Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Vodice za ispiranje uklanjaju naslage iz usta i čuvaju zube

Vodice za ispiranje uklanjaju naslage iz usta i čuvaju zube

Koristite ih umjereno. Vodice ne mogu zamijeniti četkanje zuba, a smije ih se koristiti najviše dvaput na dan. Uobičajeno im se dodaju glicerol, sorbitol i propilen glikol koji pomažu očuvanju vlage u usnoj šupljini

VIDEO

Vodice za ispiranje usta čiste usne šupljinu, a privremeno mogu pomoći i u rješavaju neugodnog zadaha koji se javlja kao posljedica loših prehrambenih i higijenskih navika. 

Riječ je o vodenim otopinama djelatnih tvari, to su različita eterična ulja, sladila koja poboljšavaju okus i boja. Mogu sadržavati i stabilizatore te konzervanse. Uglavnom ih prodaju u obliku koncentriranih otopina, polukoncentrata te otopina koje su spremne za upotrebu bez dodatnog razrijeđivanja, što znatno olakšava doziranje i ubrzava primjenu. 

Na njima piše da su podatni i nježni, ali za kožu su opasni...
Na njima piše da su podatni i nježni, ali za kožu su opasni...

U vodicama s alkoholom najčešće se upotrebljava etanol, dobro poznat iz alkoholnih pića. One bez alkohola podjednako su dobre jer sadrže druge tvari za smanjenje količine bakterija u ustima i naslaga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vlaže i zaslađuju

Uobičajeno im se dodaju glicerol, sorbitol i propilen glikol koji pomažu očuvanju vlage u usnoj šupljini, a daju i slatkast okus. U vodicama su često i zaslađivači, poput natrijeva saharinata kojeg ima u zaslađivačima. Zamjena je za bijeli šećer u mnogim prehrambenim proizvodima. Ne izaziva karijes jer se ne razgrađuje u ustima, što inače izaziva stvaranje kiseline. 

net.hr

Većina vodica sadrži fluor, važan element u izgradnji zuba, u obliku fluorida, soli koja s površine zuba može ući u caklinu te pomoći u očuvanju njezine čvrstoće i otpornosti prema kiselinama koje izazivaju kvarenje zuba.

Fluor može regulirati i količinu bakterija. Ima i vodica koje ne sadrže fluor jer ga neki ne žele unositi u tijelo, i to je naznačeno na ambalaži. Prema mišljenju stručnjaka, za štetan učinak trebalo bi dulje vrijeme gutanjem unositi jako puno fluora. 

Među tvarima koje sprečavaju nastanak zubnog kamenca u vodicama su spojevi fosfora. Natrijev pirofosfat je sastojak praška za pecivo. 

Ima u vodicama i spojeva cinka, poput cinkova citrata i cinkova glukonata koji se mogu kupiti i kao dodaci prehrani, a djeluju u uklanjanju plaka i ometaju proces nastanka kamenca.

Ima i dobrih bakterija

Cinkov-klorid jedna je od tvari iz vodica s protuupalnim djelovanjem. 

Pozitivan utjecaj na zdravlje usne šupljine može se postići i tvarima iz biljaka koje vodicama daju i karakterističnu aromu. Timol iz timijana, eukaliptol iz lišća eukaliptusa i bisabolol iz kamilice djeluju antibakterijski, a mentol pojačava aromu te djeluje i antimikrobno. 

U ovakve proizvode često se stavljaju i bojila koja su inače dopuštena i u hrani. Sve tvari moraju biti u dopuštenim količinama i ako se koriste na propisani način nisu opasne za ljudsku upotrebu.

portrait of a woman taking mouthwash in a cup

Pri upotrebi ovakvih pripravaka, koji imaju i baktericidno djelovanje, nije naodmet imati na umu da se u usnoj šupljini nalaze i dobre bakterije koje su bitne za zdravlje i funkciju ne samo usta, nego i čitavog organizma. 

Analiza 8 čokolada za kuhanje: Najskuplja ‘čoksa’ je i najbolja
Analiza 8 čokolada za kuhanje: Najskuplja ‘čoksa’ je i  najbolja

Nisu zamjena za pranje

Primjena vodica za usnu šupljinu nije zamjena za četkanje zuba i zubnog mesa ili korištenje zubnoga konca, zubnih tuševa i dr. Nadalje, prema tvrdnjama nutricionista, pravilna prehrana u konačnici znači i zdraviju slinu koja štiti zube od propadanja, a time i slabiji zadah.

Treba se pridržavati uputa proizvođača i vodice koristiti do dvaput dnevno, ujutro i navečer, kako to najčešće preporučuju stomatolozi. 

VIDI OVO: Kylie svima pokazala svoju kolekciju torbica i pola njih su Birkinice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje