U kori od avokada poslužuju se salate i umaci, a grejp, limun i limeta pune slatkim kremama, šlagom i voćem. Višak korice agruma možete i zamrznuti...
Voćne košarice, začini ili fini ocat od mirisne kore naranče
Trake kore limuna, limete, naranče ili grejpa jednostavno se pretvaraju u domaći ekstrakt u prahu koji daje mirisnu aromu slatkim i slanim jelima. Nešpricanu koricu limuna narežite i ostavite da se suši tri do četiri dana pa izmiksajte u blenderu. Takav limun u prahu pomiješajte sa svježe mljevenim paprom ili ljutim papričicama i dobit ćete odličan začin za piletinu ili janjetinu.
Umiješati ga možete i u vruću čokoladu ili glazure za torte i kolače. Sušene trakice dodajte u staklenku sa šećerom pa će aromatizirani dodatak uvijek biti nadohvat ruke. Odličan je u čaju ili kao dodatak slasticama. Višak korica agruma možete naribati pa zamrznuti i koristiti prema potrebi. Naribajte samo vanjski dio (bez bijelog) kako okus ne bi bio gorak.
Zamrznite pa izvadite i osušite na kuhinjskoj krpi te čuvajte u čistoj staklenci. Izdubljeno voće, odnosno samo korica, može poslužiti i kao posudica za salate ili deserte. Primjerice, u kori od avokada poslužite umake ili salatu od paprike, rajčica i rotkvica. Pomiješajte sa sokom od limete, kajenskom paprikom i češnjakom. Avokado prepolovite pa izvadite košticu.
Žlicom lako izdubite pa napunite salatom. Pospite sirom, mladim lukom i korijandrom pa poslužite kao zanimljiv dodatak svakodnevnom ručku. Korica limuna može poslužiti kao ljupka posudica za desert. Odrežite trećinu limuna s vrha i čuvajte kao poklopac. Izdubite nožem, a najbolje bi bilo koristiti onaj za grejp sa zavinutim vrhom. Ostavite u zamrzivaču na nekoliko sati ili preko noći pa napunite, primjerice, sorbetom.
Mrisnim koricama aromatizirajte i med ili ocat. Korice dodajte u staklenke i ostavite da odstoje dovoljno dugo kako bi pustile aromu. Zatim sve procijedite kroz sitno cjedilo u čiste posude ili ukrasne bočice.
Mediteransko ulje
S koricom limuna, naranče ili limete pripremite aromatizirano maslinovo ulje. Pažljivo ogulite koricu tako da ne gulite i bijeli dio iznutra pa sve dobro usitnite u mužaru s malo ulja. Stavite u staklenku i dodajte maslinovo ulje pa neka odstoji šest sati. Prema želji, možete dodati i čili papričicu ili grančicu ružmarina.