Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Veliki test svježih mlijeka: Dva su se ukiselila već prve noći...

Veliki test svježih mlijeka: Dva su se ukiselila već prve noći...
4

Oznaka "Upotrijebiti do" vrijedi prije otvaranja, a poslije se svježe mlijeko može koristiti do tri dana u hladnjaku. Otvorena svježa mlijeka nisu dugo potrajala...

VIDEO

U ponedjeljak, 7. kolovoza, u 11 sati otvorili smo sedam svježih mlijeka u kartonskom pakiranju (poput tetrapaka) s 3,2 posto mliječne masti. Dva decilitra svakog mlijeka prelili smo u čašu i stavili u podrum, a ostatak svakog zatvorili i spremili u hladnjak.
Među onima u čaši u podrumu većina se ukiselila već u utorak.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:49

Među onima u originalnom pakiranju, koja su bila u hladnjaku, posljednje kapi dva mlijeka popili smo s kavom sljedeći ponedjeljak. I osmi dan nakon otvaranja mirisala su zdravo i bila ukusna.

Mlijeka su imala različite rokove do kojih ih treba upotrijebiti. Tonkinu istječe 29. kolovoza, 22 dana nakon kupnje, Meggleovu 20. kolovoza, Dukatovo je trebalo upotrijebiti do 14. kolovoza, Spar Natur pur mlijeko s BIO oznakom austrijskog centra AMA do 11., a Veronikino i Vindijino ‘z bregov do 10. kolovoza.

Rok istječe, ali prodaju ga

Rok upotrebe Sparovu garantirano 100 posto domaćem svježem mlijeku proizvedenom u Hrvatskoj rok upotrebe istjecao je 7. kolovoza, dakle na dan kad smo ga i kupili. U najmanju je ruku nepristojno prodavati mlijeko kojemu je rok upotrebe na izmaku bez upozorenja kupcima, a fer bi od trgovca bilo i da takvom proizvodu spusti cijenu.

To se mlijeko prvo i pokvarilo. Izdržalo je taj dan u čaši u vinskom podrumu u kojem je temperatura oko 18 Celzijevih stupnjeva. U ponoć je bilo pitko, a sutradan u 8 sati kruto i ukiseljeno. Dotad se ukiselilo i Veronikino mlijeko u čaši. U 13 sati pokvarena su naočigled bila Vindijino i Sparovo Natur pur. Sat poslije mlijeka Meggle i Tonka mirisala su kiselo, a takav im je bio i okus, iako su još izgledala normalno.

Isplati se kupiti s čepom

Bila su u tekućem agregatnom stanju. Dukatovo se i dalje dobro držalo. U srijedu ujutro, 45 sati nakon otvaranja, zgusnula su se, dakle, sasvim ukiselila mlijeka Meggle i Tonka, a Dukatovo je počelo kiselkasto mirisati. Do 14 sati ukiselilo se i ono.

U hladnjaku, u koji smo spremili mlijeka u otvorenim originalnim pakiranjima, također se prvo pokvarilo Sparovo kojemu je istekao rok upotrebe. Izdržalo je do srijede ujutro. Dan poslije ukiselilo se i Veronikino. Treba reći da su ta dva mlijeka bez čepa pa smo pakiranje nakon otvaranja stisnuli kvačicom za rublje. To, naravno, nije poslužilo ni približno dobro kao plastični čep na navoj kakav je imalo pet preostalih mlijeka. Do petka su izdržala mlijeka Meggle i Spar Natur pur, u subotu je i Vindija završila u slivniku, a Dukatovo i Tonkino su bila pitka i u ponedjeljak 14. kolovoza, osmi dan nakon otvaranja.

Sva se proizvode slično

- Za očekivati je da će se mlijeka ostavljena na sobnoj temperaturi brzo pokvariti jer su izložena mikroorganizmima iz zraka, a ne sadrže konzervanse - rekla je nutricionistica Leta Pilić.

- Teško je odgovoriti zašto je neko mlijeko dulje trajalo od drugoga koje možda ima i dulji rok trajanja. Sva mlijeka imaju sličan sastav i trebala bi biti podvrgnuta sličnim postupcima proizvodnje. Rok trajanja vrijedi za neotvoreno mlijeko. Ako je svježe, nakon otvaranja treba ga držati u hladnjaku i potrošiti u roku od nekoliko dana. Mlijeko koje nam se ukiseli ne bismo trebali piti jer je bilo pod utjecajem mikroorganizama koji mogu biti štetni za zdravlje - kaže nutricionistica.


Razlika izmedu svježeg i trajnog mlijeka je u toplinskoj obradi, trajanju i temperaturi kojoj se mlijeko izlaže. rekla je nutricionistica Leta Pilić.

- Svježe mlijeko se pasterizira na temperaturi od 60 do 70 stupnjeva oko pola sata, dok se trajno sterilizira, naglo izlaže temperaturi od oko 130 stupnjeva. Mlijeku se ne dodaju konzervansi, a pasterizacija uništava mikroorganizme i produljuje mu trajnost. No uništava i termolabilne vitamine - kaže Leta Pilić.

Marijan Katalenić, stručnjak za kvalitetu i sigurnost hrane, dodao je kako se sterilizacijom uništava sve što je živo u mlijeku i zato se trajno neće pokvariti nekoliko mjeseci.

- Prije će se pokvariti samo ako je bilo u lošim higijenskim uvjetima. I sterilizirano mlijeko može se ukiseliti, ali treba mu dodati malo kiselog kako biste potaknuli fermentaciju. Ako se ukiseli, a nema stranih mirisa i okusa, može se jesti kao kiselo. No mnogi ljudi ne mogu osjetiti je li nešto prekiselo i pokvareno. Ljeti je ipak najsigurnije kupiti gotovo kiselo mlijeko - upozorio je Marijan Katalenić.

Savjet stručnjaka: tko želi ukiseliti mlijeko, treba ga preliti u čistu čašu, pokriti gustom gazom i na nju staviti tanjurić. najbolja temperatura je 16 stupnjeva

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...