Obavijesti

Lifestyle

Komentari 43

Vježbe za mozak: Piši desnom umjesto lijevom i pokreni se

Vježbe za mozak: Piši desnom umjesto lijevom i pokreni se
1

Vježbanje uma ili neurobik temelji se na uvjerenju da je promjena rutine važna za jačanje veza između moždanih stanica, a u treningu treba koristiti svih pet osjetila

VIDEO

Kad učimo i pamtimo, to činimo na temelju veza - asocijacija koje se stvaraju u različitim dijelovima moždane kore, a koje su povezane uz neku situaciju ili ljude. Za to je zaslužan hipokampus, dio mozga koji selektira informacije, bira one koje bi mogle biti korisne za budućnost te ih pohranjuje u različite dijelove moždane kore s vezama na temelju kojih se stvaraju mentalne mape. Ako vam netko pruži ružu, najprije će se aktivirati dio mozga odgovoran za vizualno. No ako je pomirišete i dotaknete, to može izazvati nove asocijacije - možda se sjetite prve godišnjice braka i ruža koje ste dobili. 

Što je jača veza između različitih područja kore mozga te što bogatiju mrežu asocijacija stvorimo oko informacije, to je manja šansa da je zaboravimo, tvrde neurobiolozi, dr. Lawrence C. Katz i dr. Manning Rubin, autori knjige “Održite mozak živim”. Suprotno vjerovanju da se stanice mozga i veze među njima razvijaju samo u dječjoj dobi te da s godinama slabi njihova funkcija kao i naše mentalne sposobnosti, ekipa američkih i švedskih znanstvenika dokazala je da mozak odraslih ima sposobnost rasta, prilagodbe i promjene obrazaca veza između moždanih stanica. 

To je otkriće osnova za novu tehniku vježbanja mozga, koju znanstvenici zovu neuroaerobik ili neurobik. Za razliku od tehnika koje su promovirale logičko povezivanje, puzzle, križaljke i slične testove, kod neurobika je temelj uvjerenje da se promjenom rutine jačaju moždane stanice i veze između njih. 

Neurobik na nov način koristi pet osjetila - miris, okus, vid, sluh i dodir te emocionalni kontekst stvoren oko informacija kako bi se stvorile nove veze između stanica u mozgu. Iako s godinama shvaćamo da je život manje stresan kad su stvari predvidljive te počinjemo izbjegavati nova iskustva i biramo rutinu, ona može imati loše posljedice na mozak. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokušajte, stoga, zatvoriti oči na ulazu u sobu - bez osjeta vida okolina se drastično mijenja, a sluh, miris i opip često nisu dovoljno razvijeni da se ne spotaknemo. Neurobik ne zahtijeva posebno vrijeme, mjesto ili pripreme, nego samo da probudite dvije stvari koje ste zanemarili - doživite neočekivano i zatražite pomoć svih osjetila. Neurobik nisu vježbe koje ćete provoditi kroz određeno razdoblje, nego promjena stila života koja bi trebala biti trajna. Svakodnevne obveze tako će postati i redovit trening za mozak. No neće baš svako ponašanje koje iskače iz rutine izazvati kreiranje novih veza između stanica u mozgu. Na primjer, ako inače pišete nalivperom, a jedno jutro uzmete olovku, to je promjena rutine, ali ne i nešto što bi natjeralo mozak da se pokrene. 

No ako promijenite ruku kojom pišete, to će biti poticaj za mozak - ako ste dešnjak, olovkom inače upravlja lijeva strana moždane kore. Kad prebacite olovku u drugu ruku, aktivira se područje mozga, kao i mreža veza i krugova na suprotnoj, desnoj strani. Odjedanput vaš je mozak suočen s novim izazovom. 

Dobro jutro

Razbudite se drukčije - uz miris vanilije, citrusa, metvice ili ružmarina umjesto kave. Držite miris uz krevet i udahnite ga odmah nakon buđenja.

Tuširanje

Vodite računa da ste stabilni i da ne možete pasti u kadi pa zatvorite oči. Namjestite temperaturu vode, oprezno posegnite za sapunom te se otuširajte.  

Pranje zuba

Iščetkajte zube rukom koja nije dominantna. Njome morate istisnuti pastu, četkati zube, isprati usta i sve što inače činite. I počešljajte se tom rukom.

Modni mačak  

Samo na temelju opipa izvadite iz ormara odjeću za taj dan. Ne dodirujte samo rukama, nego prislonite odjeću uz tijelo.

Čepići za uši 

Mozak je zarobljen rutinom, stoga stavite čepiće u uši i jedite u tišini. Morat ćete uključiti druga osjetila za uobičajene zadatke.

Promijeni rutinu

Uvodite po jednu ili dvije novosti na dan. Umjesto kavom počnite jutro žitaricama ili promijenite radio postaju koju slušate.

Kupka 

Najbolja neurobik vježba na kraju dana je topla kupka. Iskoristite različite poticaje - mirisna ulja, sapune, spužve, šalicu čaja, ugodnu glazbu...

Slušajte 

Čitajte knjigu naglas - aktivirat ćete drugi dio mozga u odnosu na onaj kad čitate u tišini i drukčije se angažirati da biste razumjeli radnju.

Kralj vježbi

Seks je dobra prilika da zatvorite oči i stimulirate druga osjetila kako biste ubili rutinu. Učinite nešto drukčije - pospite krevet laticama.

Radite na angažiranju svih osjetila, ne pouzdajte se samo u vid i sluh

Bebe svijet proučavaju s više osjetila nego odrasli - gledaju i osluškuju, ali i većinu stvari trpaju u usta, čime potiču neprestani niz asocijacija i veza te aktivnosti neurona. 

Veze koje nastaju u mozgu odraslih ljudi puno su sofisticiranije zbog interakcije s ljudima koja je okidač za naše emocionalne reakcije. Zbog njih su takve situacije nepredvidive, odnosno ne mogu biti rutinske, nego stalno moramo smišljati nova rješenja te se stalno stvaraju i nove veze u mozgu. Međutim, upoznavanje svijeta s godinama prelazi u rutinu i kao odrasli ga najčešće doživljavamo samo preko vida i sluha, pa veze između različitih dijelova kore mozga postaju slabije. 

Najbolje rješenje je mijenjati sve redom - ako na posao putujete automobilom, uđite i pripremite se za vožnju zatvorenih očiju pomažući se dodirom i osjećajem za prostor. Kad zatvorite oči, naučit ćete prepoznati ključeve auta po obliku te procijeniti po “kliku” kad je sigurnosni pojas dobro vezan. 

Putujte na posao posve novom rutom, što je posebno korisno ako ste pješak. Razmislite o zamjeni automobila s prijateljem koji ima drukčiji tip vozila ili se tjedan dana vozite s njim na stražnjem sjedalu radi promjene perspektive. Otvorite prozore tijekom vožnje, to će vas povezati sa zvukovima i mirisima. Budite društveni, potrudite se primijetiti osobu od koje kupujete novine na kiosku ili prodavača na benzinskoj postaji. Potrudite se zapamtiti ih i pogoditi u kojoj su smjeni ako često kupujete na istome mjestu. 

Razvrstavajte konzerve, staklo i biološki otpad, to nije korisno samo za okoliš. Ponekad otiđite na posao tramvajem ili vlakom pa fotografirajte stanice na putu, prebrojite semafore ili putokaze. Kad stignete na posao, promijenite stranu na kojoj stoji telefon, kompjutorski miš ili koš za smeće te premjestite sat na drugu ruku. 

Pripremite bočice s različitim mirisima te udahnite po jedan za svaki novi zadatak. Kod kuće pokušajte povezati te mirise s glazbom pa nakon nekoliko dana pustite određenu glazbu koju vežete uz pripadajući zadatak na poslu. Naučite Brailleovo pismo ili barem zatvorenih očiju uz pomoć dodira pročitajte brojeve u dizalu ili slova na oznakama na vratima ureda. Povedite dijete, supružnika ili prijatelja na posao kako biste poznatu atmosferu i okolinu doživjeli kroz njihove oči. 

Dopustite si mentalne pauze - kava i ručak na poslu ili kratka šetnja do kioska blizu ureda omogućit će da se misli pročiste i da doživite nove poticaje za mozak - slike, mirise i zvukove. Organizirajte partiju otvorenog šaha u uredu, tako da može sudjelovati tko god želi, kad god želi i kad stigne. Jedan dan u tjednu sve u uredu okrenite naopako - obiteljske fotografije, kalendar, logo... Tijekom dana ostavljajte sitne predmete u prvu ladicu pa tijekom pauze zatvorenih očiju, samo na temelju dodira, prepoznajte svaki od njih. Probajte s tuđim predmetima te na temelju mirisa odredite kome pripadaju.

Na tržnici/u trgovini

  • Bez pripreme: Otiđite u kupnju neplanski pa na temelju boje, mirisa i privlačnosti proizvoda iskombinirajte obrok i nabavite sve potrebno.
  • Drugi redoslijed: Promijenite uobičajeni raspored proizvoda koje obilazite u trgovini ili zatražite savjet od drugih kad kupujete neki proizvod.
  • Sezonske namirnice: Kupujte samo u skladu sa sezonom. Razmišljajte o tome što raste u doba kad ste u trgovini i na temelju toga birajte namirnice.

Tijekom obroka

  • Pozornost: Maknite novine od stola za doručkom te obratite pozornost na miris i okuse hrane. Tijekom večere ugasite TV i osluškujute zvukove povezane s hranom.
  • Tišina: Povremeno jedite u tišini. Iznenadit ćete se kako je tako lakše osjetiti okuse hrane i uživati u njima.  
  • Zamjena: U većini obitelji zna se tko gdje sjedi za stolom. Ako promijenite mjesto, to potpuno mijenja perspektivu - u koga gledate ili kome se obraćate. 
  • Demokracija: Dogovorite da jedanput na tjedan svi članovi obitelji biraju po jednu namirnicu za obrok. 
  • Promjena pribora i igra pogađanja: Jedite štapićima, zatvorenih očiju ili svakom zalogaju dodajte drugi začin koji osobe oko vas moraju pogoditi.

Slobodno vrijeme 

  • Putujte: Posjećujte nova mjesta i upoznajte nove ljude što češće možete. Idite na mjesta koja još niste posjetili. Izbjegavajte organizirano putovanje i velike grupe - putujte sami s kartom u ruci. Otiđite na kampiranje.
  • Zajednički projekti: Udružite se sa susjedima i osmislite zajednički projekt, na primjer, čišćenje parka iza zgrade. Ili uređenje zajedničkog ulaza, pranje stuba i slično - posla vam sigurno neće nedostajati. 
  • Promjena vrste odmora: Ako ste inače sjedilački tip, razmislite o aktivnom odmoru - bicikliranju ili pješačenju. Podijelite put na rute pa dio “odradite” javnim prijevozom, a dio biciklom ili pješice. 
  • Budite kreativni: Upišite se na neku kreativnu radionicu, tečaj kuhanja ili plesa. Priuštite si tečaj koji već dugo želite. Izrazite se kroz grupne radionice slikanja ili pjevanja. Počnite novi hobi, zasadite vrt.
  • Rekonstrukcija: Snimite omiljenu televizijsku emisiju pa je pustite unatrag i pokušajte rekonstruirati događanja. Ili samo isključite ton te s partnerom ili djecom pokušajte “izmisliti” dijaloge.
  • Budite svjesni svijeta oko sebe: Promatrajte ptice, hranite patke i ptičice u kvartu, izradite maketu brodića ili jednostavno sjednite na klupu u parku pa zatvorenih očiju pratite što se događa oko vas.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru