Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Začini se doma trebaju sušiti na suhom i mračnome mjestu

Sušenje je završeno kad je lišće suho kao papir i krhko, ali ne toliko da se dodirom može pretvori u prah. Oprezno, naglim sušenjem začinsko bilje gubi svoju aromu

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Začinsko bilje treba se sušiti brzo, ali ne prebrzo jer se vlaga mora postupno uklanjati iz biljke. Sušenje u peći nije prikladno jer voda prebrzo ispari, a aroma se gubi. Prije sušenja lišće se očisti od mogućih tragova zemlje i pijeska, a pere se samo ako je nužno. Drži se dalje od sunčeva svjetla da aromatična ulja ne bi ishlapila. 

Začine je najbolje sušiti na toplom, suhom i mračnome mjestu koje se može dobro prozračiti. Za prva 24 sata idealna je temperatura od 32 stupnja, a potom smanjena na 24-26 stupnjeva. Može se sušiti i na nižim temperaturama, ali će to trajati dulje. Peteljke bilja vežu se konopcem i objese. Ne smije ih se pregusto slagati jer zrak mora kružiti oko svežnja i kroz svežanj. 

Sušenje je završeno kad je lišće suho kao papir i krhko, ali ne toliko da se dodirom pretvori u prah. Jako mirisno bilje ne smije se sušiti u blizini ostalog jer se miris prenosi. 

Ružmarin je jači kad je osušen

Sušeni ružmarin ima jaču aromu nego svježi, pa ga u jela treba stavljati dvostruko manje. Možete ga i samljeti u prah. Slaže se uz mediteranska jela.

Sušenje vježbate na peršinu

Čak i ako nemate vrt ili začine u lončićima, možete sušiti lišće peršina jer na korijenu obično ima više lišća nego što vam je potrebno za jedno jelo. Višak posušite.

Mažuran je vrlo svestran

Srodnik origana ima malo blaži okus. Njime se mogu začiniti salate i meso (osobito divljač). Slaže se s mrkvom, kupusom, krastavcima i rajčicom.

Bosiljak gubi dio arome

Iako će bosiljak koji sami osušite vjerojatno biti ukusniji nego kupovni, neće biti kao svježi. Da biste zadržali okus, zaledite ga ili napravite pesto.

Pozitivan utjecaj na libido i bore

Začini obična jela mogu pretvoriti u specijalitete, ali i poboljšati probavu, pozitivno djelovati na raspoloženje, te povećati libido. Saznajte kako život možete začiniti ovim prirodnim afrodizijacima te koji začini najuspješnije usporavaju starenje!

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message