Juhe od sezonskog povrća uz malo maslinova ulja, ružmarina, češnjaka i bosiljka postaju pravi gastrodoživljaj i najukusnije od svega čuvaju zdravlje mozga
Vrijeme je za toplu jesensku juhu od povrća, mesa i začina
Prehrana bogata luteolinom, kojim su bogati celer, mrkva, papar i paprena metvica, štiti neurone, pokazalo je američko istraživanje. Zdrava hrana smanjuje i upalne procese u mozgu koji nastajau zbog starenja, što vodi do boljega mentalnog zdravlja. Najjednostavniji i najukusniji način da se na stolu nađu svi ti zdravi sastojci je pripremanje ukusnih juha tijekom zimskih dana. Pokušajte kremastom juhom od tikvica. Potrebno je 50 dag tikvica, glavica luka, dva češnja češnjaka, dvije žlice maslinova ulja, oko 3/4 l vode, sol i papar. Operite tikvice i narežite na kockice. Usitnite luk i češnjak.
Na maslinovu ulju popirjajte luk te dodajte češnjak i tikvice. Promiješajte pa zalijte vodom i posolite. Pojačajte vatru i neka voda zavrije. Smanjite vatru i lagano kuhajte 15-20 minuta.
Juha od crvene leće i bundeve
SASTOJCI: 500 g mesa bundeve, celer, bosiljak, ružmarin, luk, češnjak, crvena leća, metvica, sol, papar, maslinovo ulje
Nasjeckajte bundevu na kockice. Usitnite luk i celer. Nasjeckajte češnjak. U loncu na maslinovu ulju prepržite češnjak i ružmarin. Dodajte bundevu. Miješajte pet minuta te dodajte luk i celer. Popržite još pet minuta. Dodajte litru vruće vode i leću. Neka zakuha. Kuhajte još 15-20 min.
Zimska juha s kobasicom
SASTOJCI: 2 krumpira, pola glavice kelja, 4 mrkve, kobasica, majčina dušica, ružmarin, bijeli papar, 2 dl bijelog vina, sol
U lonac stavite nasjeckane krumpire, kelj i mrkvu. Dodajte komadiće kobasice. Pospite solju, majčinom dušicom, ružmarinom i paprom. Prelijte vinom i stavite na vatru. Kuhajte na laganoj vatri dok se krumpiri ne raskuhaju. To je idealna juha za hladne zimske dane.
Krem-juha od brokule
SASTOJCI: 50 dag brokule, pola glavice luka, maslinovo ulje, sol, papar, 3-4 žlice vrhnja za kuhanje
Nakidajte brokulu na cvjetiće i operite. Usitnite luk. Na maslinovu ulju popirjajte luk i dodajte brokulu. Zalijte vodom. Vode neka bude tek toliko da brokula bude pokrivena. Kuhajte deset minuta. Izmiksajte i dodajte papar. Pri posluživanju dodajte malo vrhnja za kuhanje.
Juha od rajčice s kruhom i bosiljkom
SASTOJCI: 500 g rajčica, 3 češnja češnjaka, bosiljak, djevičansko maslinovo ulje, 800 g konzervirane rajčice, 500 g staroga kukuruznoga kruha
Svježim rajčicama dodajte nasjeckani češanj češnjaka i malo bosiljka. Pospite maslinovim uljem, dodajte sol i papar te stavite pladanj u pećnicu. Zagrijte na 180°C i ostavite 20 minuta. U lonac dodajte maslinovo ulje, češnjak i bosiljak. Lagano popržite. Dodajte konzerviranu rajčicu i vodu. Ubacite kockice kruha. Pustite na laganoj vatri deset minuta. Dodajte rajčice iz pećnice. Promiješajte i dodajte nekoliko kapi maslinova ulja. Dobit ćete juhu s divnim okusom rajčice i bosiljka.