Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Venecija: U laguni je obnovljen ekosustav za vrijeme izoliranja

Venecija: U laguni je obnovljen ekosustav za vrijeme izoliranja
1

Flora i fauna lagune nisu se promijenile za vrijeme mjera ograničenja kretanja i okupljanja. Promijenila se samo naša šansa da ih konačno vidimo, kaže zoolog Andrea Mangoni

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Pročitajte knjigu i ne planirajte daleko unaprijed, opustite se...

Rak pruža kliješta da bi ulovio svoj plijen, morskom površinom lagune plivaju meduze, a pokraj njih mirno plivaju jata riba. Morski puževi i školjke čvrsto su se zalijepili za drvene stupove na kojima počiva 'plutajući grad', a alge u svim bojama njišu se kako ih nosi struja. 

U Veneciji od početka ožujka nema turista, njezine kanale i morsko dno ne uzburkavaju tisuće brodica, taksija, vaporetta, gondola ni privatnih brodica. Prigoda je to za Andreu Mangonija, čiji je posao popularizacija zoologije, da napravi mnoštvo snimaka. Njegova fotografija meduze koja lijeno pliva kristalno čistim kanalom nebrojeno je puta podijeljena na brojnim društvenim mrežama.

- Sediment se zadržava na dnu pa sada možemo vidjeti i do dubine od 50 do 60 centimetara, a ponekad i metar ispod površine. Zahvaljujući tim promjenama možemo promatrati životinje koje su u uobičajenim okolnostima doslovno skrivene u mutnoj vodi lagune - kaže te pojašnjava da u dvadeset godina, koliko već radi u Veneciji, nikada dosad nije vidio "tako bistro more".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Jedina je razlika u tomu što su se neke životinje koje su dosad boravile u većim i širim kanalima, sada uspjele domoći kanala u povijesnome središtu grada jer ondje više nema gondola, motornih čamaca ni manjih privatnih brodica - kaže. 

- U Veneciji se nisu smanjili samo promet i zagađenje što ga donose brodovi i manje brodice. Manje je i buke, još jednog oblika zagađenja koji uznemiruje brojne žive organizme u laguni - kaže za  AFPTV Marco Sigovini, istraživač iz Venecijanskog instituta za morske znanosti (ISMAR-CNR).

Tvrdi da je u kanalima u povijesnom središtu grada ugledao i hobotnicu, koja nikada dosad nije uočena na tome mjestu.

- Fauna i flora venecijanske lagune zapravo su mnogo raznolikiji i zanimljiviji nego što biste pomislili. No s obzirom na to da je more uvijek mutno, na takve organizme i ne obraćamo pažnju - kaže Sigovini.

Dočekali smo! Serie A počinje u lipnju, a treninzi idući tjedan
Dočekali smo! Serie A počinje u lipnju, a treninzi idući tjedan

Ne iznenađuju ga ni meduze u kanalu u povijesnom središtu. 

- U posljednjih su 20 do 30 godina meduze sve brojnije u našim morima. Sve ih se češće može opaziti i u laguni, osobito u nekim dijelovima godine kada ih vjerojatno donesu struje. U uobičajenim je okolnostima promet kanalima vrlo intenzivan, pa je vrlo moguće da stradaju od propelera.

- Čovjek ima dojam da je na nekom koraljnom grebenu. Mnoštvo je boja i izvanrednih oblika života koji lagunu čine jedinstvenom - kaže Andrea Mangoni, čije fotografije nastaju uglavnom na putu prema radnome mjestu.

No Sigovini je manje entuzijastičan kad je posrijedi oporavak ekosustava jer smatra da mjere ograničenja neće dugoročno popraviti stanje u laguni.

Genijalno: Talijanski biciklist dostavlja kako bi ostao u formi
Genijalno: Talijanski biciklist dostavlja kako bi ostao u formi

- Mislim da tih nekoliko mjeseci ograničujućih mjera neće biti dovoljno za značajnije promjene u kvaliteti i oporavku našeg ekosustava.

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam