Način na koji odmrzavamo hranu ima utjecaj i na kasniju nutritivnu vrijednost namirnica, a odmrzavanje namirnica u hladnjaku nema baš nikakvu znanstvenu osnovu
Većina ljudi griješi - ovo su top pravila za odmrzavanje hrane
Većina ljudi odmrzava hranu za sutradan, a najčešće meso, kao na autopilotu - izvadi iz zamrzivača, stavi u tanjur i gurne u hladnjak. Ili, ako im je namirnica potrebna prije, stave u mikrovalnu na program za odmrzavanje.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
No, prema norveškim znanstvenicima, to definitivno nije najbolji način, već je znatno bolje držati se recepta naših baka - i zamrznutu namirnicu staviti u vodu.
'Ako planirate kuhati hranu odmah nakon odmrzavanja, nema boljeg od odmrzavanja u vodi', kaže Susanne Ekstedet sa Instituta za tehnološka istraživanja u Gothenburgu.
Pravilna metoda uključuje zatvaranje namirnice u plastičnu posudu ili vrećicu i potapanja je u hladnu vodu iz slavine, budući da je voda odličan vodič.
Rezultat je ne samo zdravija, već i ukusnija hrana, ističe Ekstedet. Ne postoji niti jedan znanstveni razlog zbog kojeg bi hranu iz zamrzivača selili u hladnjak.
Da i ne kod odmrzavanja hrane
- Uvijek potpuno odmrznite namirnice prije kuhanja
- Očistite i dezinficirajte sudoper nakon što se u njemu odmrzavali hranu
- Uvijek koristite hladnu, a ne toplu vodu za odmrzavanje
- Sve namirnice obavezno treba smrznuti prije isteka roka trajanja na njima
- Nikad ne zamrzavajte već jednom odleđene namirnice poput mesa i ribe
Ponovno zamrzavanje
Odmrznuto jelo koje se čuvalo na temperaturi do maksimalno četiri stupnja, odnosno u hladnjaku ispod dva sata, može se ponovno zamrznuti bez posljedica štetnih po zdravlje. No jednom odmrznuta, sirova riba i meso moraju se odmah potrošiti.
Nakon što se zamrznu, sve namirnice se preporučuje čuvati na -17°C ili niže kako bi se spriječio gubitak vlage i sačuvala kvaliteta hrane. Mogu se zamrzavati riba, meso, mekušci, tijesto, kruh, knedle, gotovo sve povrće, voće, kuhana i pečena hrana, pizza, mlijeko, sokovi, umaci i temeljci. Dio pravilnog pakiranja je i pravilan izbor posuda.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...