Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Za dobru formu uzmite košaru s rubljem ili samo zaplešite...

Za dobru formu uzmite košaru s rubljem ili samo zaplešite...
1

Kako biste ustrajali u treningu, najvažnije je naći vježbe u kojima uživate, pa tako možete otići u šetnju, sami napraviti pedikuru ili jednostavno zaplesati uz radio

VIDEO

I 14 sati nakon buđenja čovjek u formi trebao bi imati energije. Ako se budite u 7 sati,  a u 21 sat padate s nogu od umora, vjerojatno se premalo krećete. Ljudi koji žive sjedilačkim načinom života osjećat će se manje umornima ako u raspored redovito uključe neku vrstu vježbanja, pokazalo je istraživanje. Kako biste provjerili koliko ste u formi za ljeto, ne trebaju vam ozbiljne stručne pretrage. Dovoljan su test svakodnevne obveze. 

Primjerice, trebali biste moći nositi dvije boce mlijeka ili vode od dvije litre a da se ne osjećate slomljeno, neovisno o veličini vaših bicepsa. Ta snaga dolazi iz ramena, leđa, prsa i koljena, gdje su sve važne mišićne skupine koje s godinama jačaju, odnosno što smo stariji, to bi nam trebalo biti lakše nositi mali teret. 

Drugi primjer za mjerenje vlastite fleksibilnosti i snage je da podignete nogu u zrak do visine kuka, uz izbačaj, i zadržite je malo. Ako s tom vježbom imate problema, pokušajte s osnovnim vježbama joge koje će povećati gipkost.

Uz podizanje noge u zrak, vrlo ćete jednostavno provjeriti kako se držite tako da lagano okrenete glavu i gornji dio tijela kako biste pogledali iza ramena a da ne okrećete noge, odnosno tako da obje noge ostanu čvrsto na tlu. Dakle morate okrenuti gornji dio tijela, a donji se može samo malo nagnuti.  Ovaj test pokazuje zdravlje leđnih mišića, a ako osjećate bol, joga će vam dobro doći da se poveća fleksibilnost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prođete li testove s odličnim, spremni ste za bikini, a ako padnete, mogu poslužiti kao vodič, i to mnogo bolji od samokritičkog pogleda u zrcalo, kako “istesati” tijelo kako biste što zdravije postigli ljetnu figuru. 

Muka s opranim rubljem i stubama

Uzmite košaru punu opranog rublja i popnite se stubama na drugi kat, spustite se pa se ponovo popnite i spustite. To je test snage, kardiovaskularne izdržljivosti i ravnoteže jer penjanje stubama zahtijeva više snage i energije od hodanja. Ako test ne uspije, pokušajte češće izbjegavati vožnju dizalom i više se penjati stubama. Kad vam u uredu zazvoni mobitel, ako je riječ o privatnom pozivu, obavite ga uz lagano penjanje na drugi kat.

Odrežite nokte umjesto pedikera

Nagnuli ste se prema noktima na nožnim prstima i šokirali ste se koliko ste nefleksibilni - s razlogom. Fleksibilnost je povezana s arterijskom krutosti pa, ako se ne možete protegnuti bez bola, imate i veći rizik od srčanih bolesti. Dobar je lijek redovito vježbanje joge, a za početak se istežite svako jutro.  

Bez naprezanja oko prtljage

Možete li bez naprezanja smjestiti torbe u pretinac za prtljagu u avionu, autobusu ili u vlaku? To, doduše, pomalo ovisi i o tehnici (ne možete torbu samo vući i gurati ako je veća od otvora), no dobrim dijelom ovisi i o snazi leđa, gornjeg dijela tijela te nogu. Oni koji su se koncentrirali samo na kardiovježbe, mogli bi imati problema s kralježnicom i leđima pa ih nije loše upotpuniti jogom ili pilatesom.

Šetnja 30 minuta u komadu

Dnevna šetnja od najmanje 20 minuta izvrsna je za mršavljenje te poboljšava raspoloženje. Šetnja snizuje i razinu šećera u krvi, a time i rizik od dijabetesa tipa 2, utječe na smanjenje krvnog tlaka i još mnogo toga. Ako produljite šetnju za 10-ak minuta pa odradite dva 10-minutna intervala bržega hodanja, to će biti odličan trening. No ujedno je i test - ako se mišići bune, vrijeme je da ubacite redovitu aerobnu rekreaciju u dnevni raspored.

Zaplešite svom snagom

Kratki intenzivni “rafali” vježbanja od 10 do 15 minuta  sagorijevaju više masti i bolje utječu na izgradnju mišića nego sat vremena na traci za trčanje. Odlična vježba može biti 30-ak minuta plesa uz radio tijekom kojih ćete se dva puta po 10 minuta dobro oznojiti. 

Možete li 10 puta skočiti gore-dolje a da vam srce ne iskoči?

Ako ste uspjeli, to je znak da ste u dobroj kardiovaskularnoj kondiciji, a to je i dobra kardiovaskularna vježba. Ako imate problema, vježbanje tijekom kojega su naglašeni intervali treninga, odličan su način da poboljšate izdržljivost i snizite broj otkucaja srca pri takvu naporu. Sporiji puls tijekom odmora znači da je srce manje opterećeno, a to znači da će se manje “mučiti” dok vježbate.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'