Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Za 'potrošiti' jednu krafnu treba boksati punih sat vremena...

Za 'potrošiti' jednu krafnu treba boksati punih sat vremena...
1

Pekarski proizvodi s kojima počinjemo dan krcati su kalorijama, pa u 100 grama krafne ima 430 kalorija, dok u 100 grama bučinih sjemenki ima čak 586 kalorija

VIDEO

Kaže se da jedemo očima, no često smo slijepi na količinu kalorija koja se krije u hrani te je upravo to jedan od glavnih uzroka debljanja. Namirnice koje imaju etiketu zdrave hrane često su prikrivene kalorijske bombe koje obiluju šećerom i mastima. Na top-listi namirnica čiju kalorijsku vrijednost nerijetko podcjenjujemo našle su se krafne, muffini s borovnicama, pojedine vrste sireva, keksi te kava s mlijekom. 

Pekarski proizvodi, s kojima najčešće počinjemo dan, krcati su kalorijama. Tako u 100 grama krafne, bez dodataka poput preljeva od čokolade ili vanilije, ima 430 kalorija, a u 100 grama lisnatog tijesta čak 520. Pribrojite li te kalorije dnevnom unosu, vrlo lako ćete se naći u situaciji da svaki dan morate potrošiti višak od oko 1000 kalorija na koje niste računali. A prema podacima potrošnje kalorija, za sagorijevanje krafne i lisnatog peciva trebali biste sat vremena boksati i još sat vremena voziti bicikl 25 km/h. 

No sastavite li popis zdravih grickalica, nećete se morati mučiti matematičkim izračunima. Zato umjesto čipsom (100 g/568 kcal) glad na poslu radije utažite obrokom od zobenih pahuljica s dodatkom banane i jogurta (ukupno 540 kalorija). Također, pripazite da ne otiđete u drugu krajnost i imajte na umu da žene trebaju oko 2000 kalorija, a muškarci oko 2700 kalorija na dan.

35 minuta energičnog hoda "topi" šalicu kave

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Šalica kave s punomasnim mlijekom u 437 ml ima 258 kalorija, baš koliko ima i čokoladna pločica. Potrošili biste ih u 35 minuta energičnoga hoda. Iako sadrži proteine i kalcij, hranjivu kavu radije zamijenite kapučinom s obranim mlijekom jer ista količina sadrži samo 82 kalorije, a šalica od 250 ml ima tek 62 kalorije.

Uz 60 minuta nogometa sagorjet ćete sve kekse

Uz kavu nakon ručka često se počastimo keksima, no ne računamo da u 100 g slatkiša poput napolitanki ima 550 kalorija koje ćete potrošiti igrate li nogomet sat vremena. Kekse radije zamijenite voćem, primjerice, narančom koja u 100 g ima samo 54 kalorije.

180 minuta tenisa i nema više kalorija od kolača

Popularni namaz od slanutka, humus, itekako je bogat kalorijama. Kolač od mrkve također sadrži mnogo šećera i masti te ima čak 560 kalorija. Da biste ih potrošili trebali biste sat vremena plesati zumbu ili tri i pol sata igrati tenis.

Krafne ćete "otopiti" 45-minutnom vožnjom biciklom

U krafni ćete osim kratkotrajnog užitka naći 430 kalorija, a u voćnom muffinu tek tri do četiri borovnice i 477 kalorija. Da biste učinkovito potrošili, trebali biste 45 minuta voziti bicikl brzinom od 20-ak kilometara na sat. 

35 minuta na statičkom biciklu rješenje je za sir

U 120 grama sira cheddar ima gotovo 360 kalorija. Jedite ga manje jer to znači i manje masnoća te manje kalorija. Zamijenite ga ricottom i kremastim probiotičkim sirom cottage koji imaju mnogo manje kalorija. Kalorije potrošite na 35-minutnom treningu na statičkom biciklu, a za bolji rezultat povećajte intenzitet.

90 minuta rolanja "topi" bučine sjemenke

Pakiranje od 100 g bučinih sjemenki ima 586 kalorija, koliko i 100 g pečene svinjetine. Umjesto šake sjemenki pojedite jabuku, dvije mandarine i krušku te ćete uštedjeti još 25 kalorija. Kalorije iz sjemenki potrošit ćete dvosatnim plivanjem ili jednoipolsatnim rolanjem. 

Za cheeseburger se sat vremena boksa pa pliva

Umjesto slatkiša za međuobroke treba birati pametne ugljikohidrate, niskomasne mliječne proizvode, malomasno mlijeko, voćne jogurte, pa i orašaste plodove. 

Zato umjesto cheeseburgera (koji ima 890 kalorija, a koje ćete potrošiti ako sat vremena boksate i još sat vremena rekreativno plivate) radije napravite sendvič od integralnog peciva i tune s dodatkom zelene salate ili rajčice, savjetuje nutricionistica Sandra Marić Bulat. 

Ljudi koji žele uspješno mršavjeti trebaju se koncentrirati i na povećani unos proteina - mesa, ribe, bjelanjaka i nemasnih mliječnih proizvoda. Proteini su sjajni utaživači gladi i ubrzavaju metabolizam. Tako ćete, ako umjesto sendviča i peciva doručkujete kajganu, tijekom dana unijeti oko 264 kalorije manje. Proteini iz jaja povećavaju osjećaj sitost, brzo zatome glad, a siromašni su kalorijama, dodaje Bulat.

Pri očuvanju težine neće vam pomoći ni opsjednutost vaganjem - mnogo bolji pokazatelj je odjeća. Svaki tjedan probajte obući iste traperice. Ako vam postaju tijesne, to je znak da je vrijeme za borbu protiv kalorija. 

45 minuta badmintona nakon kruha i paštete

Ako na poslu često ručate kruh s paštetom ili mortadelom, imajte na umu da u žlici paštete ima 35 kalorija, u 50 g mortadele 150, a u kriški bijeloga kruha 66 kalorija. Tako ćete za tri kriške kruha i tri žlice paštete (303 kcal) morati 45 minuta igrati badminton. 

75 minuta trčanja sagorijeva piletinu

Porcija marinirane piletine sadrži između 1230 kalorija i 1730 kalorija. Da biste ih sagorjeli, trebali biste trčati sat i 15 minuta brzinom od 12 km/sat. Batak radije skuhajte i jedite bez kože jer u 100 g ima 80 kalorija.

45 minuta skijanja dovoljno je da "potrošite" sve krumpiriće

Porcija od 200 grama prženih krumpira ima 500 kalorija. Da biste ih potrošili, trebali biste se 45 minuta skijati. Prženi krumpir zamijenite porcijom kuhanoga mladoga krumpira - dva kuhana krumpira srednje veličine imaju ukupno 240 kalorija.

50 minuta klizanja "otopit" će špagete carbonara

Špageti carbonara dolaze u kaloričnom umaku od vrhnja, pancete i jaja pa prosječna porcija od 250 grama ima gotovo 400 kalorija. Da biste ih potrošili, trebali biste 50 minuta rolati ili klizati. Zato za ručak ili večeru radije skuhajte špagete u umaku od rajčice s ribanim sirom - porcija od 250 grama ima 260 kalorija. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru