Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
20 komentara

Vrućica kao prijatelj: Povišena temperatura pomaže oporavku

Visoka temperatura imunološki je odgovor organizma i pomaže u borbi s bolesti te se rijetko treba snižavati lijekovima. Kod vrućice treba slijediti propisane smjernice

Shutterstock
Foto: Shutterstock

Lijekovi za suzbijanje povišene temperature kod djece mogu produljiti trajanje same bolesti i njihov oporavak, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Chicago. Oni su otkrili kako je vrućica čest pratitelj većine bolesti kod djece, a njezina je uloga prisiliti dijete da uspori, odmori se i naspava kako bi se oporavilo.

To se osobito odnosi na bolesti uzrokovane virusom, kod kojih se ne preporučuje skidati temperaturu ako ona ne prelazi 38°C, piše Daily Mail.

- Većina roditelja ne shvaća da vrućica djeluje kao saveznik i prijatelj djeteta u bolesti, pa zabrinuto zovu liječnike i pokušavaju sve kako bi je smanjili - rekla je voditeljica studije, profesorica Hannah Chow-Johnson.

Dodaje kako je povišena temperatura imunološki odgovor organizma na prijetnju te se za vrijeme bolesti mijenja neovisno o tome što roditelji naprave ili daju djetetu, ističe Johnson.

Što je povišena temperatura, a što vrućica?

Normalna tjelesna temperatura iznosi od 36°C do 37°C ako se mjeri pazušno te 36,5°C do 37,5 ako se mjeri rektalno. Povišena temperatura iznosi od 37°C do 38,5°C ako se mjeri pazušno te  od 37,5°C do 39°C rektalno. Vrućica je visoka tjelesna temperatura i iznosi više od 38,5°C ako se mjeri pazušno i više od 39°C ako se mjeri rektalno.

Smjernice kod povišene temperature

  • Ne budite dijete iz sna kako biste mu izmjerili temperaturu ili dali lijek za snižavanje.
  • Uši i čelo nisu pouzdan pokazatelj vrućice. Temperaturu djetetu mjerite jednom do dva puta na dan, 
  • Ne postoji određen broj stupnjeva nakon kojeg dijete trebate odvesti liječniku, ali to svakako učinite ako dijete ne jede, ne pije, ne mokri ili ne odgovara na podražaje.
  • Ako je vaše dijete mlađe od osam godina i prvi puta ima temperaturu višu od 38°C, posavjetujte se s liječnikom.
  • Dijete odjenite u laganu pamučnu pidžamu i presvlačite čim primijetite da je postala mokra.
  • Dajte djetetu lijek za snižavanje temperature ako se ono općenito osjeća loše, a ne isključivo radi temperature. Držite se jednog lijeka kako biste ga lakše dozirali.
  • Ako ne postoji jasan uzrok temperature kod djeteta poput kašlja, curenja nosa ili boli, posjetite liječnika
  • Ako vrućica traje dulje od pet dana, posjetite liječnika.
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message