Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Volonteri ljeti nisu na plaži, već brinu o ostavljenim životinjama

Volonteri ljeti nisu na plaži, već brinu o ostavljenim životinjama
5

Svi oni rade besplatno, ne znajući za godišnje odmore i radno vrijeme, a većina se ljeti susreće s istim problemom povećanog broja napuštenih pasa i mačaka

VIDEO

Klara Grisfelder, sedamnaestogodišnja učenica veterinarske škole za razliku od većine svojih vršnjaka ljetne praznike ne provodi na moru, već volontira u Skloništu za nezbrinute životinje grada Zagreba, popularnom Dumovcu

- Glupo mi je otići na mjesec dana ili više, sa saznanjem da me u Dumovcu čekaju psi koji trebaju ići u šetnje, a ja neću doći. Osjećam grižnju savjesti, jer ja sam ja na moru i uživam, a oni su u kavezu i željno iščekuju šetnje i kupanje u obližnjem potoku - objašnjava nam Klara koja u rujnu slavi dvije godine volontiranja koje je započelo kao školska praksa, a nastavilo se kao velika ljubav.

Radno vrijeme za posjete skloništu je radnim danom od 10 do 12 sati i od 15.30 do 17.30 sati te vikendom od 10 do 12 sati. 

Klarin radni dan počinje nešto ranije, u devet sati ujutro nakon dolaska vlakom iz Zaprešića u kojem živi. – Potpisujem se u upravnoj zgradi skloništa gdje se volonteri evidentiraju, a nakon evidencije presvlačim se u radnu odjeću. Slijedi punjenje zdjelica s vodom i šetnja pasa, a usput sa svojim psima odradim kliker trening na livadi iza azila - govori Klara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naša sugovornica je u volonterskom stažu puno naučila o životinjama, primjerice kako prilaziti psima koji se boje. 

- Naučila sam da ne smijem svakom psu prilaziti onako kako sam ja uvijek prilazila. Nakon godinu dana volontiranja, voditeljica skloništa Tatjana Zajec me pitala dali bih se htjela uključiti u školu pasa koju u skloništu vodi Sara Marević. Prošla sam kroz tečaj kliker treninga sa svojim prvim psom Kokijem i od tada sam trenirala još četiri psa: Unu, Beccu, Ralfa i Herbie-a. Koki, Becca i Una su pronašli svoj dom, a s Ralfom i Herbiem još radim - objašnjava Klara.

Ona je puno naučila i od dr. Galića i njegovih veterinarskih tehničara iz Dumovca, primjerice kako se kastriraju i steriliziraju psi i mačke. Od 170 pasa koliko ih trenutno boravi u Dumovcu voli ih sve, a posebno joj je za oko zapeo američki staford Pigi koji je nakon godinu dana boravka u skloništu nedavno udomljen.

Klara je jedna od volonterki i volontera koji svakodnevno volontiraju i pomažu u zbrinjavanju napuštenih životinja. Svi oni rade besplatno, bez godišnjih odmora i radnog vremena. Većina se, pogotovo ljeti, susreće s istim problemom povećanog broja napuštenih pasa i mačaka uoči godišnjeg odmora. No to nisu jedini problemi. 

- Tijekom ljeta najveći problem, uz uvijek prisutni problem velikog broja napuštenih pasa i maca, su vrućine. To predstavlja problem radu volontera sa životinjama i šetnje koje ne smiju trajati dugo. Najveći problem je veliki broj životinja na cesti i nemogućnost primanja svih njih odmah u sklonište - kaže dr.Tatjana Zajec, voditeljica azila u Dumovcu. Kako bi tijekom godine udomili što više životinja, a istovremeno im povećali komfor, Dumovec ljeti prestaje s akcijama udomljavanja i promidžbe rada skloništa.

Trenutno su u skloništu radovi na izgradnji dvije šetnice za štence s nadstrešnicama za boravak na otvorenom, napravili smo zasjene protiv sunca i izgradili prostore za odlaganje šljunka koji psi koriste. U planu je rad na rekonstrukciji karantene i radovi u unutarnjem dijelu skloništa na rekonstrukciji stupova - naglašava voditeljica. Za jesen pripremaju edukacije u školama i vrtićima, kao i nastupe na brojnim festivalima i događanjima na kojima promoviraju udomljavanje životinja, a dio djelatnika skloništa odlazi na edukaciju u organizaciji britanske udruge za zaštitu životinja DogsTrust i to već drugu godinu za redom.

Udruga Šapica iz Zaprešića nije vlasnik azila, ali u suradnji s Veterinarskom stanicom Zaprešić koja je vlasnik azila Dubravica sudjeluje u zbrinjavanju životinja. Manjak volontera i puno zahtjeva za pomoć od sugrađana i premalo ljudi i novca otežava rad Udruge. 

– Svi naši članovi uz rad u udruzi imaju poslove, obitelji i puno svojih životinja, svima njima dan traje 24 sata. Zapravo, mogli bi reći da je i tih 24 sata premalo. Počevši od ranog jutra, uz poslovne i obiteljske obveze, istovremeno koordiniramo i rad u Šapici. Zahvaljujući tehnologiji, internetu i mobitelima, pokušavamo iskoordinirati sve aktivnosti vezane uz zbrinjavanje životinja. Po završetku radnog vremena trčimo do azila i životinja koje su na čuvanjima kako bi ih provjerili, nahranili, prošetali. Cijelo to vrijeme dostupni smo na telefone za upite oko udomljavanja. Istovremeno, dva radnika u azilu brinu o 80 pasa koje svaki dan treba nahraniti, prošetati, očistiti i oprati boksove, a tu su još i dodatni infrastrukturni radovi po azilu kako bi se omogućio što kvalitetniji smještaj - kaže Margareta iz Udruge Šapica.

Godišnji odmori, sezona tjeranja koja uključuje redovito ostavljanje legla štenaca i mačića pred vratima azila kao i napuštanje kućnih ljubimaca za koje vlasnici misle da su zbog starosti "odslužili" svoje najčešći su problemi zaprešićkih volontera, a ljeti su problemi izraženiji jer Šapice se bore s kroničnom nestašicom volontera. Ipak, kako kažu nekako se krpaju.

- U Azilu Dubravica koji je u vlasništvu Veterinarske stanice Zaprešić trenutno se odvijaju manji građevinski radovi, a sve s ciljem poboljšavanja smještaja štićenika. Zahvati na skloništu su aktualni tijekom cijele godine, sve u cilju da se životinjicama koje borave u azilu, uvijek omogući što kvalitetniji boravak - ističe Margareta.

U udruzi za zaštitu životinja 'Pravda' iz Razbojišta u udomljavanju životinja surađuju s udrugama iz inozemstva. 

- Trenutno u našem skloništu čeka na udomljavanje 40 pasa. Psi su čipirani, kastrirani i sterilizirani. U financijskoj smo krizi te ne možemo obaviti cijepljenja protiv viroza i bjesnoće da bi psi mogli biti udomljeni - kažu u Udruzi. Ne miruje se niti u Osijeku o čemu smo pisali OVDJE.

Udruga Ruka šapi iz Pule nema registriran azil niti sklonište, ali trenutno skrbe o stotinjak životinja, najviše pasa i mačaka koje čuvaju u vlastitim domovima, domovima privremenih udomitelja ili dvorištima. 

- Volonteri su organizirani u dnevna dežurstva. Svaki volonter zadužen je da jedan dan obiđe, nahrani, prošeta životinje koje se nalaze kod privremenog udomitelja. Drugi volonter zadužen je za nabavu potrepština i hrane, dok ostali, ovisno o mogućnostima izlaze na hitne intervencije - objašnjava Adrijana Milinović, volonterka Udruge Ruka šapi koja se kao i sve udruge s kojima smo razgovarali susreću s povećanim brojem napuštenih životinja tijekom ljeta za dvadesetak posto. -Svaki dan opterećeni smo s velikim brojem telefonskih poziva i traženjem mogućnosti smještaja novih životinja. Velik problem nam predstavlja i nedostatak volontera u ljetnim mjesecima jer se većina zaposli i ima dodatne obveze ljeti- nastavlja naša sugovornica koja za jesen najavljuje nove edukacije po osnovnim i srednjim školama te udomljavanje što većeg broja životinja.

Najveći problem s kojim se tijekom ljeta susreću prijatelji životinja iz Rijeke jest veliko smanjenje broja udomljavanja i nedostatak volontera dok se s druge strane, gotovo svakodnevno povećava broj napuštenih životinja o kojima volonteri Društva za zaštitu životinja Rijeka dobivaju pozive građana. -  Psi su smješteni u 50-tak bokseva tako da čišćenje i hranjenje potraje do poslijepodnevnih sati. Rad u azilu fizički je dosta zahtjevan, a uz velike vrućine postaje još naporniji. Uz čišćenje bokseva volonteri svakodnevno brinu o više od 120 pasa koji se izvode u kratku šetnju, dobivaju hranu i svježu vodu - govori Ivana Barić, riječka zaštitnica životinja koja kaže da se već duže vrijeme radi na poboljšanju uvjeta i obnovi azila. U tijeku je popravak dotrajalih metalnih mreža na boksovima, a nakon toga slijedi bojanje.

Najveći problem predstavlja im nedostatak struje u azilu, pa se volonteri moraju snalaziti s agregatom. 

- Nadamo se da će naš azil nakon ljeta dobiti dozvolu za daljnji rad i primanje novih pasa. Na tome radimo već mjesecima i mnogo uvjeta potrebnih za legalizaciju uspjeli smo ispuniti. I dalje ćemo provoditi edukaciju građana o zaštititi životinja i smanjenju broja neželjenih i napuštenih životinja- zaključuje Ivana.

Pred svim našim sugovornicima, ali i ostalim udrugama koje smo kontaktirali, ali nam nisu stigli odgovoriti puno je vrućih dana i neprospavanih ljetnih noći, a želite li im pomoći pozivamo vas da im se pridružite u volontiranju. Udruge koje traže volontere pozivamo da u komentarima ostave kontakte gdje im se zainteresirani mogu javiti.

- Dođite volontirati u azil. Pse je potrebno šetati, četkati, maziti i voljeti. Za uzvrat ćete od njih dobiti bezuvjetnu ljubav i zahvalane poglede koji vas promatraju - šalje poruku Klara s početka priče.

Osim volontiranjem, napuštenim psima i macama koje lutaju ulicama možete pomoći predajom oglasa u našoj novoj rubrici UDOMI ME. Svakog dana objavljivat ćemo životinje iz skloništa, šinteraja, životinje kojima prijeti eutanazija, ali i ljubimce koje čitatelji žele pokloniti. Na e-mail: lifestyle@24sata.hr pošaljite nam fotografiju i što više informacija o životinji koju udomljavate ( opis, dob, spol, od kuda dolazi...) te kontakt na koji se udomitelji mogu javiti. Pomozite nam da im zajedno pronađemo novo mjesto za dobar život.Sve životinje koje pronađu ljubav i novi dom bit će vam zahvalne i odužiti vam se.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju