Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Velika analiza: Zube će teško izbijeliti, ali će im 'čuvati' boju

Velika analiza: Zube će teško izbijeliti, ali će im 'čuvati' boju
1

Većina zubnih pasti za koje se navodi da izbjeljuju zube imaju gotovo isti sastav kao one bez oznaka ‘white’. Abrazivi koji se koristi u zubnim pastama ne smiju štetno djelovati na zubnu caklinu

VIDEO

Na listama sastojaka šest pasti za izbjeljivanje zuba koje smo analizirali važni su uglavnom abrazivi. To su tvari pomoću kojih četkanjem poliramo površinu zubne cakline.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:29

Puno je vrsta abrazivnih tvari, a među poznatije spadaju silicijev dioksid, hidratizirani silicijev dioksid i kalcijev karbonat. Riječ je o sitnim česticama koje su dovoljno grube da sa zuba skinu ostatke hrane, a da ih pri pravilnoj upotrebi ne oštete. Abrazivi koji se koristi u zubnim pastama ne smiju štetno djelovati na zubnu caklinu.

Dobar i loš flour

Oštećena caklina znači i više pukotina na zubima, a što je njih više, veća je mogućnost nakupljanja mikroorganizama i nastajanja plaka, a to su naslage bakterija i proizvoda njihova metabolizma

Među osnovnim sastojcima zubnih pasti su ovlaživači, potom tvari koje korigiraju okus i miris proizvoda te bojila. Poznati ovlaživači zubnih pasta su glicerol, česti sastojak proizvoda za njegu kože, te sorbitol, alkohol slatkastog okusa, kojeg ima u gumama za žvakanje.

Soli fluora su najpoznatije aktivne tvari zubnih pasti. Fluor je biološki važan element, a ima ga u kostima i zubima. Potiče izgradnju tvari od kojih su izgrađeni zubi i kosti te je važan za zdravlje zuba. Također, djeluje baktericidno i pomaže u sprečavanju nastanka plaka. Količina fluora u pastama strogo je kontrolirana, jer može biti i štetan ako ga je previše.

Višak fluora može stvoriti mrlje prilikom rasta trajnih zubi kod djece, a teško je i kontrolirati dijete da ne proguta dio pjene koja se stvori četkanjem zubi.

No uz pravilno korištenje veća je korist, jer fluor sprečava nastanak karijesa pomažući reguliranje razgradnje glukoze, odnosno šećera. Vrlo je važno prije odabira zubne paste potražiti savjet stomatologa, posebice kod odabira one koju će koristiti i djecu.

Koristiti po preporuci

I abrazivi mogu naštetiti dječjim zubima. Budući da ih većina analiziranih zubnih pasta ima kao važnu komponentu, na deklaracijama je navedeno smiju li ih koristiti djeca i u kojoj dobi.

Paste s “izbjeljujućim djelovanjem” zapravo ne izbjeljuju zube, nego samo održavaju trenutačno stanje, odnosno sprečavaju daljnje promjene izgleda i boje zuba. Uglavnom pomažu uklanjanju površinskih naslaga hrane, ali i naslaga koje su nastale zbog konzumacije obojenih pića ili pušenja.

Od abraziva često se može pronaći i soda bikarbona. Ona uklanja i ostatke masnoće te trenutačno neutralizira kiselinu. Paste sa sodom bikarbonom često su neobičnog okusa, no nisu nimalo lošije od ostalih.

Osim abraziva, zubne paste koje su deklarirane za izbjeljivanje mogu sadržavati vodikov peroksid ili neku drugu tvar koja djeluje na promjenu boje zuba. Vodikov peroksid poznat je i kao hidrogen peroksid. Najpoznatije njegovo korištenje je za takozvano “blajhanje” kose.

Paste za zube sadrže i konzervanse kako bi se spriječilo njihovo kvarenje, a često su i obojene. To ne utječe na sigurnost pri njihovu korištenju. Sve su sigurne za upotrebu ako se koriste prema preporukama proizvođača, a njihova je proizvodnja stalno pod nadzorom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku