Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Vrlo opasan dječji proizvod koji roditelji i dalje masovno koriste

Vrlo opasan dječji proizvod koji roditelji i dalje masovno koriste

Dugo se smatralao da nakon uspravljanja i prvih dječjih koraka je bitno nabaviti hodalicu kako bi se djeci olakšalo kretanje. Istina je potpuno drugačija, puno opasnija nego što su ljudi svjesni...

VIDEO

U skoro svim trgovinama dječje opreme prodaju se hodalice, iako su po smjernicama stručnjaka, one apsolutno nepotrebne i zapravo, štetne za dijete. 

Kanada je prva zemlja koja je zabranila uvoz i distribuciju dječjih hodalica i to još 2004.  Njihovo ministarstvo zdravlja odlučilo se na taj potez nakon 12-godišnjeg istraživanja dječjih ozljeda. Ispostavilo se da je u tom vremenskom razdoblju prijavljeno čak 1935 ozljeda nastalih korištenjem dječjih hodalica.

Danas se skoro svi doktori, ortopedi i pedijatri jako protive upotrebi hodalica. Ali bez obzira na njihove upute te na informacije o broju i ozbiljnosti ozljeda kod djece, roditelji ih i dalje kupuju. Vjeruju da će tako pomoći djetetu da što prije prohoda, dok je zapravo situacija potpuno drugačija. Istraživanja su pokazala da djeca u hodalicama zapravo kasnije prohodavaju. 

Negativne strane hodalice su ranije ranije uspravljanje djeteta prilikom čega "umjetni" hod usporava razvoj mišića potrebnih za pravilno hodanje. Opasna je i brzina koju djeca postižu u hodalicama jer se ne mogu sami zaustaviti, a čak ni roditeljima ih nekad nije lako "uloviti". Upravo zbog brzine i ograničenog prostora padovi su puno češći koji kod tako male djece itekako mogu biti opasni. Djeca u hodalicama mogu dohvatiti više površine pa se lakše mogu opeći, otrovati te otkotrljati niz stepenice ili upasti u kadu ili bazen, piše Healthy Children. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dijete koje se samo podiže na noge i uspravlja u najvećem broju situacija će pasti na guzu, dok prevrtanje hodalice uglavnom rezultira padom na glavu. 

Dijete ne treba požurivati

Danas se zna, nakon brojnih istraživanja, da dijete u motoričkom razvoju i uspravljanju ne treba požurivati. To znači da ga ne treba požurivati da samo sjedi, niti da se samo uspravlja niti da samo hoda. 

Dijete koje se samo naučilo dizati i hodati uz rub, bilo kauča, krevetića ili komode, samo će se ustabiliti i tako će se prirodno razvijati kralježnica i cijelo tijelo. Isto se događa i s posjedanjem. Ako dijete stavljate u sjedeći položaj, a ono za to nije fizički spremno, na njegovu kralježnicu i trticu se vrši pritisak, što može rezultirati iskrivljenjima kralježnice te njezinim nepravilnim razvojem. 

Ako dijete nije spremno za samostalno hodanje, a stavlja ga se u hodalicu, to pak može nepovoljno utjecati na razvoj i stopala i kralježnice. 

Dijete u svom razvoju treba proći kroz fazu samostalnog podizanja u stranu pa u sjedeći položaj, potom četveronožni položaj na podu iz kojeg se s rukicama pomaže dignuti u stojeći položa, samostalno stajanje, hodanje u stranu i potom samostalno ravno hodanje. 

Hodalice i ljuljačke mogu štetiti normalnom razvoju motorike 

Fizioterapeutkinja Marina Kovačević kaže da dijete ne treba posjedati jer to može biti opasno za razvoj kralježnice. Ne preporučuje ni ljuljačke i hodalice.

- Noge su u ljuljački ispružene, što je u prvim mjesecima štetno. Hodalice uskraćuju normalne faze razvoja motorike: ustajanje iz četveronožnog položaja, održavanje ravnoteže te hod u stranu. Dijete ima neprirodan položaj što je nepovoljno za razvoj stopala - kaže Kovačević. 

- Hodalice i slična ‘pomagala’ za prohodavanje ni u kom slučaju nisu preporučljiva. Dokazano je da mogu negativno utjecati na motorički razvoj djeteta, pa čak izazvati i deformacije nogu. Opasne su i zbog mogućih padova i trauma. Hopsalice i takozvani ‘jumperi’ također nisu preporučljivi - kaže ortoped Saša Tiefenbach

- Mala djeca nemaju mobilnosti, reflekse, niti razvijeno kognitivno mišljenje potrebno da sigurno koriste hodalice - stoji u izvješću kanadskog Ministarstva zdravlja, piše BBC.

POGLEDAJTE VIDEO: Ako vas zanima, pogledajte čega se vaša djeca boje u kojoj godini

Pokretanje videa...

00:44
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'