Obavijesti

Lifestyle

Komentari 72

Vladari podsvijesti: Osjećaji u snovima nose različite poruke

Vladari podsvijesti: Osjećaji u snovima nose različite poruke
1

Spavanje na trbuhu stvara vruće snove, cvjetni mirisi bude ugodne snove, baš kao i ugodni zvukovi, a osjećaj straha može biti znak da se opirete promjenama u javi

VIDEO

Negativne se emocije poput straha i tjeskobe te ljutnje i tuge pojavljuju dvostruko češće od pozitivnih i ugodnih, pokazala su istraživanja. Snovi su poput slikovnica, a emocije u snu su poput riječi te pričaju neispričanu priču o strahovima, brigama, tugama i strastima kojih možda nismo svjesni ili smo ih zakopali duboko u sebi. Svaka iz toga šarolikoga kolopleta “noćnih” emocija, od ljubavi i radosti, preko tuge i straha, pa do bijesa i agresivnosti, ključ je koji otvara vrata tajnog svijeta naše podsvijesti. 

Emocije u snu najčešće nisu simbol nego su stvaran odraz pravih, no potisnutih i neosviještenih osjećaja. Zato obratite pozornost na “priče” iz sna i pomno ih analizirajte. Kad riješite zagonetku i otkrijete zašto se u snu smijete, plačete, bojite se ili imate izljeve bijesa, mnogo ćete bolje upoznati sebe, poručuju stručnjaci. Na primjer, snovi prožeti strahom najčešće muče one koji sumnjaju u sebe i vlastite vrijednosti te smatraju da nisu dovoljno dobri niti kompetentni za posao koji obavljaju. 

Strah u snu povezan je s tjeskobom koju osjećate te u različitim aspektima života, a nerijetko je i odraz unutarnjeg osjećaja gubitka kontrole. Česte reprize osjećaja straha mogu biti i posljedica predosjećaja da ćete doživjeti razočaranje ili gubitak ili da u nekom pothvatu nećete biti uspješni koliko ste očekivali. No iza maske straha često se krije i potisnuti osjećaj ljutnje, stoga razmislite o problemima koji vam u budnom životu “dižu tlak”. Sanjate li da se vaši najgori strahovi ostvaruju, to znači da se opirete promjenama i bojite se suočiti s nepoznatim aspektima samog sebe. 

Ako sanjate da je vama bliska osoba preplašena - u stvarnom vas životu snažno pogađaju problemi i nesreće vaših prijatelja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Strah od razočaranja donosi srdžbu u san 

Sanjate li da ste strašno ljutiti, uskoro biste mogli biti uvučeni u nezavidnu i napetu situaciju. Ljutnju u san može “donijeti” i potisnuti bijes iz budnog života, često je i predznak da bi neke čvrste veze mogle puknuti ili da bi vas voljena osoba mogla razočarati. Sanjate li da je netko drugi ljutit na vas, u stvarnom se životu borite da vratite naklonost starog prijatelja.

Zbog ogorčenosti snovi su tužni i tjeskobni

Tuga u snu nerijetko je odraz tuge, razočaranja i tjeskobe iz budnog života. U vama se skrivaju potisnute misli, neizražene emocije, ogorčenost ili netrpeljivost što su okidači za anksiozne snove. Takvi su snovi podsjetnik da ne možete biti pobjednik u svakoj bitki te poruka da manje razmišljate o negativnim stvarima i više učite iz životnih razočaranja pa ćete biti mnogo sretniji. 

Depresija nastupa kada "škripe" veze 

Depresivni osjećaji u snu posljedica su depresivnih stanja iz budnog života te podsvjesnog straha da ste nesposobnosti stvoriti kvalitetne veze. Također, može biti znak da često niste u stanju vidjeti uzroke svojih problema niti posljedice svojih odluka. Obratite pozornost na to što vas deprimira u snovima te povucite korisne poveznice s budnim životom.  

Zabrinuti u snu? Razvedrite se  

San da ste zaljubljeni odraz je jakih osjećaja prema partneru te sreće i zadovoljstva onim što imate.

No zaljubljenost može upućivati i na to da vam u stvarnom životu manjka ljubavi pa u snu zadovoljavate potrebu da nekome pripadate. San može biti i upozorenje da bi vas tajne želje i zabranjena zadovoljstva mogli dovesti u ozbiljne probleme te biste se mogli naći u središtu skandala. Sanjate li da je netko drugi u sedmom nebu - drugi će vas pokušati navesti da prekršite vlastiti moralni kodeks i probate zabranjeno voće.

Iako ih u budnom životu možda niste niti svjesni, emocije poput zavisti, ljubomore, zlobe i osvetoljubivosti najčešće su odraz stvarnih, potisnutih osjećaja prema nekome koje ste prenijeli u svijet snova. Ljubomora alternativno predstavlja vašu ranjivost i strah od intimnosti. Njima vam podsvijest poručuje: poradite na ljubavi prema sebi i priznajte si svoje vrijednosti. Ako sanjate da drugi zavide vama, to je znak da o sebi imate visoko mišljenje, tražite poštovanje drugih i dobivate ga.

Našli ste se u nevolji - to je znak da ste u budnom životu zabrinuti ili nesretni, ali bez razloga zato što će sve na kraju ispasti bolje nego što ste očekivali. Poruka sna je - razvedrite se!  

Krivnja

Osjećaj krivnje koji vas muči u snu simbol je potisnutih, negativnih osjećaja koje imate prema sebi te je izravno povezan s tim kako se nosite sa svojim uspjesima i neuspjesima, sposobnošću i nesposobnošću. Ovaj se osjećaj budi u snu kada u budnom životu osjećate da niste zaslužili uspjeh ili da ste iznevjerili ljude koje volite.

Stid proganja nesigurne

Stid u snu je znak potisnutih strahova i slabosti te nedostatka samopouzdanja. San u kojemu vas muči osjećaj srama često je i posljedica nesigurnosti koja je povezana sa seksualnošću.

Bezosjećajnost 

San vam upućuje na to da se u stvarnom životu zatvarate od okoline ili da suviše zanemarujete vlastite osjećaje te je vrijeme da im počnete posvećivati više pažnje.

Sreća je kompenzacijski san suprotnosti

Snovima o sreći najčešće pokušavamo kompenzirati tugu ili stres koje osjećamo u budnom životu. No dobre vibracije poput osjećaja euforije i oduševljenja mogu biti predznak pozitivnog slijeda događaja i niza ugodnih trenutaka koji slijede. Sanjate li da ste u veselom društvu, pred vama je razdoblje ugodnih angažmana i profitabilnih poslova.

Paranoja

Vidite li u snu sebe u nekoj paranoičnoj ulozi, to je znak da oklijevate pri donošenju odluke da napravite korak dalje u vezi ili konkretan pomak u nekoj situaciji. San je znak da vas koče strahovi i sumnje te niste spremni za nov velik korak u životu.

Osjećaj mira i spokoja

Osjećate li u snu mir, to upućuje na brzo rješenje emocionalnih pitanja i unutarnjih sukoba. San može značiti i kraj nekog ciklusa te pauzu koja slijedi prije početka novog pothvata. Sugerira i to da ste u životu dosegli novu razinu psihičke stabilnosti. Alternativno - san može značiti i zatišje pred buru.

Poniženje i uvrijeđenost

San je predznak da ćete se naći u neugodnoj situaciji, i to pred osobama pred kojima želite ostaviti dobar dojam.

Panika 

U stvarnom vam životu nedostaje kontrola nad situacijom i moć da nešto konkretno promijenite. U situaciji u kojoj ste se našli osjećate se bespomoćno ili ste u nedoumici te ne možete donijeti odluke.

Gnjev - čuvajte prijatelje

Gnjevni ispadi u snu upozorenje su da imate lošu narav i česte ispade bijesa zbog kojih biste mogli izgubiti mnoga prijateljstva. Nađete li se u snu oči u oči s tuđim gnjevom - dogodit će se loš zaokret u vašem poslovanju ili društvenom životu. Sanjate li da je osoba koju volite gnjevna - zbog gomile sumnji i nesporazuma vaš odnos nije harmoničan.

Mučnina i gađenje 

Pati li vas u snu osjećaj mučnine u želucu, to znači da se u budnom životu pokušavate izvući iz neke mučne situacije u kojoj ste se našli.

Režiraj snove

Na snove, ali i na to koliko ih se sjećamo nakon buđenja, utječe čitav niz faktora poput mirisa i zvukova kojima smo okruženi dok spavamo.

- Snovima upravljaju i filmovi koje gledamo, ali i antidepresivi, začinjena hrana, spavanje na trbuhu, prestanak pušenja te prazan želudac - tvrdi dr. Deirdre Barrett, docentica psihijatrije s Harvarda. Slatkasti su mirisi tako “redatelji” slatkastih snova. Tako, osjetite li u snu miris cvijeća, sanjat ćete ugodne, pozitivne snove, a miris sumpora povezuje se s noćnim morama, pokazala je studija. Slično je i sa zvukovima.

- Dok spavate, vrata prema stvarnom svijetu su zatvorena, no i dalje je otvoren prozorčić kroz koji se zvukovi mogu probiti do vašeg mozga - pojašnjava dr. Barrett. 

U sadržaj sna nerijetko se uklopi zvuk budilice. Na primjer, sanjate da ste zaglavili u zgradi koja gori, čujete zvuk požarnog alarma, a potom shvatite da je to zapravo bio zvuk vaše budilice. Ako uključite snimku zvuka morskih valova, sanjat ćete da uživate na plaži, a kad se probudite, bit ćete opušteni i odmorni.

Začinjena hrana je okidač za noćne more

Da biste se dobro naspavali, ne pijte kavu nakon 14 sati te večerajte najmanje dva sata prije odlaska u krevet. Ako prije spavanja pojedete jako začinjen ili obilan obrok, šansa da ćete se nakon buđenja sjećati snova i noćnih mora je mnogo veća. 

- Želite li se sjetiti sna, morate se razbuditi i zapisati ga u roku od pet minuta - kaže psiholog dr. J. Catesby Ware. Za pet min zaboravimo čak pola sna, a u deset min u nepovrat je izgubljeno 90 posto sna.

Seks sa slavnima 

Ležanje na trbuhu izravno je povezano s vrućim snovima, a znanstvenici pretpostavljaju da je uzrok način na koji dišemo u tom položaju. Stoga se nemojte začuditi ako, spavajući na trbuhu, sanjate erotske snove.

Vitamin B6 utječe na kreiranje lucidnih snova 

Vitamin B6 je kofaktor koji tijelo koristi da bi neke od aminokiselina koje jedemo pretvorilo u neurotransmitere koji utječu na ono što sanjamo, tvrdi dr. Barrett. Stoga, želite li snovima udahnuti više živosti, uzmite suplement vitamina B6.

Antidepresivi bude čudovišta

Neke vrste antidepresiva, kao što su prozac, paxil i zoloft, mogu biti okidač za noćne more. Pokazalo se da je REM faza sna mnogo intenzivnija kod onih koji ih uzimaju, kaže dr. Barrett.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno