Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Vodič kroz štetnu kozmetiku: Kreme, parfemi, šamponi, boje...

Parabeni, formaldehidi i ftalati iz kozmetičkih proizvoda mogu uzrokovati i promjene u proizvodnji hormona, ali i neplodnost... Ruževi sadrže naftne derivate, a kreme mogu imati do 50 alergena

Fotolia
Foto: Fotolia
3 komentara

Kad govorimo o detoksikaciji, uglavnom se orijentiramo na prehranu, pritom zaboravljajući i da sve što stavljamo na kožu brzo ulazi u krvotok i taloži se u našem tijelu

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Magistra farmacije Marijana Radionov zato nam je pojasnila koje su potencijalne opasnosti na tom području. Kozmetički preparati, kaže, sadrže supstance koje narušavaju ravnotežu organizma, što može dovesti do problema, stoga treba obratiti pažnju na sastojke, ali i rok trajanja kozmetike. 

- Primjerice, vlasište je apsorptivni organ i dokazano je da pojedini sastojci koji se koriste mogu izazvati iritacije. Kozmetički preparati za njegu kose sadrže petnaestak potencijalnih iritansa - ističe Radionov, te dodaje da je jedan od najpopularnijih zaslužan je za pjenjenje natrij lauril sulfat koji se dodaje i za odmašćivanje vlasišta i bolje pranje. 

Foto: shutterstock

- SLS može izazvati iritacije vlasišta i osjećaj pečenja. No, nije na listi zabranjenih. U šampone se dodaje i EDTA, sastojak koji omekšava kosu te omogućuje bolje prodiranje aktivnih sastojaka, kao i propilenglikol čija je uloga ovlaživača - kaže. I kad bojimo kosu može doći do udisanja amonijaka i sastojaka koji mogu dovesti do iritacije dišnog sustava. No naravno, ne treba paničariti, već je dovoljno smanjiti korištenje, ili uzeti u obzir i ove opcije u slučaju pojave alergije. Važno je i da pazimo na sastav parfema koji mogu izazvati - glavobolje.

Vjeđe ili kapci pak funkcionalno štite očnu jabučicu, a u njima se nalazi velik broj žlijezda lojnica koje zajedno sa suznim žlijezdama izlučuju suze i omogućuju lakše klizanje vjeđa preko jabučice. 

Foto: Dreamstime

- Upale i iritacije oka također mogu izazvati upotreba kozmetičkih preparata. Potencijalnih iritansa zabilježeno je čak 26 – naglašava magistra. 

Budite oprezni s ovim proizvodima

 • LOSIONI I KREME ZA TIJELO - Razne kemikalije dovode se u vezu s iritacijama, alergijama i dermatitisima i na popisu ih ima preko 50. Parabeni kao konzervansi nisu zabranjeni, ali istraživanja ukazuju da izazivaju iritacije. 
 • ŠAMPON - Većina sadrži SLS, sastojak koji ga pjeni na kosi. potencijalno može izazvati iritacije vlasišta i osjećaj pečenja ukoliko dođe u dodir s očima. Nije na listi zabranjenih supstanci i ne treba ga posebno izbjegavati 
ZDRAVI I MLADOLIKI Riješite se ovih navika i super ćete izgledati i u četrdesetima
 • PARFEM - Na popisu štetnih sastojaka u parfemima su kemikalije poput formaldehida, metilen klorida, benzaldehida. Istraživanja pokazuju da mogu uzrokovati migrene.
 • DEZODORANSI (Antiperspiranti) - Dokazano iritiraju kožu. Preporučuje se manja upotreba dezodoransa s parabenima, radi blizine tkiva dojke.
 • PUDER (Polymethyl) - Methacrylate kritičan je sastojak mnogih klasičnih pudera. Može izazvati pad imuno sistema, a time i niz alergija. 

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

 • RUŽEVI, SJAJILA - U njih se dodaju agensi poput PMMA koji korigiraju linije i održavaju konture usana. FDA ih nije zabranila no u malom broju slučajeva s njima se povezuju iritacije.
 • LAK ZA KOSU  - Prilikom upotrebe lakova za kosu preporučuje se ne udisati lak radi sastojaka koji mogu navesti na kašalj iritacijom dišnog sustava. 
 • LAK ZA NOKTE - Uglavnom sadrže ftalate - agense koji se koriste kao stabilizatori u kozmetici. Mogu utjecati na ravnotežu hormonalnog sustava.

Foto: Dreamstime

 • BOJA ZA KOSU - Formiranju boja za kosu sve više se napušta amonijak kao agens potreban za razvijanje boje.
 • SJENILA PTF - Kemijski agens koji je sastavni dio sjenila za oči, maskara i tuševa. Ne nalazi se na listi zabranjenih agenasa, ali ako se pojave iritacija, crvenilo, pojačano suzenje, prestanite koristiti proizvod. 
 • RUMENILO - Parabeni u formulama za rumenilo kod nekih žena mogu izazvati i iritacije na obrazima. 
 • PILING - Blagi eksfolirajući agensi neće naštetiti osjetljivoj koži, no treba izbjegavati pilinge kemijskog porijekla
IPAK NIJE ZDRAVO Dokazali da sojino ulje potiče debljanje čak više od šećera

Ruževi i sjajila sadrže naftne derivate koji remete proizvodnju hormona 

Usne ne sadrže lipide pa se vrlo brzo mogu isušiti. Upravo radi pojačane njege, usne su na meti raznih alergija. Osim toga često se oblizujemo i ruževe i sjajila doslovno pojedemo. U ruževima se često nalaze naftni derivati ftalati, koji ulaze u krvotok i oponašaju ženski hormon estrogen remeteći hormonalnu ravnotežu, te mogu navesti tijelo da smanji ili poveća proizvodnju određenih hormona. 

Kreme za tijelo mogu imati do 50 alergena 

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Ukoliko se pojave bilo kakve promjene na koži, kosi i noktima nakon upotrebe kozmetičkih preparata, potrebno je promijeniti sredstva za njegu i uljepšavanje - naglašava magistra.

- Zapamtimo da su ipak najvažniji čimbenici zdravlja i ljepote pravilna prehrana koja obiluje vitaminima i mineralima.

Putem lakova za nokte u krvotok ulaze štetne tvari

Nokti su rožnata tvorevina na prstima i također su odraz zdravlja našeg organizma. Diskoloracije, promjene boja, pojava linija i zadebljanja znak su da se u našem tijelu događaju promjene. Primjenom lakova za nokte organizam izlažemo agensima koji utječu na njegovo stanje. 

- Ftalati su naširoko upotrebljavani agensi koji se koriste kao učvršćivači i stabilizatori u kozmetičkim proizvodima – kaže magistra Radionov. Ipak, možda su veći “hit” među diskutabilnim proizvodima antiperspiranti koji sadrže soli aluminija jer djeluju anti-baktericidno.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message