Oni koji su preživjeli srčani udar i nakon toga povećali unos vlakana u prehrani ne samo da su se bolje oporavili nego su imali i manji rizik od umiranja od svih uzroka
Vlakna nakon infarkta pomažu u oporavku i produžuju život
Američka harvardska Škola za javno zdravstvo proučila je dvije američke studije provedene na 4000 muškaraca i žena nakon što su preživjeli infarkt. Pratili su ih u prosjeku devet godina nakon infarkta, tijekom kojih su umrle 682 žene i 451 muškarac. Šanse za preživljavanje pokazale su se najboljima kod onih koji su jeli hranu bogatu vlaknima, a uglavnom su ih unosili tijekom doručka, preko žitarica.
Svaki peti koji je jeo najviše vlakana imao je 25 posto manji rizik od umiranja od bilo kojeg uzroka tijekom devet godina, a kod onih koji su vlakna jeli najmanje rizik je bio manji tek za pet posto. Također, grupa koja je jela puno vlakana imala je i 13 posto manje šanse da dožive fatalni infarkt, piše BBC.
Stručnjaci su procijenili da prehrana bogata vlaknima pomaže onima koji su preživjeli infarkt da se bolje oporave i duže žive. Preporučuje se povećati unos vlakana za 10 grama svakog dana, što su povezali i s 15 posto nižim rizikom od smrti tijekom studije. Ova prehrana također poboljšava krvni tlak i kolesterol.
Ljudima koji su preživjeli infarkt stručnjaci preporučuju dnevni unos od 38 grama vlakana na dan. Voće poput banana i jabuka obiluje vlaknima, korjenasto povrće poput mrkve i krumpira također, kao i kruh, žitarice te mekinje.
Istraživači ističu da oni koji su preživjeli srčani udar imaju veći rizik od umiranja i najčešće su skloni mijenjanju svog načina života, a ovo je odličan pokazatelj u kojem smjeru treba ići.