Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Vrgorački vinar: 'Stolno grožđe beremo, a za vinsko strepimo'

Vrgorački vinar: 'Stolno grožđe beremo, a za vinsko strepimo'
1

Osušene sjemenke važu preciznim vagama kakvima se mjeri i zlato - kad više ne gube masu vrijeme je za berbu. Na putu od vrgoračkog polja Jezero do tržnica cijene stolnog grožđa porastu nekoliko puta

VIDEO

Rujanska jutra obasjana suncem i okupana rosom blagonaklono su dočekana u vrgoračkom vinogorju gdje je berba stolnih sorata vinove loze u punom jeku, a vinskih je ovog vikenda započela. Polje koje Vrgorčani zovu Jezero ima 970 hektara plodne zemlje zasađene voćkama raznih vrsta, ali najveće površine ipak zauzimaju vinogradi. 

Čak je 3,8 milijuna čokota posađeno i svaki će dati između dva i tri kilograma grožđa. Oko 20 posto su stolne sorte kardinal i viktorija, a ostalo su vinske. Domaće su medna, zlatarica, maraština, okatac, plavina, a i internacionalne  merlot i cabernet sauvignon pokazale su se jako dobrima.

Berba stolnoga grozda

Berba stolnih sorata započela je u srpnju, a vrhunac kardinala je bio oko Velike Gospe. Još se bere viktorija. U posljednjih 10 godina u kraju je posađeno oko 80.000  čokota, a svaki u prosjeku daje oko pet kilograma. Kardinal rodi u prosjeku oko tri kilograma po čokotu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zadovoljni su vrgorački vinogradari jer su sve stolno grožđe prodali po, kako kažu, dobrim cijenama. Za kardinal su u srpnju dobivali šest kuna po kilogramu, a za viktoriju im plaćaju četiri. I dok je berba stolnih sorti pri kraju, vinogradari sa strepnjom gledaju u nebo jer svaki sunčani dan znači više sladora u vinskim sortama. 

POGLEDAJTE VIDEO (O benefitima vina):

Pokretanje videa...

00:23

- Vaganjem i promatranjem sjemenki vidi se kad je vrijeme za berbu. Ako su sjemenke čokoladne boje, grozdovi su spremni za podrume. Sjemenke osušimo maramicom i važemo preciznim vagama kakvima se mjeri i zlato. Sjemenke postaju sve lakše, a kad tri-četiri dana ne gube masu, vrijeme je - govori vinogradar i vinar Goran Franić pa uz čašu crnog vina započinje priču o trnaku, posebnoj autohtonoj sorti. 

- Kada me pitaju kakve su karakteristike trnaka, kažem da je to pastuh u vinogradu, a u čaši onda obara finoćom i bukeom - ponosno će Goran za svoje vrhunsko crno vino.

Brzinski super detoks: Očistite tijelo od otrova crnim grožđem
Brzinski super detoks: Očistite tijelo od otrova crnim grožđem

Nije, dodaje, lepršavo poput bijele nježne zlatarice, nego upravo muški jak. Franić je prvi Vrgorčanin koji je sa svojim vinom dostigao vrhunsku kvalitetu 2013., pa 2015. Ove godine je i za berbu 2017. stiglo isto priznanje. Franićev trnak ponovno je ocijenjen vrhunskim vinom. 

- Trnak ima 60 posto polifenola više nego plavac mali. Od malih nogu ga znam, baba ga je spominjala. U ovom kraju trnak ima prednost i zato što je rana sorta - priča.

Berba stolnoga grozda

Zadovoljan je i zato što nije usamljen u stvaranju vrhunskog brenda vrgoračkog vina Sve je više vinara koji polako, ali sigurno trse put svojim trsovima, stvarajući prepoznatljiv vinski brend vrgoračkog vinogorja okruženog planinama, plodnom zemljom i tvrdim dalmatinskim kamenom, a smještenog u nekadašnjem jezeru.

U godinama s puno kiše i dalje se dogodi da se  polje većim dijelom poplavi. Zbog toga su Vrgorčani ne jednom brali grožđe ploveći  čamcima između čokota. 

 

PROCURILE TAJNE FOTKE: Ovo je dečko najpopularnije balkanske pjevačice?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara