Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Vodič za brzo i efikasno čišćenje kuće ili stana ljeti

Ako se cijela obitelj pridržava organizacije i plana, mama neće morati čistiti vikendom, a vikendi će biti zabavniji, opušteniji i, najvažnije, slobodni

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Odvojite li ljeti, dok su dani duži, svakodnevno pola sata za pospremanje jednog dijela kuće ili stana, nećete se umoriti, a osigurat ćete si opuštajuće vikende. Ne, nije tako naporno kako zvuči. Odnosno, pobrinite se da ne bude. Najprije se pozabavite glazbom koja vas jednostavno tjera na kretanje. Snimite 15-minutne ili polusatne kompilacije glazbe uz koju će i najdosadniji zadatci, poput brisanja prašine, postati “glumački igrokazi”. Ponedjeljak i petak, primjerice, rezervirajte za dnevnu sobu. Nabavite plastičnu košaru (za prljavo rublje) u koju ćete brzinski ubaciti sve predmete koji stvaraju nered - igračke, knjige, odjeću, cipele, pa ih poslije pospremite. Usisajte pod i fotelje, a prašinu, ako ste u žurbi, ostavite za petak. Utorak i četvrtak namijenite kuhinji i kupaonici, a srijedu sobama ukućana. Ako djeca nisu premala, uključite i njih u ljetne kućne aktivnosti. Možete napraviti plan na kojem su šarenim bojama nacrtani zadatci poput pospremanja igračka, kreveta, pomoći pri postavljanju stola i slično. Priključite zadatke danima u tjednu te svaki bodujte. Određenom prikupljenom broju bodova namijenite nagradu.

>> Želite li uključiti djecu u obiteljske aktivnosti, osim dječjega radnog plana, napravite popis važnih akcija na koji će bilježiti sve što je bitno obaviti, mjesta koja bi ljeti voljeli posjetiti ili ono čime bi se htjela baviti. Djecu će sigurno razveseliti i tjedni plan obroka i užina (snackova), odnosno popis s kojeg će svaki dan birati omiljeni, po mogućnosti zdravi, međuobrok i ručak. Svaku obavljenu zadaću s plana dijete će rado označiti drugom bojom.
>> Djeca vole oponašati roditelje pa kako bi bila što aktivnija pri pospremanju, i tata bi im trebao poslužiti kao primjer - i vi svaki dan odradite jedan od zadataka s tjednog popisa.
>> Razbacani papiri “progutat” će radnu sobu ili stol. Papire podijelite u fascikle - radni, za čuvanje dokumenata, za račune...
PONEDJELJAK
Uvedite pravilo - da bi dobio stvar koja mu pripada u košari (a koje ste skupili u dnevnoj sobi), svaki član obitelji treba izvršiti mali kućni zadatak.
UTORAK
U kuhinji započnite od sudopera. Operite suđe ili ga stavite u perilicu, prebrišite elemente i pećnicu, kaže Marla Cilley, autorica knjige “Refleksija sudopera”.
SRIJEDA
Razbacanu odjeću u spavaćoj sobi stavite u košaru. Obrišite prašinu s noćnih ormarića i drugih elemenata te brzinski složite krevet, kaže Donna Smallin, autorica “Pospremanja od A do Z”.
ČETVRTAK
U kupaonici počnite brisati od umivaonika te nastavite sa slivnicima i zrcalom. U zahodsku školjku ulijte sredstvo za otapanje kamenca. Tuš kabinu ili kadu nakon svakog tuširanja nasprejajte sredstvom za čišćenje.
PETAK
Počnite brisati prašinu od lustera i stolnih lampa, zatim prebrišite stol, stolice, ormariće
i prozorske daske.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message