Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Venecija, grad s 400 mostova za poljupce, zabavu i uživanje

Venecija, grad s 400 mostova za poljupce, zabavu i uživanje
11

U Veneciju se dolazi na najstariji filmski festival na svijetu, karneval s bogatom tradicijom, zbog čarobne arhitekture, vožnje u gondoli i poljupca na Mostu uzdaha...

VIDEO

Venecija, grad poznat po gondolama i bogatoj povijesti, uz Pariz, vjerojatno je najromantičniji grad na svijetu, barem prema mišljenju zaljubljenih. Nekadašnje središte moćne Mletačke Republike, Venecija je bila poznata i kao "Dominantna" (La Dominante), "Presvijetla" (Serenissima), "Kraljica Jadrana", "Grad vode", "Grad mostova", i "Grad svjetlosti". Sagrađena je sjeveru Jadranskog mora na 118 otoka, omeđenih s više od 170 kanala koji su pak spojeni s više od 400 mostova. 

Kada posjetiti Grad mostova?

Bilo koje doba dobro je za posjetiti Veneciju, ali najbolje je to učiniti u razdoblju od veljače do listopada jer je u drugom mjesecu poznati karneval, a u rujnu Venecija film festival. No i tijekom godine grad nudi brojne atrakcije, poput utrke gondola u svibnju, tradicionalne bitke na moru u srpnju ili dječjeg karnevala u studenom. Grad je moguće obići za jedan dan, ali kako bi se dojmovi slegli najbolje je ostati nekoliko dana te u miru pogledati sve zanimljivosti. 

Zbog podizanja razine mora, takozvane "acqua alte" Veneciju je najbolje izbjegavati u studenom i prosincu jer je tada najčešća. Rijetko se javlja u siječnju, pa je u ta tri mjeseca najbolje dobro provjeriti prognozu. Turističko središte Venecije tada je potpuno pod vodom, pa su gumene čizme i kabanice neizostavni "suputnici".

Muke po prijevozu 

Ukoliko želite doživjeti pravu Veneciju morate prošetati uskim uličicama preko mostova koji vode do minijaturnih trgova. U svemu tome pokušat će vas "spriječiti" horda turista koja se želi slikati na svakom koraku, kao i suvenirnice kojih ima toliko da se od njih ne vidi more.  Ukoliko ste ograničeni vremenom, za razgledavanje je ipak najbolje koristiti vodene autobuse tzv. vaporetti. Cijena karte iznosi 5 eura, ako se vozite Canale Grandeom, a 3 i pol eura ako se vozite drugim kanalima. 

Tradicionalno prijevozno sredstvo stanovnika Venecije za prelazak preko Canala Grande jest trajekt, koji je jeftiniji od ostalih prijevoznih sredstava. Vodeni taksi izbjegavajte jer je daleko najskuplji u Europi, a karta stoji 15 eura. Autobusima i automobilima nije dozvoljen ulazak centar grada, pa čak ni hitnoj pomoći. 

Venecija film festival

Ako ste krajem ljeta odlučili posjetiti Veneciju, nikako nemojte propustiti Venecijanski filmski festival koji se održava svake godine krajem kolovoza ili početkom rujna u poznatom Palazzo del Cinema. To ujedno i jedan je od najstarijih na svijetu, a prvi je put održan 1932. godine. Glavna nagrada festivala je "Zlatni lav".  

Most uzdaha

Venecija je grad romantike, pa tako legenda kaže da je most dobio ime dobio po uzdasima zaljubljenih koji bi se ondje poljubili za zalaska sunca. Istina je ipak ponešto drukčija i tužnija. Most je izgrađen u 17. stoljeću kako bi se stari zatvor, smješten u Duždevoj palači, povezao s novim, preko rijeke. Veliki engleski romantičar, Lord Byron, popularizirao je priču po kojoj bi šetnja tim mostom bila posljednji pogled na slobodu za mnoge zatvorenike koji su išli na pogubljenje te bi uzdisali gledajući posljednji put vanjski svijet, piše putovnica.net.

Jedan od rijetkih zatvorenika koji je uspio pobjeći iz strogo čuvanog zatvora je slavni ljubavnik Giacomo Casanova. Zanimljivo je i da postoje dvije kopije Mosta uzdaha i to obje u Engleskoj. Jedna se nalazi u Oxfordu, a druga u drugom slavnom sveučilišnom gradu Cambridgeu.

Poljupci u gondoli za vječnu ljubav

Gondola se koristi još od 11. stoljeća, a i tada se, kao i danas, koristila za prijevoz putnika gradom. Danas ih ima tek 500-tinjak i predstavljaju najčešću turističku atrakciju. Vožnja gondolom košta od 62 do 120 eura. Venecijanska tradicija nalaže da se par koji se vozi u gondoli mora poljubiti ispod svakog mosta kako bi vječno ostali zaljubljeni.

Karneval je idealna prilika da budete netko drugi

Dva tjedna dok svakako želite biti u Veneciji, su upravo ona dok se održava najpopularniji europski karneval. Svečanost se vezuje za osnivanje grada u 5. stoljeću, a proslava povodom pobjede Mletačke republike nad Aquilejom 1162. godine začetak je tradicionalnih svečanosti. Venecijanska karnevalska svečanost traje gotovo dva tjedna, a najčešće počinje oko 10. veljače. Svake godine tema karnevala je drugačija. 

Nezaobilazan dio karnevala su i maske pod kojima možete biti što god poželite. Postoje tri vrste maski,  bauta, moretta i larva. Bauta je maska koja pokriva cijelo lice, nema rupu za usta i ima puno pozlate. Može prekrivati i samo gornji dio lica do obraza, kako bi se moglo razgovarati, jesti ili piti, ali njome se i dalje prikriva identitet. Moretta je ovalna maska s crnim baršunom i velom, koji su obično nosile žene prilikom posjeta samostanima. Originalno je iz Francuske, ali vrlo brzo je postala popularna i u Veneciji, jer naglašava žensku ljepotu.

A savršena za koketiranje je Larva, koja je uglavnom je bijele boje i često se nosi uz trorubi šešir na glavi i plašt. Slično kao kod baute, ovdje je dopuštena mogućnost da njezin nositelj može jesti, piti i razgovarati, a ujedno i dalje čuvajući anonimnost.

Murano - kazna i slava

Staklari koji su izrađivali murano staklo bili su najcjenjeniji građani na otoku. Mogli su nositi mač, imali su i imunitet od kaznenih progona poput plemića, a njihove kćeri mogle su se udavati u najbolje plemićke kuće u Veneciji. S druge strane dobili su i neku vrstu kazne jer nisu smjeli napuštati Murano pod nikakvim uvjetima. Na taj način Mletačka republika željela je zaštititi tajnu proizvodnje stakla, što je u to doba bila izuzetno skupa i cijenjena roba. 

Trg Svetog Marka ili Piazza San Marco

Kavu svakako trebate popiti na glavnom gradskom trgu, ujedno i najvećem, čije samo ime to govori. Svi ostali trgovi u Veneciji se zbog manje veličine ne zovu piazza nego Campi. Trg potječe iz malenog otvorenog trga ispred stare bazilike sv. Marka iz 9. stoljeća. Godine 1177. povećan je i dobio je današnji oblik, dok su zatrpani mala luka i kanal Batario, koji su do tada izolirali Duždevu palaču od trga. Povijesni sastanak pape Aleksandra III. i cara Fridrika I. Barbarosse bio je povod preuređenju. 

Oduvijek je smatran za središte Venecije jer su na njemu uredi mletačke republike, ali i sjedište nadbiskupije od 19. stoljeća. Također je mjesto održavanja mnogih venecijanskih festivala. Jedan je od rijetkih drevnih europskih trgova koji su isključiva pješačka zona, bez motoriziranog prometa koji se obavlja samo kanalima. 

Bazilika sv. Marka

Bazilika je izgrađena još početkom 9. stoljeća, a od tada je mnogo puta rušena, građena, nadograđivana i mijenjana. Prema davnoj priči, mala kapelica počela se graditi 829. godine u čast sv. Marka, čije su ostatke iz Egipta prokrijumčarili venecijanski trgovci. Tijelo su prenijeli u bačvi s usoljenim svinjskim mesom, kako bi prošli pored muslimanskih stražara. Navedeni događaj prikazan je na jednom od mozaika na ulazu u baziliku.

Danas simbolizira raskoš zbog čega je i dobila ime Zlatna crkva. U prilog tome ide i zid optočen s otprilike 2000 komada dragog kamenja, koji je stajao iza oltara, a danas se čuva u crkvenom muzeju. Zidom dominira prikaz Isusa, koji je okružen evanđelistima. 

Duždeva plača

Ako ne posjetite Duždevu palaču, kao da niste ni bili u Veneciji.  Palača je služila kao rezidencija duždeva Mletačke Republike. Bilo je uvriježeno da nakon izbora, svaki dužd napusti svoj dom i nastani se u duždevoj palači u trajanju svog mandata. U njoj su bili smješteni i sudovi, ali i zatvori. Originalna zgrada izgrađena početkom 9. stoljeća izgorjela je u požaru, pa se ne zna kako je točno izgledala, ali postoje pretpostavke da je kao model pri izgradnji korištena Dioklecijanova palača u Splitu.

Bazilika Svete Marije od Zdravlja zbog uslišenja molitvi

Izgradnja Salute, kako je mnogi jednostavno zovu, započela je početkom 30-ih godina 17. stoljeća, kao zahvala Djevici Mariji za prestanak epidemije kuge. Naime, Venecijom je tada harala opaka bolest, a u epidemijama je umro velik dio stanovništva. Senat se obvezao sagraditi crkvu posvećenu Majci Božjoj ako se kuga povuče, a nakon što se to i dogodilo, obećanje je ispunjeno. Odlučeno je i da će se svake godine na blagdan Ukazanja Blažene Djevice Marije, 21. studenog, održavati procesija od Trga sv. Marka do Salute, a tradicija je održana do danas.

Most Rialto 

Venecija je kroz cijelu povijest bila koncentrirana oko otoka Rialto čije ime znači visoka obala. Most Rialto jedna je od njenih glavnih znamenitosti, a do 1854. godine bio je jedini način da Canal Grande prijeđete pješice. Krajem 16. stoljeća napravljena je kamena verzija, koja je zamijenila prvotni pontonski most, a graditelj je imao vrlo prikladno ime, Antonio da Ponte (Antonio od Mosta). Nakon što je most sagrađen, neki arhitekti su tvrdili da se most u takvom obliku ne može održati i da će se srušiti, u čemu ih je vrijeme opovrgnulo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku