Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Vodič kroz sunčane naočale: Top modeli i kako ih odabrati

Vodič kroz sunčane naočale: Top modeli i kako ih odabrati
11

Bilo da se odlučite za vintage lenonice ili mačkaste okvire, pri kupnji sunčanih naočala najvažniji su stopostotna UVA i UVB zaštita te oblik naočalne leće

VIDEO

Iako su sunčane naočale nezaobilazni modni dodatak svake nove, proljetno/ljetne sezone, njihova je glavna uloga zaštita očiju. 

- Kod sunčanih naočala jako je važna kvaliteta sunčanih naočalnih leća. Kao prvo, mora biti stopostotna UVA i UVB zaštita - upozorava dr.sc. Nadežda Bilić, dr.med., specijalist oftalmolog i dodaje da, kad se kupuju sunčane naočale, moraju imati originalnu kutiju i certifikat na kome je to sve potvrđeno jer naljepnica na naočalnoj leći nije dovoljna. Spektar boja naočalne leće ove je sezone zaista raznolik; od svjetlijih, preko plavih i zelenih inspiriranih oceanom i prirodom, do onih tamnijih. Kad je riječ o zaštiti, njihova boja nije bitna. 

- Nije važno je li naočalna leća svijetla ili tamna. No osobe koje imaju svijetle oči teško će podnositi svijetlu leću jer zbog refleksije sunčevih zraka dolazi do zablješćivanja oka puno jače nego kod nekog tko ima tamnosmeđe oči. Oni koji imaju tamnije oči mogu nositi i jedne i druge naočalne leće, pa je kod ovih koji imaju svijetle oči ipak preporučljivije da uzmu malo tamniju sunčanu naočalnu leću - savjetuje dr. sc. Bilić. Također, ističe da veću zaštitu čine naočale koje su lagano savijene, tipa maske, nego naočale koje imaju potpuno ravnu naočalnu leću.  

Ove sezone u trendu su lenonice, a one otkačenijeg stila oduševit će srcolike naočale. Elegantan i ženstven izgled najlakše ćete postići blago mačkastim okvirima koje preporučuju brojni dizajneri. Kako biste najlakše pronašli sunčane naočale koje vam najviše odgovaraju, postoje neke smjernice. Prva je da bi okvir naočala trebao biti u kontrastu s oblikom vašeg lica, a druga da proporcije naočala moraju biti u skladu s proporcijama lica, kaže Maja Habek iz optike Bilić Vision i otkriva što kojem obliku lica najbolje pristaje. Imate li duguljasto lice, okviri bi trebali pokrivati što veći dio središta lica kako bi se smanjila dužina. Najbolje pomažu naočale s velikim plastičnim okvirima. Ovalni oblik lica odgovara svim okvirima, no ipak birajte naočale koje prate oblik obrva. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Žene s četvrtastim licem neka biraju naočale koje su “teške” na gornjem dijelu te neka pokušaju s ovalnim ili okruglim okvirima jer su u kontrastu s njihovim licem. Imate li srcoliko lice, kako biste proširili oblik brade i dobili bolju proporciju, isprobajte tanke, lagane, metalne ili plastične okvire koji imaju šire donje polovine. Žene s okruglim licem trebale bi izbjegavati okrugle okvire, a radije birati četvrtaste ili pravokutne te slobodno eksperimentirati s bojama. 

Velike naočale, velika zaštita 

Da je zaštita važnija od trendova, znaju i dizajneri. Na reviji Emporija Armanija za jesen 2014. manekenke su nosile velike tamne naočale.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje