Dobar je osjećaj kad vidite da svaki mjesec štedite sve više novca. No ako je financijska situacija teška, ipak najprije platite sve račune i rate kredita na vrijeme umjesto da odvajate novac za štednju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje