Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Za blagostanje i sreću u novoj godini jedu se riba i svinjetina

Diljem svijeta vjeruje se da što ljudi više zelenog povrća pojedu, to će biti bogatiji. S povrćem se kombinira i svinjetina zato što u nekim zemljama simbolizira uspjeh

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Za sreću u idućoj godini Talijani na Novu godinu jedu leću. Dok se kuhaju, leća i mahunarke bubre, a to simbolizira porast bogatstva. Nije slučajno ni da se 1. 1. jede i zeleno povrće poput kelja ili kupusa jer se povezuje s novcem i ekonomskim uspjehom. Diljem svijeta vjeruje se da što ljudi više zelenog povrća pojedu, to će biti bogatiji. S povrćem se kombinira i svinjetina, a zemlje poput Austrije, Kube i Španjolske sreću pronalaze upravo u njoj zato što simbolizira uspjeh. Dok traže hranu, svinje ukopaju noge i izbace njušku naprijed nagovještavajući napredak i buduće blagostanje. Prema naprijed se kreću i ribe, pa su također hrana za sreću. 

U azijskim zemljama, primjerice, jedu se dugi rezanci kako bi ljudi dulje živjeli, a jedino na što moraju paziti jest da ne prelome rezanac prije nego što ga stave u usta. Kad Kinezi slave Novu godinu, jedu naranče i mandarine kako bi potaknuli sreću i bogatstvo, a stanovnici Turske i mediteranskih zemalja posežu za šipkom jer se tradicionalno povezuje s obiljem i plodnošću.

Španjolci u ponoć jedu 12 zrna grožđa za svaki otkucaj sata i mjesec u godini kako bi se proslavile prošle sretne godine te proslavio dolazak iduće “slatke”.

Okrugli kolači i kruhovi donose sreću

Vjeruje se kako okrugli kolači također znače sreću. U Grčkoj obitelji prave vassilopite - kolače koji sadrže novčić za sreću, a onaj tko ga pronađe, bit će sretan u idućoj godini. Talijani jedu slatki kruh s voćem - panetonne, Meksikanci uživaju u prstenastom kolaču rosca de reyes, a Nizozemci u ollieju bollenu - kolaču sličnom krafni.

Punjene pastrve s krumpirima

SASTOJCI: 4 pastrve, dl maslinova ulja, 
4 dag maslaca, 4 češnja češnjaka, vezica peršina, limunov sok, žlica vegete, sol

Pastrvama najprije očistite utrobu, operite ih i posušite. Zatim ribu malo posolite i nakapajte limunovim sokom. Omekšanome maslacu dodajte kosani češnjak, peršin, žlicu maslinova ulja, vegetu i potom sve dobro izmiješajte. U svaku pastrvu stavite dio pripremljene mješavine od maslaca, a izvana ih premažite uljem. Stavite ih peći u lim na vruće ulje. Pastrve poslužite s kuhanim slanim krumpirom, koji ste prije prelili vrućim maslacem i posuli nasjeckanim peršinom. Prema želji, možete ih poslužiti i s kuhanim jajima.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message