Lifestyle

Komentari 17

Od kave će vam još biti gore ako ste mamurni od prošle noći

Od kave će vam još biti gore ako ste mamurni od prošle noći

Biljni čajevi višestruko će pomoći čišćenju tijela od otrova, a čaj od ružmarina ublažit će glavobolju. Kava ne pomaže jer pojačava osjećaj dehidracije

Zbog češćeg mokrenja alkohol uzrokuje dehidraciju organizma, a jutro nakon pijenja izaziva glavobolje, nelagodu u želucu i oslabljeni imunitet. Jedenje hrane nakon pijenja alkohola nema nikakav učinak. Tad je najvažnije piti puno vode ili čak izotonične napitke. Dehidriranom organizmu šteti i kava. Ona pojačava dehidraciju, pa je i osjećaj mamurluka veći, objasnila je nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Važno je izbjegavati jedenje masne hrane zato što iritira želudac. Možete odabrati zobenu kašu ili pecivo od cjelovitih žitarica s komadom pršuta. Tjerate li se ‘dan nakon’ na vježbanje, radije nemojte. Vježbanjem nećete izbaciti otrove iz tijela, nego ćete zbog povećanoga gubitka tekućine potaknuti još gori osjećaj mamurluka. 

Oporavak uz rižu i jetrica

Juhe od povrća (peršin, mrkva, brokula, celer, luk...) zadržavaju većinu hranjivih tvari svojih sastojaka, bogate su mineralima i lagane za želudac. Francuska juha od luka odavno se smatra lijekom protiv umora, glavobolje, zimice, pa čak i mamurluka, tvrdi nutricionistica Marić Bulat.

Alkohol ometa apsorpciju hranjivih tvari, napominje, te su za ručak odličan izbor i namirnice bogate cinkom, vitaminom B12 te folatima. To su, primjerice, jetrica s integralnom rižom i salatom od mahuna, rižoto od morskih plodova sa zelenom salatom, jetrica s pirjanom prokulicom i salatom, varivo od mahunarki te jela od zelja i riba. 

Čajevi su neprijatelji mamurluka 

Biljni čajevi višestruko će pomoći čišćenju tijela od otrova. Tako će čaj od ružmarina ublažiti glavobolju. Čaj od vrbine kore sadrži prirodne tvari slične aspirinu koje također mogu smanjiti snažnu glavobolju izazvanu mamurlukom.

Biljka sikavica, najčešće dostupna u obliku kapsula ili tableta, vrlo učinkovito čisti jetra, a zelje djelotvorno čisti organizam.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci