Izbjegavajte maslinovo ulje starije od godinu dana, loše ulje prepoznaje se po metalnom okusu, a staklene boce puno su bolji odabir od onih u plastičnim bocama
Vodič za kupnju: Maslinovo se ulje bira po okusu, mirisu i boci
Kakav okus treba imati?
Dobro ekstra djevičansko maslinovo ulje mora sadržavati diskretan okus voća, zbog voćnih kiselina koje sadrži. Ipak, njegova kiselost ne smije prelaziti 0,8 posto, tvrde nutricionisti. Tzv. voćna nota u maslinovom ulju podsjeća na okus voća u punoj fazi svoje zrelosti, ali s primjesom gorčine.
Kvalitetno ulje mora mirisati po maslinama ili svježe pokošenoj travi
Najbolja maslinova ulja su ona koja imaju kiselost manju od 0,5 posto, jer to dokazuje da su masline prešane za ulje brzo nakon branja. Kvalitetu ulja može se prepoznati po mirisu, a nakon otvaranja ono mora imati miris svježe pokošene trave ili maslina.
Ne smije biti metalnog okusa
Kvalitetno maslinovo ulje treba biti pomalo pikantnog okusa. Lošu kvalitetu ulja ponajprije će otkriti metalni okus koji podsjeća na podgrijanu masnoću. Jak miris i okus nisu dobar znak, jer mogu otkriti da ulje dugo stoji te da je užeglo.
Provjerite rok trajanja
Na deklaraciji pročitajte datum proizvodnje te ne kupujte maslinovo ulje starije od godinu dana, savjetuju stručnjaci.
Tamne staklenke su bolje za ulje
Radije birajte manja pakiranja jer ulje ne može dugo stajati ako ga ne trošite, a prednost dajte tamnim staklenim bocama kroz koje manje prodiru sunčeve zrake. Ulje nemojte čuvati u plastičnim posudama, a nakon svakog korištenja dobro zatvorite čep.