Obavijesti

Lifestyle

Komentari 33

Vrebaju na bazenima, a ovo su simptomi - evo kako si pomoći

Vrebaju na bazenima, a ovo su simptomi - evo kako si pomoći
1

Enterovirusi su prisutni u slini, sluzi nosa i stolici zaraženih. Prenose se prljavim rukama, kapljičnim putem ili predmetima, a vrebaju čak i u bazenima sa zaraženom vodom

VIDEO

Ljeti posvuda vrebaju enterovirusi kojih ima 70-ak vrsta i nitko na njih nije imun, no najčešće žrtve su djeca od 4 do 12 godina. Enterovirus u tijelo ulazi kroz probavni trakt te inficira sluznicu ždrijela i probavnog trakta. Razmnožava se u limfnim čvorovima, nakon čega se putem krvi širi u organe te često kreće i u napad na živčani sustav. 

Nakon što se jedno dijete zarazi, bolest u prosjeku pogađa polovicu ostale djece i 25 posto odraslih članova obitelji. Enterovirusi su prisutni u slini, sluzi nosa i stolici zaraženih te se bolest najčešće prenosi prljavim rukama, s čovjeka na čovjeka kapljičnim putem, kihanjem i kašljanjem te izravnim kontaktom s izlučevinama zaraženog ili predmetima, primjerice kvakom na vratima, čašom ili slušalicom telefona na kojima se zadržavaju virusi. No zaraziti se možemo i u bazenu ako je voda zagađena.

Upravo o tome koji su organi na meti virusa ovisi hoće li se razviti bolest s blagom ili teškom kliničkom slikom.

- Enterovirusi su velika skupina virusa koja izaziva različite oblike bolesti, od potpuno bezopasnih pa do onih koje mogu dovesti do invalidnosti (virus polia) ili čak smrti ako se radi o vrlo teškim infekcijama koje zahvaćaju srce ili srčanu ovojnicu, no one su vrlo rijetke. Nasreću, većina enterovirusa izaziva kratkotrajne i po život neopasne tegobe koje prolaze u roku od nekoliko dana - kaže dr. Tanja Pekez Pavliško.

Dreamstime

Većina enteroviroza, tvrdi naša sugovornica, izaziva lakše oblike bolesti s nespecifičnim simptomima povišene temperature koja može skočiti i do 40°C, glavobolje, opće slabosti, bolova u grlu, mišićima i bolovima u području trbuha, a ponekad se javljaju i osip te povraćanje i proljev koji traju oko tri dana.

Dok blage enteroviroze prolaze brzo, teži oblici (herpangina) traju dulje te je potreban nadzor liječnika. Liječenje se uglavnom sastoji u skidanju povišene tjelesne temperature te u nadoknadi izgubljene tekućine. Kod pojave osipa potrebno je biti strpljiv, jer se on obično smanjuje nakon tri, četiri dana.

- Coxsackie virusi izazivaju uglavnom obične prehlade, a u vrlo rijetkim slučajevima upalu srčanog mišića, srčane ovojnice, meningitis i upale gušterače. Kod djece najčešće izazivaju bolest šaka, stopala i usta koja je praćena visokom temperaturom i osipom po tijelu. Na mekom se nepcu mogu pojaviti ranice i mjehurići, koji se potom mogu proširiti na sluznicu usta. Liječenje je jednostavno - potrebno je sniziti visoku tjelesnu temperaturu, kad prijeđe 38,5, i nadoknaditi izgubljenu tekućinu. Echovirusi pak izazivaju viroze s općim simptomima slabosti, povišene temperature i osipa, a liječi se samo povišena temperatura - kaže dr. Pekez-Pavliško.

Fotolia

Jede se lagano: riža i jogurt

U slučaju proljeva i povraćanja ne preporučuju se svježe voće i povrće te voćni sokovi. Dok su simptomi najizraženiji, korisno je jesti prokuhanu rižu ili rižine pahuljice te sluz koja se dobije kuhanjem riže. Tek kad se povraćanje i proljev smire, uvedite u prehranu kompote ili lagano prokuhano povrće. I ne zaboravite jogurt s probiotikom, koji će smiriti crijevnu floru. 

Dječji organizam lako dehidrira

Kod djece skidajte temperaturu kad pređe 38 stupnjeva lijekovima na bazi paracetamola i, ako je potrebno, tuširanjem u mlakoj vodi. Budite oprezni s bebama i malom djecom - ako temperatura ne pada ili se jave jaki proljevi i povraćanje, odmah se javite liječniku jer dječji organizam lako dehidrira. Kod grlobolje djetetu možete pomoći pastilama za grlo, a u slučaju začepljenog nosića koristite sprej ili masti koje osiguravaju prohodnost.

Dodatni savjeti:

  • Virus se brzo prenosi među članovima obitelji Enteroviroze se češće pojavljuju u ljetnim mjesecima. Najčešće obolijevaju djeca u dobi od 4 do 12 godina, a bolest se može vrlo lako proširiti i na druge članove obitelji, pa je higijena najvažniji korak u liječenju. 
  • Bolest se širi kihanjem, a vreba i u bazenu  Enteroviroze prijete s nečistih ruku, površina na kojima se zadržavaju virusi (kvake, telefoni, ključevi i slično), zagađene bazenske vode i zraka jer se prenose kašljanjem i kihanjem. 
  • Alarm: mjehurići u ustima i čvorići na stopalima Među težim oblicima enteroviroza su upala mozga (enterovirusni encefalitis) i upala moždane ovojnice (meningealna enteroviroza). Blaži oblici su upala usta i ždrijela, faringitis, zatim bolest šake, stopala i usta prepoznatljiva po pojavi mjehurića u usnoj šupljini te čvorića na stopalima i šakama, kao i Bornholmska bolest koju prati bol u prsnom košu.
  • Hidratizirajte se sokom od jabuke razblaženim vodom Da biste spriječili dehidraciju, tijelu treba rehidracijskom otopinom postupno nadoknaditi izgubljenu tekućinu. Sol za rehidraciju možete otopiti u prokuhanoj, ohlađenoj vodi, a za rehidraciju može poslužiti i sok od jabuke razblažen vodom.
  • Nema posljedica, a simptomi su blagi i kratko traju Simptomi ljetnih enteroviroza su najčešće blagi te obično prolaze bez ikakvih posljedica u roku od 3 do 4 dana, a rijetko traju dulje od jednog tjedna (kod bolesti stopala, šake i usta). 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith