Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Začin, lijek i hrana: Komorač je izvor zdravlja i posebne arome

Začin, lijek i hrana: Komorač je izvor zdravlja i posebne arome
4

Stabljike koristite u pripremi temeljaca, a listići će dati posebnu aromu ribi pečenoj u foliji. Za toplo predjelo možete pripremiti omlet s komoračem ili pak slanu pitu

VIDEO

Bijele lukovice, neupućenom oku nalik na očišćeni luk sa zadebljalim vrhom koji krasi nekoliko tankih zelenih listića, mnogim su kontinentalcima nepoznata namirnica. A svaki put kad nezainteresirano prođu pored tezge s tim plodom zemlje, prošli su pored  izvora zdravlja, ljepote i slasti dostupnog svima.  A put slave ove biljke počinje s pričama prvih naroda koji su živjeli na Sredozemlju i koristili tu samoniklu dvogodišnju biljku, kao lijek, začin i hranu.  Možemo reći da komorač postupno daruje svoje vrline jer prve godine izrastu listovi, a u drugoj visoka stabljika s listovima i cvjetovima, a potom se razviju sjemenke, dragocjen začin i dodatak jelima. U antici i u azijskom prostoru komorač je bio cijenjen zbog svog okusa sličnog anisu. Rimljani su uživali jesti njegove listove, korijenje i sjemenke u salatama i kruhu. 

U srednjem vijeku vjerovalo se i da plaši vještice, pa su stavljali u ključanice da zlo noću ne uđe u kuću, a kao prirodni lijek pri probavnim tegobama i prehladi proslavili su ga benediktinci. Pravi ljekovit obrok pripremite tako da svježi komorač začinite maslinovim uljem i tu salatu pojedete kao predjelo, a možete mu dodati i rajčicu. Umjesto zelene salate probajte u omiljeni sendvič staviti svježe narezani komorač ili ga poslužite prelivenog jogurtom uz dodatak svježe narezane metvice. Lukovicu narežite na kriške pa ih pirjajte, ili pecite na roštilju. Narežite ga na kockice pa ga dodajte povrtnim varivima ili napravite ukusnu gustu juhu. 

Stabljike koristite u pripremi temeljaca, a listići će dati posebnu aromu ribi pečenoj u foliji. Za toplo predjelo ili mali obrok možete pripremiti omlet s komoračem, rajčicom i maslinama ili slanu pitu s nadjevom od poriluka i komorača s dodatkom parmezana i sjemenki maka. Bijeli umak za tjesteninu bit će ukusniji uz malo komorača baš kao i crveni. Rižoto će biti bolji uz komorač i račiće. Ako pak pomiješate kuhani komorač s češnjakom, timijanom i ružmarinom dobit ćete odličan nadjev za piletinu, a za puretinu od pirjana komorača, pršuta, pinjola, peršina, mažurana i limuna.

Stabljike komorača koristite za pripremu bistrih juha, povrtnih složenaca ili variva, a od lukovice pripremite mirisnu gustu juhu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Komorač s lješnjacima 

Sastojci: Pakiranje gotovog prhkog tijesta, 100 g mini rajčica, 2 žlice naribana parmezana, 6 malih glavica komorača, šaka lješnjaka,  1 dl mlijeka, 10 g svježeg sira,  3 jaja, vezica peršina 

Priprema: 

1. Komorač operite i uklonite mu vanjski sloj. Odrežite mu dio donjeg i komad gornjeg dijela te lukovice prokuhajte nekoliko minuta u slanoj vodi. Tijesto za slane pite raširite i stavite ga u kalup za torte prethodno obložen  masnim papirom.  Stavite ga u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva na oko pet minuta.

2. Jaja  razbijte i umutite ih. Dodajte im mlijeko i svježi sir, naribani parmezan i malo soli. Smjesu s jajima izlijte na tijesto i po njemu posložite prokuhani komorač, polovice mini rajčica i grubo nasjeckane lješnjake. 

3. Pecite u pećnici na 170 Celzijevih stupnjeva 30 do 40 minuta. Gotovo posipajte nasjeckanim peršinom i poslužite vruće, kao glavno vegetarijansko jelo, uz sezonsku salatu  ili kao hladno  predjelo ili međuobrok.  

Mirisna mediteranska salata

Sastojci: 250 g suhog slanutka, veći komorač, 2 češnja češnjaka,  mala glavica luka, svježe mljeveni crni papar, maslinovo ulje, 1 limun 

Priprema: 

1. Suhi slanutak namočite večer prije kuhanja. Promijenite mu vodu te ga kuhajte u slanoj vodi dok omekša. Potom ga ohladite i ocijedite.  Komoraču maknite vanjske dijelove i odrežite tvrdi donji dio i gornje stapke. Listiće sačuvajte. Naribajte ga tanko ili narežite na tanke listiće.  

2. Kuhani slanutak stavite u veću zdjelu. Primiješajte mu tanko narezani komorač te luk također narezan na tanke listiće, a češnjak sitno nakosan. Sve dobro izmiješajte. Na kraju dodajte sol, svježe mljeveni crni papar i koricu pola limuna i svježe iscijeđeni sok jednog cijelog limuna.  Salatu prelijte ekstradjevičanskim maslinovim uljem i posipajte listićima komorača koje ste sačuvali.

3. Salatu odložite na hladno mjesto da se svi sastojci prožmu.  Poslužite kako samostalnu salatu ili uz neko pečeno meso.

Tortille s komoračem 

Sastojci: 6 tortilla, veća glavica komorača, 1 naranča, 1 mrkva, 100 g piletine, 100 g mlada špinata,  2 struka mlada luka, 1 limun, maslinovo ulje, sol, papar

Priprema: 

1. Komorač operite, očistite i narežite na rezance. Piletinu očistite od opni i narežite na štapiće, posolite i popaprite. Ispecite piletinu na malo ulja na tavi do zlatno smeđe boje. Mrkvu naribajte, naranču očistite i filetirajte, odnosno očistite svaku krišku od svih opni i prerežite svaku po dužini. 

 2. Listiće mlada špinata operite i raširite ih na kuhinjskom papiru te ih ostavite da se osuše. Od maslinova ulja i soka svježe iscijeđena limuna, soli i papra, te prema želji jedne ljute papričice umutite preljev za salatu.  

3. U većoj zdjeli izmiješajte komorač, mrkvu, pečenu piletinu, naranču, nasjeckani mladi luk i špinat sa salatnim preljevom. Tortilje izvadite iz paketa i zagrijte ih na suhoj teflonskoj tavi i punite ih nadjevom. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno