Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Većina ljudi griješi - ovo su top pravila za odmrzavanje hrane

Većina ljudi griješi - ovo su top pravila za odmrzavanje hrane
1

Način na koji odmrzavamo hranu ima utjecaj i na kasniju nutritivnu vrijednost namirnica, a odmrzavanje namirnica u hladnjaku nema baš nikakvu znanstvenu osnovu

Većina ljudi odmrzava hranu za sutradan, a najčešće meso, kao na autopilotu - izvadi iz zamrzivača, stavi u tanjur i gurne u hladnjak. Ili, ako im je namirnica potrebna prije, stave u mikrovalnu na program za odmrzavanje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:12

No, prema norveškim znanstvenicima, to definitivno nije najbolji način, već je znatno bolje držati se recepta naših baka - i zamrznutu namirnicu staviti u vodu.

'Ako planirate kuhati hranu odmah nakon odmrzavanja, nema boljeg od odmrzavanja u vodi', kaže Susanne Ekstedet sa Instituta za tehnološka istraživanja u Gothenburgu.

Pravilna metoda uključuje zatvaranje namirnice u plastičnu posudu ili vrećicu i potapanja je u hladnu vodu iz slavine, budući da je voda odličan vodič.

Istražili smo: Koje su kašice za djecu najzdravije na tržištu?
Istražili smo: Koje su kašice za djecu najzdravije na tržištu?

Rezultat je ne samo zdravija, već i ukusnija hrana, ističe Ekstedet. Ne postoji niti jedan znanstveni razlog zbog kojeg bi hranu iz zamrzivača selili u hladnjak.

Da i ne kod odmrzavanja hrane

  • Uvijek potpuno odmrznite namirnice prije kuhanja
  • Očistite i dezinficirajte sudoper nakon što se u njemu odmrzavali hranu
  • Uvijek koristite hladnu, a ne toplu vodu za odmrzavanje
  • Sve namirnice obavezno treba smrznuti prije isteka roka trajanja na njima
  • Nikad ne zamrzavajte već jednom odleđene namirnice poput mesa i ribe

Ponovno zamrzavanje

Odmrznuto jelo koje se čuvalo na temperaturi do maksimalno četiri stupnja, odnosno u hladnjaku ispod dva sata, može se ponovno zamrznuti bez posljedica štetnih po zdravlje. No jednom odmrznuta, sirova riba i meso moraju se odmah potrošiti.

Odlični trikovi kako napraviti jelo za mnogo ljudi - puno brže
Odlični trikovi kako napraviti jelo za mnogo ljudi - puno brže

Nakon što se zamrznu, sve namirnice se preporučuje čuvati na -17°C ili niže kako bi se spriječio gubitak vlage i sačuvala kvaliteta hrane. Mogu se zamrzavati riba, meso, mekušci, tijesto, kruh, knedle, gotovo sve povrće, voće, kuhana i pečena hrana, pizza, mlijeko, sokovi, umaci i temeljci. Dio pravilnog pakiranja je i pravilan izbor posuda.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

Ivan Šarić i Zenzacija 03:46
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša
14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu