Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Vladarica ljetnog stola - dinja istovremeno sladi i osvježava

Vladarica ljetnog stola - dinja istovremeno sladi i osvježava
4

Dinju možete jednostavno uklopiti u mnoga omiljena jela, poput špageta ili rižota, izmiksati i ohladiti pa jesti poput sladoleda ili uživati u ukusnim napicima

VIDEO

Među okusima i mirisima koji ljeto čine prepoznatljivim jest i dinja. Uz bok možda mnogima omiljenijem okruglom ljetnom plodu, lubenici, dinja je jedan od okusa za kojima žudimo kad mislimo na ljetni odmor. Ona je apsolutna vladarica ljetnog jelovnika. Prija nam već i za prvi jutarnji obrok, kada je možete poslužiti u kriškama ili kockicama uz omiljene zobene ili slične pahuljice. Zahvaljujući slasti i većem udjelu vode osvježava kao voćni sok nakon jutarnjeg buđenja.  

Možete  je poslužiti uz kriške pršuta za predjelo, nastavite s osvježavajućom kremastom juhom od dinje, u glavno je jelo uklopite tako da je nasjeckate na sitne kockice, popirjate na maslacu s malo vrhnja, bijelog papra i rajčice te primiješajte tjestenini, a za desert servirajte ljetnu voćnu salatu. Ako uz taj obrok još poslužite neku varijaciju sangrije, španjolskog pića koje se radi od vina i voćnog soka s kockicama sezonskog voća, onda je dinja doista našla mjesto u svakom slijedu. A osim što će vas nahraniti bez osjećaja težine u želucu, pobrinut će se da nestane višak kilograma, da vam koža bude dulje mlada, a bolovi nestanu, jer ih oblozi od dinje uklanjaju.  Koliko se dinja dugo jede u mediteranskom krugu dokazuju i slike na zidovima Pompeja i Herkulaneja, a zna se da su uživali u jelu koje se pripremalo kuhanjem lubenica i dinja s medom, vinom i metvicom. 

Taj se mirisan plod izvrsno slaže u tipično ljetnim salatama s piletinom ili morskim plodovima sa žara. Jedan od najjednostavnijih načina za hladnu juhu, osim, dakako, dinje, uključuje dodatak narančina i limunova soka, cimeta u prahu i metvice. U egzotičnim se pak kuhinjama od dinje priprema salsa - umak od kockica dinje s dodatkom crvenog papra, nasjeckana korijandra i ljutike te uz nekoliko kapi soka limete. Tako pripremljen umak poslužuje se uz ribu i piletinu s roštilja. 

Uz piletinu u Indiji će vam poslužiti ljuti curry od dinje. A uz dobro jelo valja poslužiti i osvježavajuće piće. Jedno ćete pripremiti tako da kuglice dinje prelijete desertnim vinom uz dodatak metvice. Za posebne prigode smrznute kockice dinje pomiješajte u blenderu sa sokom limete, šećerom i tequillom. Tako ćete dobiti margaritu koja će oduševiti i one koji inače ne uživaju u koktelima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Neodoljivo  predjelo

Lagan se voćni miris izvrsno slaže sa slanim pršutom i biranim sirom, i to je baza za igranje u različitim kombinacijama. Različitim začinima i slaganjem postižete da to jelo bude svaki put neponovljivo.

Ljetno predjelo s dinjom  

Sastojci: 1 manja dinja, 150 g mladog ovčjeg sira, 6 tankih kriški pršuta, 100 g rikole, 3 žlice maslinova ulja, svježe mljeveni crni papar, žličica senfa, limeta  

Priprema: 

1. Odaberite svježu, zrelu dinju, bez tamnih mrlja i udubljenja na kori.  Ohladite je u hladnjaku i dobro je operite pod mlazom vode. Prepolovite je i izvadite joj sjemenke. Uz pomoć žlice za sladoled oblikujte dinju u kuglice i pokapajte ih limetinim sokom. 

2. Mladi ovčji sir natrgajte na manje komade, a rikolu operite i pustite da se osuši na papirnatim kuhinjskim ručnicima. Od maslinova ulja, žličice dijonskog senfa sa zrncima, soka pola limete, soli i papra izmiješajte preljev za salatu. 

3. Na svaki tanjur stavite šaku rikole, kuglice dinje i sir natrgan prstima na manje komade. 

Prelijte ih žlicom do dvije pripremljena preljeva i po vrhu položite dvije do tri kriške pršuta. Prema želji, preko svega posipajte svježe mljevenim crnim paprom i nakapajte maslinovim uljem.  

Kremasta juha od dinje s račićima

Sastojci: 2 šalice dinje, 1/2 šalice krastavca, limun, naranča, 1 mladi luk, ljuta  papričica, žličica naribana đumbira, sol, menta, 6 škampa 

Priprema: 

1. Pola šalice sitno nasjeckane dinje pomiješajte s kockicama krastavca, dvije žlice limetina soka i zelenim dijelom mladog luka. Sve skupa izmiješajte, poklopite i odložite u hladnjak.  

2. U blender stavite preostale kockice dinje i četiri žlice limetina soka te usitnite. Nasjeckajte mladi luk i ljutu papričicu te je dodajte  u blender zajedno sa šalicom hladne vode, koricom pola naranče, sokom jedne svježe iscijeđene naranče, đumbirom i prstohvatom soli. Blendajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta.

3. Probajte i, prema želji, dodajte još papričice i limetina soka. Gotovu juhu odložite barem na dva sata u hladnjak. Škampe ispržite na malo maslinova ulja te ih nataknite na štapić. Juhu ulijte u čaše, u svaku dodajte žlicu smjese dinje i krastavca, mentu i poslužite uz pržene račiće i krekere.

Najbolji sladoled od dinje

Sastojci: 3 jaja, 1 vanilin šećer, 5 žlica šećera u prahu, 3 dl vrhnja za šlag, usitnjena dinja (količina prema Želji)

Priprema: 

1. Dinju operite, očistite je od sjemenki i usitnite je u blenderu ili propasirajte.

Jaja razbijte i odvojite žumanjke od bjelanjaka.

Žumanjke izmiješajte električnim mikserom i kuhajte ih na pari uz neprestano miješanje dok se ne zgusnu, pa ih maknite na stranu i ohladite.

 2. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i izmiješajte ih najvećom brzinom  u čvrst snijeg. Dok miješate, postupno dodajte šećer u prahu. Kad je snijeg gotov, primiješajte mu lagano smjesu sa žumanjcima.

3. Vrhnje za šlag istucite u šlag i primiješajte ga smjesi s jajima. Tu smjesu dodajte usitnjenoj dinji i dobro izmiješajte da se svi sastojci sasvim prožmu. Ako je i dinja jako slatka, možete dodati malo limetina soka. Stavite u zamrzivač i - uživajte!

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana