Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Voda koju brzo popijete još brže projuri kroz tijelo

Voda koju brzo popijete još brže projuri kroz tijelo
4

Kako biste bili sigurni da dobivate dovoljno vode, najbolje ju je piti često i pomalo, a dobro je jesti i svježe voće koje je bogato tekućinom

VIDEO

Vaša težina, tjelesna aktivnost, ali i izloženost stresu određuju koliko vam je vode potrebno. Često se savjetuje da na dan treba popiti osam čaša vode, no to je tek približno točno. Ako ste krupniji od prosjeka, potrebno vam je više vode, kao i ako ste fizički aktivni ili živite stresno. Vruća ili vlažna klima također povećavaju potrebu za vodom. Nije svejedno ni kako se hranite. Suhe, prerađene namirnice često su također krcate solima, tako da vam je uz njih potrebno više tekućine. S druge strane, dio potrebne vode možete dobiti iz voća i povrća.
Lubenice i krastavci, na primjer, najvećim su dijelom sačinjeni od vode. Kako biste bili sigurni da dobivate dovoljno vode, najbolje je često piti pomalo. Popijete li odjedanput veću količinu vode, ona će samo “projuriti” kroz tijelo, tako da od nje nećete imati velike koristi.

>>> Žeđ nije sasvim pouzdan signal jer ako ste žedni, to znači da ste već pomalo dehidrirali. Osjećaj žeđi sa starenjem slabi

>>> U slučaju povišene temperature treba piti više vode. Na taj način ne samo da nadoknađujete znojenjem izgubljenu tekućinu nego i rashlađujete tijelo te također prirodno snižavate temperaturu

>>> Hrana koju pojedemo može se “pretvoriti” u mišiće ili u masti. Voda pomaže pri stvaranju mišićnog tkiva i sprečava nastajanje nepotrebnoga masnog tkiva. Stoga je za vitkost presudno pijenje dovoljno vode.

>>> Čovjek većinu minerala dobiva iz hrane, ponajviše iz lisnatoga zelenog povrća. Mineralni dodaci, kojih ima i u mineralnoj vodi, dugoročno opterećuju organizam.

>>> Pijete li vodu iz boce, redovito je perite ili mijenjajte. Kad god možete, pijte iz staklenih čaša i boca jer plastične oslobađaju male količine potencijalno štetnih spojeva.

>>> Ženama koje čekaju dijete ili doje treba više vode. Prema zdravstvenim preporukama, trudnice bi trebale na dan popiti 2,4 litre vode, a dojilje čak 3 litre. To približno odgovara količini od 12,5 čaša vode.

>>> Boravak na visinama iznad 2500 metara ubrzava disanje i potiče mokrenje. Stoga planinari gube više tekućine, pa bi trebali piti više vode.

>>> Odlučite li se “proveseliti”, uz svako alkoholno piće popijte jednu čašu vode. Tako ćete spriječiti dehidraciju, koja je glavni uzročnik mamurluka.

>>> Što više vježbate, to više vode treba popiti. Dodatna čaša ili dvije vode bit će dovoljno za kratkotrajan trening. Za intenzivna naprezanja, koja traju dulje od jednog sata (primjerice, trčanje maratona), potrebno je svakog sata popiti 2-3 čaše vode. Nakon tjelovježbe također je dobro popiti čašu vode. Ipak, ne treba ni pretjerivati jer naglo pijenje mnogo vode može biti opasno.

>>> Neke bolesti bubrega, jetre i adrenalnih žlijezda mogu omesti izlučivanje tekućine te smanjiti potrebu za vodom. Pitajte liječnika koliko trebate piti.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru