Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Već samo četiri noći lošeg sna potiče prekomjerno debljanje

Već samo četiri noći lošeg sna potiče prekomjerno debljanje
1

Većina ljudi danas previše je zaposlena i premalo spava. No upravo konstantan manjak sna uzrok je pretilosti koja se proširila po cijelom svijetu, ali i drugih metaboličkih bolesti

Samo četiri noći lošeg sna mogu promijeniti način na koji će tijelo skladištiti masnoću i povećati rizik od pretilosti, tvrdi novo istraživanje. Istraživači kažu da su se sudionici istraživanja, koji su dobili visokokalorični obrok, osjećali manje zadovoljni nakon što su ga pojeli dok nisu bili naspavani, nego kada su bili odmorni.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Također, otkrili su da jedenje visokokaloričnih obroka nakon premalo sna dovodi do povećane razine inzulina u tijelu i bržeg uklanjanja lipida, odnosno masti iz obroka. Ta se mast skladišti u tijelu i dovodi do debljanja.

Tim sa Sveučilišta Pennsylvania State tvrdi da ta otkrića daju dodatne dokaze zašto je nedostatak sna štetan i kažu da liječnici moraju educirati svoje pacijente o zdravim navikama spavanja. Odraslima se preporučuje da spavaju između sedam i devet sati svake noći.

Međutim, istraživanje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz 2015. godine ustanovilo je da oko 50 posto odraslih u SAD-u spava manje od preporučenih sati. Pokazalo se da nedovoljno sna povećava rizik od pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti, pa čak i raka, ali istraživači ne znaju puno o mehanizmima koji to uzrokuju.

Za novo istraživanje, objavljeno u časopisu 'Lipid Research', bilo je odabrano 15 zdravih muškaraca u 20-ima.

Prvi tjedan spavali su 10 sati svake noći kod kuće, a zatim su proveli deset noći u Kliničkom istraživačkom centru Penn State.

Dok su bili u istraživačkom centru, muškarci su za večeru dobivali obroke s puno masnoća i kalorija. Nakon toga, rečeno im je da ne spavaju dulje od pet sati tijekom četiri uzastopne noći.

Istraživači su zatim uzeli uzorke krvi od muškaraca i otkrili da pomanjkanje sna dovodi do visokih razina inzulina u krvi, hormona potrebnog da bi se glukoza iz krvotoka prebacila u stanice. Zbog toga tijelo brže uzima masnoće iz obroka, a te masti ili lipidi brzo se nakupljaju pa tako dolazi do povećanja kilograma.

Koliko ste inteligentni? Mensa organizira testiranje za vikend
Koliko ste inteligentni? Mensa organizira testiranje za vikend

Ako ste cijeli život izloženi nekvalitetnom i kratkom snu tako si možete samo povećati rizik od pretilosti, dijabetesa ili drugih metaboličkih bolesti.

- Brzim skladištenjem masti, čini se da masno tkivo preusmjerava proizvodnju energije s masti na šećere, zbog čega se onda u tijelu skladišti više masti, što dovodi do debljanja. Ovo istraživanje predočilo je dokaze da manjak sna samo ubrza taj proces - objašnjava Greg Shearer, izvanredni profesor prehrambenih znanosti, piše Daily Mail.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa ...