Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
72 komentara

Zaljubljeni u sebe? Znakovi će otkriti narcisa oko vas i u vama

Test samoljublja: Iza šarmantna lica skrivaju nesigurnost i probleme iz djetinjstva. Narcisi često posvećuju sate uređivanju, a u sobi drže svoje fotografije

themoviedb.org
Foto: themoviedb.org
72 komentara

Ljubav prema sebi, ili narcizam, u zdravoj je dozi potpuno poželjna i korisna, no ako je pretjerana, pretvara se u vrlo neugodan problem. Tako bi vas mogli proglasiti narcisom ako ste tašti, dominantni, teško podnosite kritiku, stalno želite da vam se drugi dive, a i skloni ste manipulaciji ili podcjenjivanju okoline. 

No iako su narcisi često vrlo šarmantni, komunikativni i društveni, iza tog šarma kriju se sebičnost i nemogućnost suosjećanja. Uljepšanom, lažnom slikom sebe narcisi se zapravo štite od slabosti i boli, a pretjeranim samoljubljem najčešće žele nadomjestiti nedostatak roditeljske ljubavi i pažnje iz najranijeg djetinjstva. Na izostanak divljenja reagiraju ljutnjom i agresijom.  

A kako biste doznali imate li karakteristike narcisa, označite koliko se slažete s dolje navedenim tvrdnjama. Nula je najmanje, a 10 najviše. 

Uvijek je u pravu

Samo ono što ja želim je važno. Dok o bilo čemu raspravljamo, uvijek sam u pravu. Tuđa su mišljenja pogrešna i nebitna. 

On je najvažniji

Znam više od svih, zanimljiviji sam, važniji, a kad nešto želim, moram to imati, bez obzira na to kako se drugi osjećali. 

Krši pravila

Za mene ne vrijede ista pravila kao za ostale, mogu ih kršiti bez problema. Ona su samo zapreka na mom putu do cilja. 

Ne podnosi kritiku

Mogu druge kritizirati, ali ne podnosim dok to drugi rade meni. Time me žele povrijediti, zapamtit ću to i vratiti im gorom mjerom. 

Nikad nije kriv

Ako nešto pođe po zlu, drugi ne mogu očekivati da ću se ispričati ili preuzeti odgovornost. Jako ću se naljutiti ako to očekuju. 

Lako se naljute

Kad god sam ljutit, svi su drugi krivi za to. Drugi mi se uvijek prvi moraju ispričati. Ne podnosim kad me itko kontrolira. 

Tumačenje rezultata

5-10 bodova: Imate zdravu dozu narcizma, znate se izboriti za sebe kad treba, ali suosjećate s drugima u nevolji. Ne okrivljujete ih za svoje probleme, a znate se nositi s osjećajima straha i ljutnje.

11-40 bodova: Iza vrlo visokog mišljenja o sebi zapravo se kriju strah, ljutnja i nisko samopoštovanje. Vrijeme je da se suočite s njima jer još stignete popraviti narušene odnose s okolinom. 

40-60 bodova: Imate ozbiljnih problema s narcizmom i vjerojatno teško ostvarujete zdrave odnose s drugim ljudima. Morali biste se osloboditi ovog poremećaja, a to je najbolje uz pomoć stručnjaka. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message