Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Zajedničko igranje potiče maštu i povezuje obitelj

Mnoge igre, osim što su zabavne, mogu biti poučne, a dobar kontakt između roditelja i djece stvarate upravo međusobnim druženjem i igrama

Photos
Foto: Photos
0 komentara

Dobar kontakt između roditelja i djece stvarate upravo međusobnim druženjem, razgovorom i igrama. Mnoge igre, osim što su zabavne, mogu biti poučne. Primjerice, možete načiniti obiteljski dnevnik s fotografijama. Uz osnovne podatke, poput datuma rođenja, omiljene boje, omiljene hrane i slastice, u dnevnik zapišite najzanimljivije podatke o svakom članu svoje obitelji. Neka svatko od članova obitelji dobije jednu ili nekoliko svojih stranica, na koje može napisati kratak tekst. Na kraju nacrtajte i obiteljsko stablo te upišite imena svojih predaka. To će pomoći djeci da lakše shvate rodbinske veze i steknu osnovna znanja o svojim korijenima. Također, dječju znatiželju možete proširiti jednostavnim eksperimentima. Primjerice, dodajte u vodu boju i potom je zamrznite u nekoliko posudica kako biste dobili raznobojne kockice leda. Potom te raznobojne kockice leda ubacujte u prozirnu čašu s toplom vodom. Stavite li u vodu najprije crvenu, a potom plavu kockicu leda, voda će se obojiti u ljubičasto. A dodate li plavoj kockici žutu, voda će promijeniti boju u zelenu i sl. Igrajte se s djetetom pogađanja koje će boje biti voda te zajedno promatrajte kako se boje miješaju i prelaze u nove boje.

LUTKARSKA PREDSTAVA
Lutke možete izraditi od starih bijelih čarapa, tako da na njima nacrtate oči, usta i nos. Navucite “lutke-čarape” na ruke, sakrijte se iza kauča i, glumeći razne likove, zabavite svoje mališane. Uživite se u ulogu i mijenjajte boju glasa. Ova jednostavna igra čini čuda u male djece.

CRTAJTE I SLIKAJTE ZAJEDNO
Olovke, flomastere, drvene boje, tempere i kist stavite na stol. Napravite zajedničku sliku sa svojim mališanima. Nakon nekog vremena možete prirediti i malu kućnu izložbu slika za rodbinu i prijatelje. Dobro ćete se zabaviti i oslikate li jedni drugima lica bojama koje je lako oprati vodom.

DIZAJNERI INTERIJERA
S mališanima preuredite dječju sobu. Bojama i detaljima dekorirajte zidove, premjestite kutiju s igračkama na drugo mjesto, promijenite raspored namještaja i predmeta na policama. Soba će izgledati drukčije, a vaš će mališan uživati u tome što je svojim idejama sudjelovao u uređenju.

MALI PISCI NA DJELU
Djeca su iznimno kreativna, pa ih nemojte sputavati i prepustite im da sami smisle priču, od početka do kraja. Ako su još premali i ne znaju pisati, umjesto njih na papir zapišite sve njihove ideje. Ako imate svoj blog, na njemu možete i objaviti prvu priču svojeg malog pisca.

IGRAJTE SE ISTRAŽIVAČA
Prošetajte susjedstvom te učite o brojevima i bojama. Zajedno brojite pse i mace koje ste putem vidjeli. Obratite pozornost na boje automobila koji prolaze. Možete ponijeti fotoaparat i zajedno snimiti zanimljive detalje, životinje i biljke.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message