Obavijesti

Lifestyle

Uživajte u zdravoj i kvalitetnoj prehrani i zdravom životu!

Uživajte u zdravoj i kvalitetnoj prehrani i zdravom životu!
4

Na otvorenju gradskog vrta Borovje sudjelovao je i gospodin Silvester Siročić, Zepterov WOK majstor, koji nam je otkrio kako očuvati kvalitetu hrane i kako ju pravilno pripremati

Na otvorenju gradskog vrta u zagrebačkom Borovju sudjelovao je i Zepterov majstor WOK-a Silvester Siročić. Prisutnima je pokazao svoje kuharsko umijeće, te im pružio i korisne savjete za pripremanje zdrave i kvalitetne hrane. U razgovoru s gospodinom Siročićem saznali smo na koji način je najbolje pripremiti hranu kako bi se održala njezina kvaliteta. 

Na projektu Urbani vrtovi gospodin Siročić sudjelovao je kao savjetnik i kuhar, točnije majstor WOK-a, ispred kompanije Zepter. Svoje znanje i kuharsko umijeće prisutnima je prezentirao kroz pripremu hrane u Zepter WOK-u.

"Samo svježe ubrana namirnica, pripremljena na adekvatan način, jest  hrana i lijek, sve ostalo su okidači za bolesti", naglasio je Silvestar Siročić, istaknuvši izrazito veliku važnost i prednosti konzumacije svježe ubrane hrane. Prema njegovim riječima, povrće je najbolje kuhati bez vode jer na taj način čuvamo njegove nutritivne vrijednosti.

Gospodin Siročić istaknuo je kvalitetu Zepterovog posuđa, koje i sam koristi prilikom pripremanja hrane. Prema njegovim riječima, upravo je Zepterovo posuđe adekvatno za pripremanje hrane na kvalitetan način zbog gustoće materijala koje omogućava pripremu hrane bez vode i masnoća: "u materijal se ne uvlače sastojci hrane, pa ne postoji mogućnost da sljedeći put kod pripreme pojedemo bakterije i okside iz posude. Pripremanje hrane je brzo i jednostavno, a obroci finiji i zdraviji!", naglasio je Siročić.

Za kraj nam je gospodin Siročić istaknuo nekoliko jednostavnih savjeta za pripremanje kvalitetne i zdrave hrane i naglasio kako „vitamini umiru u loncu“  te da je za početak potrebno oprati povrće pod mlazom vode, a ne ga natapati i držati u posudi s vodom. Ovaj koristan savjet pogotovo se odnosi na povrće koje gulimo, jer se u vodi odmah otope laki vitamini. Nadalje, povrće kao prilog treba kuhati bez dodavanja vode, jer svako povrće ima u sebi dovoljno vlastite tekućine za proces kuhanja. Gospodin Silvester naglašava kako povrće treba kuhati direktno u posudi, a ne na pari s podmetnutom posudom u kojoj je voda, jer se i na taj način izgubi dio hranjivih tvari. "Zbog gustoće materijala i povrće treba pripremati bez dodavanja masnoća jer na taj način izbjegavamo rizik unosa prezagrijanih hidrogeniziranih masnoća i kancerogenog akroleina", naglasio je Siročić.

Praktični savjeti, priprema i degustacija finih i zdravih obroka, na brz i jednostavan način, čekaju vas na besplatnim radionicama kuhanja u Zepteru, na Radničkoj cesti 30. Rezervacije na 098 692-818.

A već u srijedu, 22.listopada, s početkom u 18 sati, sudjelujte na radionici kuhanja i pripreme hrane u woku, pečenje kolača i kuhanje bez vode. Besplatna radionica održava se u Zepteru na Radničkoj cesti 30 u Zagrebu.  

Također, donosimo vam i recept za PILETINU S INDIJSKIM ORAŠČIĆIMA.

Potrebne namirnice:

1 pileći file

mladi luk 5 kom

1 žlica svježeg đumbira, narezan

1  svježa zelena paprika

1  svježa crvena paprika

1 manja tikvica

3 manje mrkvice

4 režnja stisnutog češnjaka (ne sjeckati)

2 kom sušenog ljutog crvenog čilija   

½  šalice nesoljenih indijskih oraščića

2 žlice slatko ljutog umaka

3 žlice soja sosa

½ žličice palminog šećera (smeđi šećer)

½ šalice klica (sojine)

nekoliko listova bazilike

Upute za pripremanje:

1. Indijske oraščiće lagano pržiti nekoliko sekundi, bez dodavanja masnoća) i izvaditi iz woka

2. Zagrijavati Zepter wok (s testnim komadićem piletine – kada se piletina odvoji, wok je optimalno zagrijan za tu vrstu mesa), dodati sitnije narezanu piletinu i pirjati  oko 60 sekundi, bez dodavanja masnoće.+

3. Dodati u Zepter wok na prutiće narezani mladi luk  – pirjati oko 30 sekundi   

4. Dodati češnjak, đumbir i sušene čili papričice – pirjati oko 30 sekundi

5. Dodati papriku i mrkvu i pirjati oko 60 sekundi  

6. U čaši pomiješati soja sos, slatko ljuti umak i šećer

7. Dodati indijske oraščiće, tikvice i čašu pomiješanog sosa…. Poklopiti i pustiti jednu minutu da se prožmu okusi.

8. Dodati klice, narezani zeleni dio mladog luka, lišće bazilike, po želji žlicu maslinovog ulja, poklopiti i ugasiti izvor energije.   

Ukupno vrijeme kuhanja 4-5 minuta i priprema (rezanje) namirnica 10 minuta.

Savjet:

Iz sušene ljute crvene čili papričice prije stavljanja u wok potrebno je ukloniti sjemenek. Servirati odmah, kao prilog predlažem proso, kus kus ili kvinoju.

 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Gradski vrt Mandlova dobio svoju sportsku zonu
PROMO

Gradski vrt Mandlova dobio svoju sportsku zonu

U sklopu projekta Urbani vrtovi organizirana je sportska zabava u povodu otvorenja još jedne sportske zone u gradskim vrtovima – Novi travnjak sportske zone Gradskog vrta Mandlova isprobao je i gradonačelnik Milan Bandić – Gradski vrt Sveta Klara proglašen najuređenijim Gradskim vrtom Zagreba

Sočna piletina i kotlet s grilla za prste polizati za ljetni ručak
PROMO

Sočna piletina i kotlet s grilla za prste polizati za ljetni ručak

Ljeto je vrijeme kada nastojimo ručak pripremiti u 20-ak minuta. Donosimo recepte za sočnu piletinu i savršen kotlet s grilla uz Šafram začine koji će zadovoljiti i najistančanija nepca
Velika Gorica zelenija za još jedan prekrasan gradski vrt
URBANI VRTOVI

Velika Gorica zelenija za još jedan prekrasan gradski vrt

Zelenom akcijom projekta Urbani vrtovi svečano je otvoren drugi gradski vrt u Velikoj Gorici – otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak