Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Za alergičare: Umjesto kravljeg mlijeka 'popijte' šalicu špinata

Za alergičare: Umjesto kravljeg mlijeka 'popijte' šalicu špinata

ZA RAST I RAZVOJ Jedna čaša mlijeka sadrži 300 mg kalcija - istu količinu imaju i četiri šalice brokule, špinat, tofu, morski plodovi, sardine i sušeno voće

VIDEO

Od alergija na mlijeko boluje oko 2-3 posto djece, od čega je najviše dojenčadi te oko 1 posto odrasle populacije. Simptomi alergijske reakcije pojavljuju se nakon nekoliko minuta ili najkasnije do dva sata nakon konzumacije mlijeka, a zahvaćeni su probavni trakt, koža i pluća.

- Intolerancija na laktozu se često poistovjećuje s alergijom na mlijeko, no to su dva vrlo različita poremećaja - kaže magistra nutricionizma Sara Sila.

Hrana protiv alergija: skuša, češnjak, limun, jogurt, kivi...
Hrana protiv alergija: skuša, češnjak, limun, jogurt, kivi...

- Intolerancija na laktozu je poremećaj izazvan nedostatkom probavnog enzima laktaze, dok je alergija na mlijeko imunološka reakcija tijela na proteine mlijeka, pojašnjava nutricionistica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokazatelji alergije su blagi - poput svrbeži, urtikarije, osipa i oteklina, no mogu biti i teži i prouzročiti teškoće s disanjem, gušenje, i gubitak svijesti.

Nije trajni poremećaj

Alergija na kravlje mlijeko i druge mliječne proizvode nije trajni poremećaj i često se razvije tolerancija nakon navršene treće godine života. Nutricionistica upozorava da se kod alergije na kravlje mlijeko često javljaju i druge križne alergije.

- Kod 50 posto osoba s alergijom na kravlje mlijeko javlja se alergija na soju te sojine proizvode. Također, oko 50 posto osoba alergičnih na kravlje mlijeko alergično je i na kozje. Osim toga smatra se da je i velika mogućnost pojave alergijske reakcije s ovčjim i bivoljim mlijekom te niska s magarećim i devinim mlijekom - kaže.

Ne sladoledu i desertima

Alergija na kravlje mlijeko liječi se eliminacijskom prehranom tj. izbacivanjem mlijeka iz prehrane. Osim izbacivanja mlijeka kao takvog treba izrazito dobro pripaziti na sastav gotovih i polugotovih proizvoda, koji često sadrže proteine kravljeg mlijeka.

U vrijeme alergija bolje je ne nositi leće, oči umirite kapima
U vrijeme alergija bolje je ne nositi leće, oči umirite kapima

- Popis namirnica koje treba izbjegavati je poveći. To je mlijeko drugih životinja, maslac, svježi sir, procesirani sir, sir s pljesni, sirni namazi, skuta, mlaćenica, kondenzirano mlijeko, jogurt, kefir, acidofil, kiselo mlijeko, probiotički jogurti, voćni jogurt i druga fermentirana mlijeka. Među nedopuštenim namirnicama su i sladoled, puding i mliječni deserti, kiselo vrhnje, vrhnje za kuhanje i šlag.

Mlijekom i mliječnim proizvodima unosi se najveća količina kalcija, koji je izrazito važan za pravilan rast i razvoj. U zamjenu za jednu šalicu mlijeka može se konzumirati šalica špinata, 4 šalice brokule, 3/5 šalice kelja.

- Također, mlijeko i mliječni proizvodi se mogu zamijeniti sojinim, rižinim, zobenim ili bademovim napicima i njihovim fermentiranim proizvodima jer su često obogaćeni kalcijem, vitaminom D i vitaminima skupine B. Ostale namirnice koje su dobar izvor kalcija su morski plodovi, sardine s kostima, školjke, zob, mahunarke, tofu, sušeno voće i orašasti plodovi - kaže nutricionistica.

Muči vas alergija? Trikovi kako ublažiti simptome i spasiti se
Muči vas alergija? Trikovi kako ublažiti simptome i spasiti se

Biljne alternative

No mnoga jela i namirnice mogu sadržavati tragove mlijeka. To su prije svega umjetne arome maslaca, pekarski proizvodi, bomboni od karamele i čokolada. Na popisu su i margarin, biljni sir, nugat te mesne prerađevine, polugotova i gotova jela. 

Recepti za izradu biljnih mlijeka

Kokosovo mlijeko

Sastojci: 1 kokos, 3 čaše vode, začin prema želji (vanilija) 

Priprema: Kokosovo meso usitnite u blenderu uz dodatak njegove vode uz postupno dodavanje obične vode. Na jedan kokos dodajte 3 čaše vode da biste dobili litru mlijeka. Mlijeko možete začiniti po želji. Gazu koja se može nabaviti u ljekarni presavinite i postavite u metalno cjedilo iznad veće posude. Mlijeko procijedite, a meso dobro stisnite kako bi izašla sva tekućina. Mlijeko spremite u staklenu bocu i čuvajte u hladnjaku dok se ne potroši, najviše do 4 dana.

Bademovo mlijeko

SastojciI: 100 g neoljuštenih badema, 1 litra vode

Priprema: Neoljuštene bademe prelijte s malo kipuće vode. Nakon minute isperite hladnom vodom i s površine uklonite ljusku i nečistoće. Ubacite ih u blender i nježno sameljite uz dodatak litre hladne vode. Iz sokovnika će izaći zdravo bademovo mlijeko koje po potrebi možete procijediti kroz pamučnu gazu. Čuvajte ga u hladnjaku do 48 sati.

Top 5 biljnih zamjena za kravlje mlijeko

Zobeno mlijeko - Jednom šalicom zobenog mlijeka dobivamo 36 posto preporučene dnevne doze kalcija i 10 posto preporučene dnevne doze vitamina A. Zobeno mlijeko ima vrlo nizak udio masnoća.

Bademovo mlijeko - Bademovo mlijeko je zdrava zamjena za kravlje mlijeko, osobito za one koji ne podnose laktozu. Sadrži vlakna, kalcij, magnezij, mangan, kalij, željezo, cink, vitamin E i druge antioksidanse. 

Mlijeko konoplje - Sadrži svih 10 esencijalnih aminokiselina, omega-3 masne kiseline, proteine i kalcij, ovo mlijeko postaje popularna alternativa običnom, zbog visoke nutricionističke vrijednosti.

Rižino mlijeko - Kao bademovo mlijeko, i ovo ima manje proteina, sadrži svega jedan gram po čaši mlijeka. Ne sadrži gluten, kolesterol i zasićene masnoće. Prikladno je za osobe sklone alergijama i intoleranciji na hranu.

Kokosovo mlijeko - Kokosovo mlijeko dolazi iz unutrašnjosti samoga kokosa. Ovo mlijeko je bogato vitaminima C, E, B1, B3, B5 i B6 te mineralima (željezo, kalcij, natrij, fosfor i magnezij). Odlično je za izradu slastica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Riješite test i saznajte bolujete li od gripe ili prehlade

Riješite test i saznajte bolujete li od gripe ili prehlade

Dr.med Milan Mazalin savjetuje kako se liječiti od gripe i prehlade

Zašto je Severina rekla Luki Nižetiću da priča tiše?

Zašto je Severina rekla Luki Nižetiću da priča tiše?

Severina i Luka Nižetić operirali su glasnice, a prof. dr. Santa Večerina Volić (otorinolaringolog i fonijatar), ekspert za bolesti glasnica i njihovo liječenje, savjetuje kako se liječiti i kako glasnice održati zdravima
Virusi prehlade za 60 minuta stižu u naše tijelo
SAZNAJTE KAKO

Virusi prehlade za 60 minuta stižu u naše tijelo

Prehlada, šmrcavica, umor i kašalj, grlobolja, glavobolja, temperatura, sve su to naši redoviti posjetitelji tijekom jesenskih i zimskih mjeseci