Lifestyle

Komentari 3

Većina ljudi griješi - ovo su top pravila za odmrzavanje hrane

Većina ljudi griješi - ovo su top pravila za odmrzavanje hrane

Način na koji odmrzavamo hranu ima utjecaj i na kasniju nutritivnu vrijednost namirnica, a odmrzavanje namirnica u hladnjaku nema baš nikakvu znanstvenu osnovu

Većina ljudi odmrzava hranu za sutradan, a najčešće meso, kao na autopilotu - izvadi iz zamrzivača, stavi u tanjur i gurne u hladnjak. Ili, ako im je namirnica potrebna prije, stave u mikrovalnu na program za odmrzavanje.

POGLEDAJTE VIDEO:

No, prema norveškim znanstvenicima, to definitivno nije najbolji način, već je znatno bolje držati se recepta naših baka - i zamrznutu namirnicu staviti u vodu.

'Ako planirate kuhati hranu odmah nakon odmrzavanja, nema boljeg od odmrzavanja u vodi', kaže Susanne Ekstedet sa Instituta za tehnološka istraživanja u Gothenburgu.

Pravilna metoda uključuje zatvaranje namirnice u plastičnu posudu ili vrećicu i potapanja je u hladnu vodu iz slavine, budući da je voda odličan vodič.

Rezultat je ne samo zdravija, već i ukusnija hrana, ističe Ekstedet. Ne postoji niti jedan znanstveni razlog zbog kojeg bi hranu iz zamrzivača selili u hladnjak.

Da i ne kod odmrzavanja hrane

Ponovno zamrzavanje

Odmrznuto jelo koje se čuvalo na temperaturi do maksimalno četiri stupnja, odnosno u hladnjaku ispod dva sata, može se ponovno zamrznuti bez posljedica štetnih po zdravlje. No jednom odmrznuta, sirova riba i meso moraju se odmah potrošiti.

Nakon što se zamrznu, sve namirnice se preporučuje čuvati na -17°C ili niže kako bi se spriječio gubitak vlage i sačuvala kvaliteta hrane. Mogu se zamrzavati riba, meso, mekušci, tijesto, kruh, knedle, gotovo sve povrće, voće, kuhana i pečena hrana, pizza, mlijeko, sokovi, umaci i temeljci. Dio pravilnog pakiranja je i pravilan izbor posuda.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci