Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Zašto komad pravog kašmira košta i po nekoliko tisuća kuna

Izvor vlakana su kašmirske koze, koje daju jako malo runa, jedva 200 grama godišnje, pa je rijedak i zato jako skup. Fina obrada koja je potrebna da ostane mekan dodatno diže cijenu

VIDEO

Kašmir je jedno od najmekših vlakana na svijetu, od kojeg nastaju nevjerojatno meki i ugodni komadi luksuzne odjeće, koja je jako skupa. Tako komad odjeće od kašmira može stajati i do 500 dolara, odnosno 3400 kuna. Cijena je povezana s proizvodnjom, odnosno činjenicom da su izvori kašmira vrlo ograničeni. 

Naime, ta vlakna ne dolaze od ovaca, odnosno nisu ovčja vuno, nego runo od kašmirskih koza. To su koze koje pasu na visoravnima Himalaja, gdje temperatura može pasti i do 30 stupnjeva ispod nule, zbog čega koze imaju izuzetno gusto i toplo runo. I dok ovca godišnje proizvede i do 3 kilograma vune, kašmirske ovce proizvode je svega 200 grama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Меховой Салон Fashion Fur (@fashion_fur_msk)

Vlakna se skupljaju jednom godišnje, a čak i kad se skupe, upotrebljiva težina vlakana se prepolovi u odnosu na skupljenu, kada se runo očisti od masnoće, prljavštine i debljih vlasti. Procjene pokazuju da kašmir čini tek 0,05 posto ukupne proizvodnje vune na tržištu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli maison Me Oh! (@maisonmeoh)

Osim toga, kad jednom nabavite kašmir, njegova je obrada vrlo složena, što također utječe na cijenu. Vlakna se prvo bojaju i suše na prozračnom mjestu, kako se ne bi slijepila.

S njima treba jako nježno postupati, da bi zadržala mekoću.  Nakon toga, vlakna se kardiraju, odnosno dijele na tanje niti. Kvaliteta kašmira mjeri se upravo po debljini i duljini niti. One kod visokovrijednog kašmira mogu biti tanke čak 14 mikrometara (0,014 milimetara).

Vunene veste, pernate jakne i kašmir traju uz pravo čuvanje
Vunene veste, pernate jakne i kašmir traju uz pravo čuvanje

Zbog toga je njegova cijena izuzetno skupa, iako se na tržištu mogu pronaći i jeftinije varijante. No, u tom slučaju možete biti sigurni da nije riječ o vrhunskom kašmiru, piše Business Insider. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:25

       

  

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje