Lifestyle

Komentari 4

Vježbate, no ne vidite rezultate? Ovo su greške koje možda činite

Vježbate, no ne vidite rezultate? Ovo su greške koje možda činite

PUNO TRUDA, MALO USPJEHA Neispavanost, pričanje na mobitel, preskakanje zagrijavanja, ali i previše treniranja često su glavni krivci za neuspješno i mučno tesanje tijela

Preskakanje zagrijavanja prije treninga ne samo da povećava mogućnost ozljede, nego može uzrokovati i izostanak rezultata, upozoravaju treneri.

Ako se ozlijedite, nećete napredovati željenom brzinom, stoga prije treninga nikako ne preskačite zagrijavanje. Od postizanja zacrtanih ciljeva lako vas može udaljiti i prehrana. 

Ništa bez promjene prehrane

Ako smo si za cilj zadali mršavljenje, onda je potrebno smanjiti količinu unesenih ugljikohidrata. Ako je cilj raditi na masi, onda ju je potrebno podići. Važno je i unijeti dovoljno bjelančevina, i to između 1,5 do 2 grama po kilogramu tjelesne težine, ovisno o tome jesmo li manje ili više fizički aktivni. Masnoće su važan dio uravnotežene prehrane i potrebno ih je unositi otprilike 1 gram po kilogramu tjelesne težine, a to neka budu orasi, bademi i slično.

Osam tjedana je rok

No vježbate li osam tjedana, a nema rezultata, jedno je sigurno - vježbate na pogrešan način. Ne smije se preskakati ni jednu skupinu mišića jer se izaziva neravnoteža u tijelu. Zbog toga treneri savjetuju vježbanje po principu agonist (triceps) - antagonist (biceps), odnosno korištenje suprotnih mišićnih skupina.

Ako primjerice radite bench, tada u kombinaciji s njime radite veslanje, ako radite biceps, u kombinaciji s njim radite triceps ili ako radite hiperekstenziju (vježbu za donji dio mišića leđa), kombinirajte je s izvođenjem trbušnjaka. Tako ćete balansirati suprotne mišićne skupine, a time ćete u balans dovesti i kosti, ligamente, tetive i hrskavice. No ne počinjete trening uvijek s istom skupinom mišića. Radite li primjerice prsa-leđa, jednom započnite s vježbama za prsa, a drugi trening započnite s vježbama za leđa jer se uvijek više snage uloži u prvu skupinu.

 Način sabotaže ciljeva je i rad s ograničenim opsegom pokreta, a to je vrlo često kod treninga u teretani. Primjerice, uvijek radite čučanj samo do pola. 

Bez puno priče 

Zaboravite na mobitel i čavrljanje. Ako vam je mobitel stalno u rukama, nesvjesno ćete raditi suviše duge pauze između serija i tijelo će se ohladiti. Isto će se dogoditi ako i previše pričate.

Spavanje je jako bitno 

Hormon rasta koji pomaže u izgradnji mišića i sagorijevanju masnoća najaktivniji je upravo kad se odmaramo i spavamo.