Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Vrijeme je za tikvice: Omiljeno ljetno povrće na brojne načine

Vrijeme je za tikvice: Omiljeno ljetno povrće na brojne načine
8

Na roštilju, u pećnici ili s malo maslinova ulja na tavi, tikvice su dodatak jelima s meso, a u palačinkama, sa sirom, špagetima ili drugim povrćem, kompletan obrok

VIDEO

Danas u svijetu postoji više od sto vrsta tikvica, a kod nas su najrasprostranjenije duguljaste tamnozelene s bijelim čvrstim mesom. Radije ih pripremajte mlade jer, što su starije, postaju neukusnije. Najviše se kuhaju na pari, pirjaju i peku, a možete ih peći i na roštilju. Samo ih poprskajte maslinovim uljem, začinite i za nekoliko minuta imat ćete ukusan i lagan prilog pečenom mesu. Možete ih premazati s malo salatnog preljeva, no pazite da se ne osuše. Prije bilo kakva pripremanja obvezno ih dobro operite i odrežite im oba kraja. Nikad ih nemojte prati ako ih ne mislite odmah pripremati. Nemate li svježih tikvica, i zamrznute tikvice poslužit će za pripremu slasnih jela, primjerice složenaca. 

Tikvice se mogu i puniti raznim nadjevima, a pripremate li zabavu, možete ih izdubiti i u njima poslužiti umake. Narezane tikvice odlične su za pripremu muffina te kruha s tikvicama, a u tom slučaju kombinirajte ih s cimetom ili muškatnim oraščićem. Narezane tikvice možete pirjati i s drugim povrćem, a narezane na duže trake poslužit će kao zamjena za tjesteninu u lazanjama. Ako ih volite pirjati, to radite 5-10 minuta na češnjaku i ulju, a zatim samo dodajte začine prema želji te ih posolite i popaprite. 

Francuzi ih obožavaju u paprikašu ratatouille, koji se priprema od tikvica, paprika, patlidžana, luka, rajčica, maslinova ulja, timijana i češnjaka. U zagrijano maslinovo ulje narežite sve vrste povrća, kuhajte oko 40 minuta i uživajte u jelu.

Sol na tikvicama 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako kuhate tikvice, sol dodajte poslije jer im tijekom kuhanja može oštetiti osjetljivu koru. Osim što sol izvlači vodu iz tikvica, izvući će im i gorčinu.

Palačinke s tikvicama

U Turskoj su omiljen specijalitet palačinke s tikvicama. Pripremaju se od naribanih tikvica, brašna i jaja, a zatim se lagano peku na maslinovu ulju. Jedu se s jogurtom.

Pohane tikvice

Pohane tikvice odličan su izbor za laganu večeru, a pripremite ih tako što ćete kolutove tikvica prvo uvaljati u smjesu jaja i mlijeka, zatim u brašno pa u krušne mrvice te ih samo popržite u tavi.

Pečene tikvice s lukom, začinima i kikirikijem

Sastojci: 500 g tikvica, 1 luk, 3 češnja češnjaka, 100 g crvene paprike, 1 žlica badema ili kikirikija, maslinovo ulje, začini prema želji

Priprema:  Na ulju popržite narezani luk i papriku. dodajte kikiriki ili bademe, kolutove tikvice, začinite te sve zajedno i pirjajte oko deset minuta. zatim tikvice pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 15-ak minuta. Poslažite tikvice na papir da upije masnoće, a zatim ih poslažite na tanjur i obogatite začinima prema želji.

Slasne rolice od tikvica sa slaninom i sirom

Sastojci: 4-5 tikvica, 200 g slanine, 200 g sira, vlasac, metvica, maslinovo ulje, sol, papar

Priprema:  Narežite tikvice po dužini na otprilike 20 kriški. Poprskajte ih maslinovim uljem te posolite i popaprite. zagrijte tavu ili roštilj pa ih pecite otprilike 5 minuta. Preporučuje ih se radije peći na roštilju, i to dok ne dobiju crte na sebi, a onda ih ostavite da se ohlade. slaninu također narežite na kriške, popaprite i posolite te komade kratko pecite na roštilju dok ne postanu hrskave. Na kriške tikvica rasporedite po krišku slanine, a zatim na nju stavite sira prema želji. Pospite vlascem i metvicom ili začinima prema ukusu. Zatim sve smotajte tako da dobijete male svitke, probodite ih čačkalicama i poslužite.

Zeleni špageti s tikvicama i matovilcem

Sastojci:  500 g špageta, 2-3 zelene čili papričice, šalica kiselog vrhnja,maslinovo ulje, sol, parmezan, dl mlijeka, 2 tikvice, matovilac

Priprema:  Skuhajte špagete. Pecite zelene papričice dok ne pocrne. Stavite ih u papirnatu vrećicu i ostavite da se hlade 15-20 minuta. Ogulite crnu koru te izvadite sjemenke. U mikser stavite papričice, mlijeko i vrhnje te sve dobro izmiksajte dok ne dobijete kašu. Prelijte špagete zelenim umakom. Propirjate na tavi tikvice narezane na kolutove i začinite ih začinima prema želji. Poslužite na tanjuru tikvice s malo zelene tjestenine i matovilcem.

Složenac s tikvicama i rajčicama

Sastojci:  5 tikvica, 2 zgnječena češnja češnjaka, 2 žlice maslinova ulja, 15 malih rajčica, pola šalice parmezana, 3 žlice peršina, žlica origana, sol, papar

Priprema:  Zagrijte pećnicu na 180°C. Propirjajte češnjak na ulju. Na dno poslažite red kolutova tikvica, rajčice, češnjak, parmezan, origano, sol i papar te ponovite nekoliko puta. Pecite 40 minuta.

Palačinke s tikvicama i sirom

Sastojci:  2 naribane tikvice, 2 luka, vlasac, peršin, češanj češnjaka, 2 jaja, parmezan, 6-8 žlica brašna, sol, papar.

Priprema: Izmiješajte brašno, tikvice, luk, vlasac, češnjak, peršin, jaja, sir, sol i papar. Zagrijte tavu premazanu uljem. Pecite po žlicu smjese na tavi sa svake strane oko dvije minute. Pospite dodatno uljem prema potrebi.

Raznovrsno pečeno povrće sa sirom i tikvicama

Sastojci: 3 krumpira, 2 tikvice, 3 rajčice, patlidžan, 2 paprike, sir, sol, papar, malo timijana i origana

Priprema: Izrežite krumpire, rajčice, patlidžan, paprike i tikvice na ploške i kolutove. Poslažite ih sa sirom u posudu za pečenje u nizove te stavite peći na 180°C oko 40-ak min ili dok povrće ne bude kakvo želite.

Miješano pečeno povrće s tikvicama

Sastojci: 2 krumpira, 4 mrkve, 2 tikvice, 2 luka, 2 paprike, 4 češnja češnjaka, maslinovo ulje, 2 žlice timijana, sol, papar

Priprema: U velikoj zdjeli izmiješajte krumpir narezan na kockice, narezane tikvice, luk, mrkvu i papriku. Dodajte maslinovo ulje, češnjak, timijan, sol i papar pa dobro izmiješajte. Stavite povrće u posudu za pečenja te pecite nepokriveno 55-65 minuta na 180°C povremeno miješajući.

Recepti su preuzeti iz subotnjeg priloga 24sata "Skuhatćute". Prilog "Skuhatćute" potražite na kioscima svake subote, a novine + prilog koštaju 4,99 kn. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam