Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Užas! Trovala je svoje dijete lijekovima da privuče pažnju

'Ja sam monstrum, užasna majka. Lagala sam kako bih privukla pažnju', rekla je Hope Ybarra iz SAD-a koja je sustavno zlostavljala svoje dijete izmišljenim bolestima

VIDEO

Da nešto s njihovom 30-godišnjom kćeri Hope Ybarra nije kako treba, njezina majka Susan posumnjala je nakon što je ova rekla da joj se rak kostiju vratio po treći put, no medicinskih dokaza o tome nije bilo. Prije toga su zajedno plakale dok je Hope objašnjavala kakvo cvijeće želi na sprovodu i da bi voljela da puste golubove tijekom sahrane.

Hopeina obitelj je shvatila kako su godinama živjeli u laži nakon što je njezin liječnik zatražio medicinsku dokumentaciju o zadnjih osam godina liječenja, imena liječnika i informacije o terapijama na kojima je bila. 

Susan je prekopala sve ladice i ormare u kući svoje kćeri, no nije našla ništa. Zamolila je potom njezinog supruga za podatke iz osiguranja koji bi potvrdili bolest i liječenje, no ničega nije bilo. 

- To je bio trenutak u kojem nam se život promijenio. Drugi dan sam otišla do njezinog liječnika i rekla mu da sumnjam da moja kćer možda ima Munchausenov sindrom - prisjetila se Susan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hope danas sjedi u zatvoru jer je izmišljala, ne samo da je ona teško bolesna, već i  njezina kćer s čime ju je skoro ubila. 

Ljudi s ovim sindromom skloni su lažirati bolest ili se namjerno dovesti u stanje da trebaju medicinsku skrb i tako izazvati suosjećanje u ljudima. Izmišljaju bolest kako bi privukli pažnju na sebe, ne radi materijalne koristi. 

- Posljednjih osam godina bile su laž. Proslave koje smo organizirali kada bi pobijedila rak, i to je bila laž. Tetovaža krila na njezinim leđima je isto laž. Počela sam se pitati što je još izmislila - nastavila je Susan svoju priču.

U to vrijeme njezina unuka, Hopeina najmlađa kćer, bila je pod tretmanom zbog cistične fibroze već četiri godine. U nosu je znala imati cjevčice za kisik. Inače, cistična fibroza je genetska bolest koja uzrokuje zgrušnjavanje sluzi u plućima i drugim organima što može rezultirati problemima s disanjem, infekcijama pa čak i preuranjenom smrti.

Pogledajte CNN-ov intervju s Hope:

When a mom makes her child sick

When a cancer survivor's story didn't add up, all eyes turned to her sick daughter. http://cnn.it/2vXNuJg

Posted by CNN Health on 15. kolovoza 2017

- Hope je bila vrlo aktivna u prenošenju poruka o ovoj bolesti. Bila je u bolničkim odborima i sudjelovala u kampanjama za prikupljanje donacija. Mnogima je bila uzor požrtvovne majke - priča Susan.

Nakon što su razotkrili da je Hope izmislila rak kostiju, odveli su njezinu kćer na ponovno testiranje na cističnu fibrozu. Hope se tijekom testiranja pokušavala uplitati u posao medicinskog osoblja, ali zaustavili su je. Test je bio negativan, djevojčica uopće nije bila bolesna.

Iako nikada ranije nije plakala, Hope je tog dana počela roniti suze. Njezina prevara bila je otkrivena. I stručnjaci smatraju da je plakala zbog sebe, a ne zbog svoje kćeri koju je godinama terorizirala izmišljenom dijagnozom.

Tada je definitivno potvrđeno kako ima Munchausenov sindrom kod kojeg roditelji lažiraju bolesti, pretjeruju s njima ili čak namjerno uzrokuju da dijete zaista bude bolesno. 

Istražitelji su otkrili da je svoju kćer namjerno inficirala štetnim bakterijama koje je nabavila u laboratoriju u kojem je radila. Također, sumnjaju kako je nesretnom djetetu vadila krv u tolikoj mjeri da bi se kasnije moglo pokazati da je anemična.

U jednom takvom slučaju liječnik je malenoj dao terapiju protiv anemije što je rezultiralo anafilaktičkim šokom. Srećom, liječnici su je uspjeli stabilizirati.

- Ovakve majke pod svaku cijenu žele zadržati ulogu očajnog i obrazovanog roditelja - objasnila je Catherine Ayoub, forenzička psihologinja na Harvardu.

Ova stručnjakinja je radila na sličnim slučajevima i educirala je policijske službenike kako bi mogli identificirati obrasce ponašanja ovakvih ljudi.

- To nije psihički poremećaj. Oni nisu ludi, oni znaju što rade. Ne prihvaćamo nikakav oblik zlostavljanja djeca, pa zašto bi pronalazili ispriku za ovaj slučaj - kaže dr. Jayme Coffman, pedijatar za zlostavljanu djecu u dječjoj bolnici Cook u Teksasu koji je uključen u procjenu Hopeinog slučaja.

Dodaje kako takvi roditelji godinama drže i obitelj i liječnike u uvjerenju kako im je dijete zaista bolesno. Mnogi roditelji su, u sličnim slučajevima kao što je ovaj, imali neko znanje iz medicine ili su bili zaposleni u medicinskom području rada. Uz to, danas im je još lakše proučiti određenu bolest jer sve mogu pronaći na internetu. Kaže kako su gotovo svi poznati počinitelji ovakvog zlostavljanja djece - žene.

- Ja sam monstrum, užasna majka. Lagala sam kako bih privukla pažnju - rekla je Hope novinarima CNN-a u teksaškom zatvoru. Tamo je od 2010. godine nakon što je sve priznala. Njezina djeca od tada žive sa sad bivšim suprugom.

Hope tvrdi da se osjeća teško zbog svega što je napravila svojoj obitelji. I dalje izmišlja bolesti. Tvrdi da ima maglovito sjećanje na sve to zbog dijabetičke kome, pa pokušava uvjeriti sve oko sebe da je gluha i da zna čitati s usana. Iz zatvora bi trebala izaći u listopadu 2019. godine. Prvo što želi napraviti kada izađe je to da se pokuša pomiriti sa svojim roditeljima koji je nisu posjetili već godinama, kaže.

- Još uvijek imamo tisuće pitanja o tome što je bila laž, a što istina u našoj prošlosti. Ne samo rak, već i druge stvari. Jedina koja bi na njih mogla odgovoriti je Hope - kazala je njezina majka Susan.

Detalje o ovom slučaju pogledajte i u videu:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'