Lifestyle

Komentari 0

Veganski Božić: Od predjela do glavnog jela i ukusnog deserta

Veganski Božić: Od predjela do glavnog jela i ukusnog deserta

Tijekom nadolazećih blagdana vegetarijanci i vegani se često nađu u nezavidnoj situaciji da baš i nemaju izbora što jesti. Donosimo 4 recepta za veganski Božićni ručak koji će se svima svidjeti

Veganski božićni vijenac

Sastojci:

Priprema: 

Špinat stavite u cjedilo, pa prelijte kipućom vodom i ostavite da uvene. Kada se ohladi, istisnite višak vlage čistom kuhinjskom krpom, a zatim nasjeckajte špinat i stavite u veliku zdjelu. Umiješajte tofu, ulje, pinjole, muškatni oraščić, češnjak, koricu limuna, nasjeckani kopar i sušene brusnice dok se dobro ne sjedine, obilno začinite i ostavite sa strane.

Na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u pravokutnik veličine 60 x 20 cm. Ostavljajući obrub od 1 cm, žlicom stavite smjesu od špinata po dužini tijesta, ostavljajući razmak od 2 cm na oba kratka kraja. Preklopite dva kratka kraja kako biste spriječili da nadjev ne bi izlazio, a zatim zarolajte tijesto od sebe kako biste zatvorili fil i stvorili dugu kobasicu. Spojite dva kraja kako biste stvorili oblik vijenca i zalijepite ih s malo bademovog mlijeka. Prebacite vijenac u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostavite da se slegne 20 minuta. Ovaj korak možete napraviti i dan unaprijed i vijenac držati pokriven u hladnjaku.

Zagrijte pećnicu na 200°C. Pomiješajte malo bademovog mlijeka s malo maslinovog ulja (ovo će pomoći u boji tijesta) i premažite cijeli vijenac. Pecite 40-45 min dok ne porumeni. 

Ostavite da se ohladi 5 min, a zatim prebacite na dasku i ukrasite rezerviranim listovima kopra, bosiljkom i malo sušenih brusnica.

Juha od muškatne tikve s hrskavom kaduljom i krutonima 

Sastojci:

Za krutone od jabuke:

Priprema:

Zagrijte ulje u velikoj tavi, dodajte luk i pržite 5 minuta. Dodajte češnjak i tikvu i kuhajte još 5 minuta. Ulijte Madeiru i temeljac, umiješajte nasjeckanu kadulju, zatim poklopite i pirjajte 20 minuta dok tikva ne omekša.

Juhu usitnite ručnim blenderom dok ne postane potpuno glatka. Ostavite da se ohladi dok ne budete spremni za posluživanje. Može stajati 2 dana u hladnjaku ili ju možete zamrznuti na maksimalno 3 mjeseca. Da biste napravili hrskavu kadulju, zagrijte malo ulja (dubine oko 2 cm) u maloj tavi, a zatim ubacite listove kadulje dok ne postanu hrskavi – to ćete morati raditi u serijama. Ocijedite na kuhinjskom papiru.

Neposredno prije posluživanja zagrijte juhu u tavi. Tekstura bi trebala biti dosta gusta i baršunasta, ali ju, po želji, možete razrijediti s malo temeljca ako je pregusta.

Za krutone od jabuka zagrijte ulje u velikoj tavi, dodajte kockice jabuke i pržite ih dok ne omekšaju. Pospite šećerom i miješajte dok se lagano ne karameliziraju.

Za posluživanje juhu izlijte u male zdjelice i na vrh stavite karameliziranu prženu jabuku, kadulju i mljeveni crni papar.

Veganski Wellington

Homemade pumpkin roll

Sastojci:

Priprema:

Osušene gljive stavite u zdjelu otpornu na toplinu i prelijte s 500 ml kipuće vode iz kuhala. Promiješajte i pritisnite ih tako da budu dobro pokrivene, a zatim ostavite da se namaču.

U široj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i pržite luk i kestene dok ne omekšaju, a gljive izgledaju uvele i reducirane, oko 20 min.

Umiješajte češnjak i batat, zatim rehidrirane gljive i tekućinu za namakanje, ostavljajući malo tekućine u zdjeli (može sadržavati šljunak iz gljiva). Poklopite i kuhajte 15 minuta dok batat samo ne omekša, a većina tekućine ne ispari. Ako tekućina prebrzo ispari, dodajte još malo vode na pola kuhanja.

Skinite poklopac i umiješajte nasjeckano začinsko bilje, krušne mrvice, 1 žlicu umaka ili želea od brusnica pomiješanog s 1 žlicom svježeg limunovog soka, orašaste plodove i brusnice. Dobro začinite i pospite muškatnim oraščićem. Smjesa treba biti dovoljno čvrsta da nalikuje nadjevu, ali ne i suha – sve krušne mrvice trebaju biti premazane i upiti dio tekućine. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi u tavi.

Kad se ohladi, odmotajte jedan od listova lisnatog tijesta na lagano pobrašnjen neljepljivi lim za pečenje ili pleh obložen papirom za pečenje. Mlijeko i senf umutite s prstohvatom soli i ostaviti sa strane.

Ohlađeni fil žlicom rasporedite po sredini tijesta u urednu liniju, ostavljajući 5 cm do rubova. Mješavinom senfa i mlijeka premažite rubove, a zatim na vrh stavite drugi list tijesta. Pritisnite tijesto oko nadjeva kako biste uklonili sve zračne džepove, a zatim stisnite kako biste zatvorili stranice. Odrežite višak tijesta oštrim nožem i vilicom ili prstima napravite uzorak wellington oko ruba.

Izrežite malu rupu na vrhu složenca kroz koju će izlaziti para, a zatim premažite gornji dio mješavinom senfa i mlijeka. Ohladite na plehu ili pladnju 30 min. Može stajati u hladnjaku do dva dana.

Zagrijte pećnicu na 180C. Izvadite wellington iz hladnjaka i premažite s još mješavine senfa i mlijeka. Nožem za pribor za jelo ili vilicom, ako želite, zarežite uzorak na vrh tijesta, a zatim pecite 35-40 minuta dok ne porumeni, ne napuhne se i ne postane hrskav (ako prebrzo porumeni prekrijte folijom). Cijele listove kadulje rasporedite na wellington i zalijepite ih mješavinom senfa i mlijeka, a zatim vratite u pećnicu na još 10 minuta.

Ostavite da odstoji na dasci ili pladnju 10 minuta prije nego što ga narežete na debele ploške za posluživanje.

Božićna torta

Sastojci:

Priprema: 

Stavite suho voće, koricu i sok agruma, rum, kokosovo ulje i šećer u veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dobro promiješajte, zakuhajte, zatim smanjite vatru i kuhajte 5 minuta dok se šećer ne otopi. Stavite smjesu u veliku zdjelu i ostavite da se ohladi 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 150C. Duboki kalup za tortu od 20 cm obložite dvostrukim slojem pergamenta za pečenje, a zatim omotajte dvostruki sloj papira za pečenje oko vanjske strane, vežite ga špagom da se pričvrsti. Pomiješajte chia sjemenke sa 150 ml vode. Ostavite da odstoji 5 minuta dok smjesa ne postane gusta i gelasta. 

Dodajte preostale sastojke u voćnu smjesu, zajedno sa mješavinom chia sjemenki, i dobro promiješajte. Ubacite u pripremljeni lim, poravnajte vrh žlicom i pecite u sredini pećnice 2 sata.

Izvadite tortu iz pećnice, probušite rupice i prelijte s 2 žlice ruma. Ostavite tortu da se potpuno ohladi u kalupu.

Ako ju namjeravate držati u hladnjaku ogulite pergament za pečenje, pa dobro zamotajte u prozirnu foliju. 

Najčitaniji članci