Lifestyle

Komentari 105

Uzroci muške neplodnosti su više temperature, ali i gaćice

Uzroci muške neplodnosti su više temperature, ali i gaćice

Plodnost kod muškaraca prirodno počinje opadati oko 40. godine i smanjuje se kod onih koji puše, piju, konzumiraju droge ili imaju prekomjerni višak kilograma

Promjenom stila života i određenih navika moguće je eliminirati negativne učinke, pa i poboljšati plodnost, kaže doc. dr. sc. Zoran Peršec, specijalist urologije, pročelnik Zavoda za urologiju u KB-u Dubrava. Plodnost kod muškaraca prirodno počinje opadati oko 40. godine i smanjuje se kod onih koji puše, piju, konzumiraju droge ili imaju prekomjerni višak kilograma. Zato su umjerenost, održavanje forme i raspoloženja izuzetno važni, dodaje.  

- Mnoga istraživanja pokazuju da dijete s bogatim sadržajem omega-3 masnih kiselina, pravilnim omjerom ugljikohidrata te odgovarajućom količinom voća i povrća poboljšavaju plodnost kod muškaraca i povećavaju šanse za začeće. Isto tako, prekomjerno uživanje u alkoholu uništava i žensku i mušku plodnost, a isti učinak na muškarca ima i uzimanje anaboličkih steroida (body bilding). U razvijenim zemljama Zapada (primjerice SAD-u), trend očinstva u kasnijoj dobi sve je vidljiviji. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Od 1980., stopa fertiliteta za muškarce u 30-im godinama je porasla za 21%, a za muškarce u dobi od 40 i starije za gotovo 30%. Nasuprot tome, stopa fertiliteta u muškaraca mlađih od 30 godina smanjila se za 15%. Ukratko, u mlađim godinama danas muškarci rjeđe postaju očevi, a kasnije roditeljstvo – i za majke i za očeve – kako zbog socijalnih razloga, ili zbog izraženije bračne neplodnosti koja zahtijeva višegodišnji tretman, postaje trend i kod nas, ističe doc. dr. Peršec.

Danas je poznato da kasnija dob muškarca dovodi do toga da se povećava vrijeme potrebno za začeće. Do toga može doći zbog smanjenja kvalitete sjemena muškarca, kao i veće učestalosti oštećenja DNK (fragmentacije DNK), koja se vidi u sjemenim stanicama. Također, povećava se stopa pobačaja, ili anomalija ploda uzrokovanih muškim čimbenikom.

- Rizik od razvoja bolesti ili izloženosti toksinima iz okoline i prehrane također se povećava s godinama i može smanjiti kvalitetu sjemena. Virusni orhitis (upale testisa ili pasjemenika), kao i spolno prenosive bolesti mogu dovesti do neplodnosti muškarca zbog oštećenja samih jezgri spolnih stanica, ishemije ili imunološkog odgovora tkiva na infekciju. 

- Zbog bolesti hipotalamusa ili hipofize, primjerice, može doći do poremećaja u lučenju i funkcioniranju hormona koji utječu na plodnost. Lošija plodnost može biti i posljedica ozljede ili bolesti testisa, poput nespuštenog testisa, te proširene vene testisa (varikokela). Može se pojaviti i kao komplikacija spolnih infekcija, među kojima su najčešće gonoreja, klamidijaza te HPV infekcija. Posebnu pažnju treba usmjeriti na bolest bubrega, jetre ili šećernu bolest jer njihovo pravilno liječenje i redovita kontrola pomažu u poboljšanju spolne funkcije - ističe dr. Peršec. 

No valja paziti i na odjeću jer istraživanja znanstvenika otkrivaju kako muškarci koji nose bokserice i spavaju goli imaju 25% manje oštećenje DNK. 

- Jedino je sigurno da dugotrajna izloženost povišenoj temperaturi i visokoj  vlažnosti može smanjiti kvalitetu sjemena kod muškaraca, što se posebno odnosi na zanimanja kao što kuhari, radnici u talionicama ili kod visokih peći i slično - ističe doc. dr. Peršec. 

Izbjegavajte usko donje rublje

Prema rezultatima nedavne studije na 500 muškaraca, oni koji nose bokserice i spavaju goli noću imaju značajno manje oštećene razine DNK u spermi u usporedbi s onima koji nose uske slip gaće tijekom dana i noći. Istraživači su otkrili da muškarci koji spavaju goli i nose bokerice imaju 25% manje oštećenje na DNK (fragmentacija) od onih koji biraju usko rublje.

Iako je uzorak u studiji relativno malen, može biti dokaz da liberalniji pristup u odabiru rublja može imati značajne zdravstvene beneficije za mušku plodnost, kaže doc. dr. Peršec. No ovakve studije ne treba uzimati zdravo za gotovo. Naime, pretpostavka je znanstvenika da se širim rubljem smanjuje zagrijavanje i stvaranje vlage, koja pogoduje razvoju infekcija, što ipak ne traje tako dugo da bi bilo vrlo opasno.  

Barem dva do tri puta tjedno

Učestalost spolnih odnosa dva do tri puta tijekom tjedna povećava šanse za postizanjem trudnoće, jer manji broj odnosa smanjuje vjerojatnost spolnog čina u vrijeme ovulacije, ali i može utjecati na kvalitetu sjemena kod muškarca. Apstinencija povećava koncentraciju i broj spermija, međutim negativno utječe na njihovu pokretljivost, upozorava naš sugovornik te pojašnjava:

- Apstinencija u duljem trajanju od 10 dana smanjuje kvalitetu spermija. Apstinencija kraća od dva dana smanjuje koncentraciju, odnosno ukupni broj spermija.

Top vitamini i minerali za mušku plodnost