Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Za dobar san: Prije spavanja prođite ovih 6 koraka s djecom

Za dobar san: Prije spavanja prođite ovih 6 koraka s djecom

Rutine prije spavanja važne su obiteljske aktivnosti i imaju bitan utjecaj na dobrobit, razvoj i zdravlje djece. U nastavku pročitajte koje stvari trebate raditi s djecom prije nego ih pošaljete na spavanje

Studija koju je financiralo Vijeće za medicinska istraživanja, a koja je zaista bitna za roditelje djece u dobi od dvije do osam godina, identificirala je šest ključnih ciljeva koji roditelji moraju ispuniti s djecom prije spavanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Tih šest stavki pomoći će djeci da se pripreme za spavanje i da mirno spavaju, a roditelje će riješiti stresa.

Prema 59 britanskih stručnjaka, uključujući psihologe, stomatologe, stručnjake za javno zdravstvo i druge stručnjake iz obrazovanja, zdravstva i istraživanja spavanja, znanstveno definirana rutina prije spavanja mora uključivati:

1. Pranje zubiju prije spavanja
2. Određeno vrijeme za odlazak u krevet
3. Čitanje knjiga 
4. Izbjegavanje hrane / pića prije spavanja
5. Izbjegavanje uporabe elektroničkih uređaja 
6. Smirujuće aktivnosti s djetetom poput kupke, tuširanja ili razgovora

- Rutine prije spavanja važne su obiteljske aktivnosti i imaju bitan utjecaj na dobrobit, razvoj i zdravlje djece. Ova studija prvi put pruža te stručne i znanstvene smjernice - rekao je dr. George Kitsaras, koji je vodio studiju. 

Stručnjaci za spavanje rekli su kako pandemija koronavirusa još više remeti obrasce spavanja pojačavajući tjeskobu kod djece i remeteći im ranije uspostavljene rutine.

- Sve aktivnosti prije spavanja bitne su za razvoj i dobrobit djece. No naši  stručnjaci smatraju da je pranje zubiju najvažnije i da to nikako ne treba preskočiti. Postoje jake veze između neadekvatne prakse oralne higijene i propadanja zubiju kod djece i odraslih. Za djecu rani dječji karijes može dovesti do veće pojave zubnih bolesti u kasnijem životu, a u nekim slučajevima neliječeni dječji karijes može dovesti do vađenja pod općom anestezijom, što djeci i roditeljima stvara dodatne probleme. S druge strane, pranje ili tuširanje svake večeri prije spavanja moglo bi biti uobičajena praksa za obitelj jer je to više interakcija roditelja i djeteta nego samostalna praksa koju će dijete primjenjivati - objašnjava Kitsaras u studiji 'Definiranje i mjerenje rutina prije spavanja u obiteljima s malom djecom', piše The Guardian.