Lifestyle

Komentari 53

Za dva ručka: Sarma s tržnice košta 53 kune, a iz dućana 37

Za dva ručka: Sarma s tržnice košta 53 kune, a iz dućana 37

Sarmu malo tko kuha za jedan obrok, a većina ljubitelja ovog opjevanog zimskog jela slaže se da je ukusnija podgrijana nego odmah nakon kuhanja

Za sarmu je najbolje varaždinsko kiselo zelje jer su listovi vrlo tanki, savitljivi i mekani, pa se lako zamotaju, hvali domaći kupus Marija Leskovar (82).

Prodaje ga na tržnici u Varaždinu, a njena obitelj na obiteljskom gospodarstvu proizvede oko 40 tona zelja, kako kupus zovu u Zagorju i još nekim dijelovima Hrvatske.

- Za sarmu je najbolja samo mljevena svinjetina od plećke bez miješanja s drugim vrstama mesa. Na kilogram mesa trebaju glavica nasjeckanog luka i dva češnja češnjaka, koji se malo poprže. Doda se soli i oko 20 dekagrama riže, malo crvene paprike i bibera. Smjesu treba dobro promiješati da se sve poveže - rekla je Marija Leskovar i dodala da na dno lonca treba staviti malo narezanoga kiseloga kupusa.

- Ako se na stave cijeli listovi, znaju zagorjeti i primiti se za dno lonca. Na narezano zelje složimo zamotane sarme, a na vrh stavimo malo suhog špeka u komadu kako bi sve bolje mirisalo. Zalije se vodom i kuha na laganoj vatri oko dva sata - rekla je Marija.

Kilogram kiselog zelja kod nje stoji 12 kuna, a jednako je i kod ostalih prodavačica na varaždinskoj tržnici. Glavice imaju između 1,5 i tri kilograma, a kaže da kupci najviše traže one između dva i 2,5.

Za izračun cijene sarme pripremljene u domaćoj radinosti uzeli smo malo manje mesa, pa tako i riže. U smjesu se obično doda i jaje, koje će je bolje povezati.

U mesnicama se obično može odabrati komad mesa za mljevenje. Svinjetina od plećke jeftinija je nego ona od buta. Mljeveno meso bit će o skuplje ako se odabere mješavina svinjetine i junetine, a i kod junetine je plećka jeftinija od buta. Mljeveno meso u prodavaonicama je najčešće pakirano i paketi su 450 ili 850 grama, pa je teško uzeti točnu količinu prema receptu. I dimljeni špek može biti pakiran, pa ni njega možda nećemo moći uzeti taman koliko treba, a kilogram stoji između 50 i 100-tinjak kuna.

Kilogram kiseloga kupusa na tržnici u Zagrebu je 15 ili 16 kuna, a u trgovačkim centrima na akcijama ima ga i za sedam. Riža je između šest i 40 kuna po kilogramu, a za pravu sarmu trebat će i malo češnjaka, lovorova lista, soli, papra, crvene paprike...

Ovisno o tome gdje kupujemo i čime sve sarmu želimo začiniti, namirnice za dva obroka za četveročlanu obitelj stoje između 37 i čak 80 kn.

- Sarmu u hladnjaku možemo čuvati i četiri dana, a podgrijati treba samo ono što mislimo pojesti. U zamrzivaču može biti do četiri mjeseca - kaže nutricionistica Leta Pilić.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: