Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Uživajte u ljetu bez obzira na godine - ali uz kontrolu tlaka

Uživajte u ljetu bez obzira na godine - ali uz kontrolu tlaka
4

Sunce donosi snagu i veselje, stoga ostanite aktivni i nemojte se osamiti. Pazite ipak da ne izlazite na vrućinu, pijte dovoljno tekućine i redovito uzimajte lijekove

VIDEO

Ako se po godinama životnog staža ubrajate u zlatnu generaciju, to što tijekom ljetnih vrućina trebate biti na oprezu, ne znači da se do jeseni morate skrivati od sunca i dane provoditi unutar četiri zida.

Zrela dob je mnogo više od sijede kose, bora i osjećaja da je predstava završila. Pravi problem nije u slabljenju tijela nego u ravnodušnosti duha, napisao je francuski pisac Andre Maurois. Stoga, umjesto nostalgije i gledanja starih fotografija s ljetovanja - i dalje uživajte u ljetu skrojenom po svojoj mjeri.

- Iako danas ne možete sve što ste radili prije 20-ak godina, to ne znači da vam tijekom ljeta čekaonica i ljekarna trebaju biti jedino mjesto za izlazak - kaže dr. Tanja Pekez-Pavliško.

Uživajte i dalje u aktivnostima na otvorenom pod uvjetom da intenzitet i ritam prilagodite svom tijelu i godinama te izlaske ograničite na jutarnje i večernje sate. Izbjegavajte ekstremne napore, no lagano pješačenje, vožnja bicikla, boćanje i plivanje itekako su preporučljivi, ali do 11 te poslije 17, odnosno 18 sati. Pritom je jako važno uvijek imati dovoljno tekućine da ne dehidrirate. Treba pripaziti i na vremenske prilike.

- Prije dolaska ciklone smanjite aktivnosti jer se tada pogoršaju zdravstvene tegobe kod kroničnih bolesnika. Redovito uzimajte terapiju te kontrolirajte krvni tlak - ističe dr. Pekez-Pavliško.

Zbog smanjenog znojenja i lošije cirkulacije stariji teže podnose vrućinu, stoga, kada temperatura prijeđe 32°C, bar neko vrijeme provedite u klimatiziranim prostorima - posjetite obližnji trgovački centar, kino, kazalište ili knjižnicu.

Iako je organizmu potrebna tekućina, stariji često ne osjećaju žeđ što povećava rizik od dehidracije koja može loše utjecati na funkciju mišića i tlak te imati ozbiljne posljedice. Stoga i kada niste žedni, popijte dvije litre vode na dan.

Možete se počastiti i prirodnim sokovima, no umjereno jer sadrže šećer.

Tijekom vrućina izbjegavajte alkoholna pića. U posebnim si prigodama slobodno priuštite malo vina, no prekrižite žestice, savjetuje naša sugovornica.

Oprezan treba biti i s kavom. Iako ledena kava godi, kofein potiče izlučivanje tekućine te može dovesti do dehidracije. Ljeti što manje pijte napitke koji ga sadrže, kao i gazirana pića koja sadrže za srce štetan natrij benzoat.

U jelovnik ubacite što više povrća i voća te se opskrbite smrznutim poslasticama s više vode, a manje šećera. No uz redovit oprez prije svega se opustite. Sunčeve zrake će vas ispuniti pozitivnom energijom, pa posjetite prijatelje koje niste dugo vidjeli, prošećite s unucima, dobro udahnite i - uživajte.

Džempere spremite za zimu

Zbog slabije cirkulacije starijima je nerijetko prohladno i kada je vruće te se često neprimjereno i pretoplo odijevaju. Umjesto tamne nosite svijetlu, laganu odjeću od prirodnih materijala, na primjer, pamuka. Nabavite prozračne šešire širokog oboda te udobnu obuću. Izbjegavajte natikače jer je u njima veći rizik od pada i lomova kostiju, a najčešće strada kuk, savjetuje dr. Tanja Pekez-Pavliško.

Spustite rolete i tuširajte se

Da biste lakše podnijeli vrućinu, istuširajte se mlakom vodom, a kako biste se brže rashladili, na zapešća, gležnjeve, pazuhe i vrat stavite ručnik namočen u hladnu vodu.

Da bi i bez klime temperatura u domu bila ugodna, ujutro zastorima ili roletama zatvorite prozore koji gledaju na istok, a poslijepodne prozore okrenute ka zapadu. Stan dobro prozračite preko noći. Dobro ćete se rashladiti i na lokalnim bazenima ako ste dovoljno pokretni te ako nemate problema s infekcijama i kožom. 

Vrtlarenje 

Ono je pravi aerobik i donosi ukusne nagrade. Stavite i hranilice za ptice, uživat ćete u cvrkutu i imati razlog da izađete kako biste im dali vodu i zrnje. 

Vrijeme druženja

Ljeto je savršeno vrijeme da se družite s vršnjacima, obnovite stara te sklopite nova prijateljstva, a upravo druženje pomlađuje duh. Pronađite aktivnost koja vas veseli i pozovite društvo.

Sunčanje pomaže zreloj koži, ali budite oprezni

Koža se s godinama stanjuje. Stariji stoga imaju znatno tanju kožu od onih srednje dobi, a nakon sedamdesete koža je tanja i od one novorođenčeta.

- Upravo je stoga zrela koža iznimno osjetljiva na djelovanje UV zraka te tijekom ljeta treba posebnu njegu - kaže dermatologinja Ivana Manola. Ljeto je idealno vrijeme da se opskrbite vitaminom D čije su rezerve u zimi iscrpljene, a manjak tog vitamina povezuje se sa srčanim bolestima, reumatoidnim artritisom, osteoporozom i nekim vrstama raka.

Osim za zdravlje kostiju, vitamin D je nužan i za normalno funkcioniranje mozga i mišića. 

- Do 10 sati na 10-15 minuta izložite suncu 20-ak posto površine tijela, lice, ruke i noge. Pritom nemojte upotrebljavati zaštitne kreme, no kasnije se ipak treba namazati. 

Definitivno najbolja zaštita je izbjegavanje UV zraka od 11 do 15 sati, kada stariji ne bi smjeli biti izravno izloženi suncu - savjetuje dr. Manola.

Istraživanja australskih stručnjaka pokazala su da je za zrelu kožu temelj zaštite od sunca odjeća od UV zaštitnog tekstila ili prirodnih materijala.

Zbog refleksije sunca s površine vode ili pijeska UV doze su ekstremne te je na otvorenom potrebno nositi i sunčane naočale te šešire širokog oboda. Odabir sredstva sa zaštitnim faktorom ovisi o tipu kože i njezinoj osjetljivosti. 

- Svijetli tipovi kože trebaju najveći zaštitni faktor, SPF 50, a za tamniji tip kože u ljetnim danima dovoljan je i SPF 25. Zaštitne kreme treba nanijeti pola sata prije izlaska te se mazati svaka dva sata i nakon svakoga kupanja. Važno je nanijeti dovoljno kreme, šest žlica za tijelo te žličica za lice - kaže naša sugovornica. 

Posebnu zaštitu od UV zraka trebaju oni koji uzimaju imunosupresivne lijekove i osobe nakon transplantacije.

Pojedini lijekovi i tvari povećavaju osjetljivost kože na sunce. U toj skupini su i umjetni zaslađivači te brojni lijekovi poput onih protiv povišenoga krvnog tlaka, dijabetesa, bolova i depresije.

No zrela koža ljeti treba dodatnu njegu bez obzira na to sunčate li se ili ne. Zbog jačeg sušenja, koje može dovesti do pucanja kože i infekcije, za svakodnevnu njegu odaberite hidratantne kreme s vitaminima C i E, hijaluronskom kiselinom koja vraća koži vlagu, omega 3 masne kiseline. Vitamin C stabilizira krvne žile. Mažite lice, ruke i vrat nekoliko puta na dan. 

Čuvajte oči

Nastanak mrene usko je povezan s utjecajem UV zraka na oko, stoga je i zaštita očiju od sunca iznimno važna. Treba odabrati kvalitetne zaštitne naočale s certificiranim staklima s UV zaštitom.

Istina o izlaganju kože suncu

  • Maslinovo i bademovo ulje nije preporučljivo nanositi na kožu jer povećavaju mogućnost opeklina.
  • Najbolja priprema za sunčanje su tablete beta-karotena. Dobar izvor beta-karotena je mrkva.
  • Ranije ujutro te kasno poslijepodne kratko sunčanje bez zaštite dovoljno je da se vitamin D sintetizira i preporučuje se za prevenciju od osteoporoze.

Mitovi o izlaganju kože suncu

  • Ulja poput maslinova i bademova učinkovito štite kožu od sunca.
  • Najbolja priprema kože za sezonu sunčanja je odlazak u solarij.
  • Suncu se nikada ne smijemo izlagati ako na kožu prethodno nismo nanijeli kremu sa zaštitnim faktorom.

Uz malo pažnje sačuvajte se od trovanja hranom

  • Operite ruke svaki put kad planirate nešto jesti, kuhati ili samo pospremiti hranu, ruke operite sapunom. ljeti je pranje posebno važno za uklanjanje bakterija
  • Ne stavljajte hranu blizu svježeg mesa da je mesni sokovi ne zagade
  • Manje količine hrane dulje ostaju svježe i lakše ih je spremiti. U većim pakiranjima teže je primijetiti ako je već došlo do propadanja i kvarenja
  • Daske za rezanje dobro oribajte nakon korištenja, posebice ako ste rezali meso
  • Zamrznutu hranu ne otapajte na sobnoj temperaturi. Ljeti se zbog vrućine mnogo brže razvijaju bakterije, pa koristite hladnjak ili hladnu vodu
 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju