Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
73 komentara

Većina ljudi pogrešno priprema luk - nisu sve vrste za sva jela

Nije svejedno stavljate li u jelo žuti ili ljubičasti luk, srebrenac, slatki luk ili kozjak - o tome ovisi kako će vam obrok ispasti. Donosimo savjete za što je koja vrsta najbolja i kako se reže

Foto: Screenshot
73 komentara

POGLEDAJTE VIDEO:

Žuti luk

Foto: Calimero Sport

Ovo je vrsta koju ljudi najčešće koriste kod kuhanja. Radi se o vrsti koja ima najjači okus od svih ostalih i za većinu jela je najbolji izbor, posebno ako želite karamelizirati neko jelo (pun je prirodnog šećera). Bogat je dijetnim vlaknima.

  • Reže se na sitne kockice.

Ljubičasti luk

Foto: Calimero Sport

Ova vrsta ima najbolji okus ako se ne kuha i zato je idealna za hamburgere, sendviče itd. Također, odličan je u salatama i za roštiljanje. Ljubičasti luk sadrži manje šećera od žutog i prepun je antioksidanta koji smanjuju rizik od nastanka raka. 

  • Reže se na kolutove i svaki kolut se razdvoji prstima.

Srebrenac

Foto: Calimero Sport

Ova vrsta luka savršen je izbor ako želite da vam jela imaju više teksture. Najhrskaviji je od svih i odličan je za staviti na pizzu, kao i za meksička jela. Inače, srebrenac ima protuupalna svojstva i dobro ga je često jesti. 

  • Reže se na trakice.

Slatki luk

Foto: Calimero Sport

Ova vrsta jako nalikuje žutim luku, a razlika je u tome što je ljuska nešto više narančasta nego žuta. Ima blag okus i dobar je želite li ga jesti sirovog. Odličan je izbor za pripremu šalše (umaka od svježih rajčica) jer je prepun vode. Dobro paše i u hamburgerima.

  • Reže se na trakice.

Luk kozjak

Foto: Calimero Sport

Ova vrsta ima male, duguljaste glavice na kojima je zlatno-ružičasta ljuska. Slatka je i blagog okusa pa je odlična kao dodatak salatama i umacima za salate. Teksturom nalikuje češnjaku. Bogat je antioksidantima.

  • Reže se na trakice.

Mladi luk

Foto: Calimero Sport

Najbolje ga je jesti sirovog, ali može se koristiti i za kuhanje. U tom slučaju, koristi se cijeli, zajedno sa zelenim dijelom. Popularan je u kineskoj i japanskoj kuhinji. Bogat je vitaminima K i C.

Pogledajte karakteristike i u videu te kako pravilno narezati pojedinu vrstu:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message