Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Visoki krvni tlak često je prisutan bez simptoma

Svaki drugi Hrvat boluje od visokog tlaka, no “tihog ubojicu”, kako ga nazivaju liječnici, možete otkriti na vrijeme redovitom kontrolom tlaka

Shutterstock
Foto: Shutterstock
0 komentara

Oko 46 posto Hrvata ima visok krvni tlak, pokazuje istraživanje Europske komisije. Ta je brojka malo iznad europskog prosjeka, a slična je i rezultatima Hrvatske zdravstvene ankete iz 2003. godine prema kojoj je u Hrvatskoj 44,2 posto visokotlakaša.
- Povišen krvni tlak može biti dugotrajno prisutan bez simptoma te ga nazivamo i 'tihim ubojicom’. Ako ga ne liječite, oštećuje srce, krvne žile, mozak, bubrege, oči i druge organe - upozorava prim. mr. sc. Mirjana Jembrek Gostović, ravnateljica Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Zagrebu.
Prema njezinim riječima, na povišeni krvni tlak mogu upozoriti znakovi kao što su glavobolja, crvenilo lica, krvarenje iz nosa, gubitak daha, loše spavanje, problemi s očima i umor. Osim njih, kao moguće simptome visokog tlaka navode i šum u ušima, lupanje srca i smanjenu koncentraciju. U prevenciji, ali i liječenju povišenoga krvnog tlaka, stručnjaci preporučuju promjenu stila života. To uključuje prehranu s manje soli, smanjenje težine, redovito vježbanje, prestanak pušenja i smanjenje stresa. No kao i na visok tlak, tijelo upozorava i na druga opasna oboljenja.

- Normalan krvni tlak u odraslih osoba smatra se onaj koji nije veći od 140/90 mmHg, a nizak tlak niži je od 110/65. Iako nizak tlak smatraju neopasnim za zdravlje, izaziva mnoge neugodnosti; umor, pospanost, omaglicu, pa čak i depresiju. Niskotlakaši bi trebali piti više tekućine i jesti slaniju hranu.

- Najviše je stanovnika s povišenim tlakom u kontinentalnoj Hrvatskoj, a najmanje u mediteranskom dijelu. Ujedno je među tim krajevima najveća razlika i u broju pretilih, što ukazuje na prekomjernu težinu kao važan čimbenik nastanka povišenoga krvnog tlaka.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message