Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Zašto se baviti akvaristikom te kako i gdje postaviti akvarij?

Zašto se baviti akvaristikom te kako i gdje postaviti akvarij?
6

Početna točka svih akvarista bi trebala biti vezana uz proučavanje literature, poglavito bioloških i kemijskih procesa u početnoj fazi sazrijevanja akvarija

VIDEO

U današnjem svijetu lifestyle magazina, IN uređenja životnog prostora, feng-shui savjeta za duhovnu ravnotežu i mistični priljev novca i inih modernih i osviještenih koncepata za konstantnu sreću i blagostanje svako malo naletimo na spomen akvarija, kao jedne od bitnih komponenti kanaliziranja energije uspjeha, sreće, novca i sličnih lijepih stvari u Vaš život kroz „pravilno“ smještanje na točno određena mjesta, uz točan broj riba, točne što-li-već.

Simptomi akvarističkog ludila

Nekome je to bitno, no s druge pak strane, ja sam akvarist ovisnik koji drži akvarije zbog toga što me opuštaju, uljepšavaju životni prostor na mjestima na kojima vizualno dolaze do izražaja i „podižu“ taj dio prostorije ili cijelu prostoriju...

Zato što volim uređivati vodene biljke,kamenje i grane u razne male dijelove prirode koji mi uklanjaju stres, volim nabavljati nove vrste riba i promatrati njihovo ponašanje, volim namakati ruke u vodi kao i svaki drugi klinac ( u glavi) , ali suprotno gore spomenutim vjerovanjima, više imam osjećaj da mi akvariji odnose nego što mi donose novac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovdje bih još spomenuo i mogućnost laganog gubitka razuma i logike ako se „navučete“ na akvaristiku. Simptomi ludila su slični simptomima svake druge ovisnosti.

Uključuju nerazumno trošenje novaca na sve i svašta vezano uz akvarij, opsesiju koja se očituje u čestom pričanju o akvariju i procesima u njemu ljudima koje to uopće ne zanima, uz sjaj u očima od suza radosnica, te apstinencijskim tikovima i trešnji ruku na svaku nemogućnost nabavke određenog objekta ili subjekta akvarističke žudnje. Liječi se teško, uz česte recidive.

Po mom mišljenju, ako želite imati akvarij i vjerujete u koncepte spomenute u prvom odlomku, svakako, nabavite akvarij i stavite ga na „propisano“ mjesto. 

Ako u biti ne želite akvarij, ali vjerujete kako će vam on donijeti sreću i bogatstvo samo zato što ste ga postavili baš na određenu stranu svijeta , s vremenom kada vam održavanje postane napor, a akvarij se iz ukrasa pretvori u baru neugodnog mirisa nećete dobiti ono što ste si zamislili.

Zašto je dobro imati akvarij?

Dakle da rezimiramo zaključke i odgovore na ovo pitanje. Akvarij je dobro imati ako ga zaista želite, ako vas privlači smirujući utjecaj vode, želite imati dio prirode blizu sebe u svakodnevnom životu  i  smatrate ga ukrasom u stanu, te ste spremni ODRŽAVATI ga. 

Ako niste sigurni da je prelijevanje vode s ribljom kakicom, ostataka bilja, algi, moguće i mrtvih riba, čišćenje stakala, brisanje prašine s poklopca, hranjenje riba, podrezivanje biljaka i još ponešto iz svakodnevne ili povremene palete čišćenja akvarija za vas - a nemate kome „uvaliti“ to zadovoljstvo- nemojte ni počinjati.

Ulazak u svijet akvaristike

Nabavka i postavljanje akvarija na mjesto se obično uzima početnom točkom akvarističke avanture. Da se odmah razumijemo -  to je krivo. 

Početna točka bi trebala biti vezana uz proučavanje literature, poglavito bioloških i kemijskih procesa u početnoj fazi sazrijevanja (cikliranja) akvarija, te zahtjeva, izgleda i veličine organizama koje biste željeli u njemu držati. Uostalom, to je savršeno logično.

Kako ćete kupiti akvarij ako ne znate što želite u njemu držati ili ako kupujete akvarij prema mjestu na kojem ga smještate, te kasnije ubacujete u njega živi svijet. Kako ćete znati što od organizama kupiti, prema uvjetima koji su im osigurani veličinom i opremom akvarija? 

Raspon mogućnosti vezan uz slaganje određenih prirodnih staništa, oblika, veličine i boja riba, biljaka i cijelog niza drugih organizama je poprilično velik čak i na manjem tržištu poput našeg.

Prvi i osnovni savjet u ovome dijelu bi bio: Saznajte što želite od organizama kako biste kupili odgovarajući akvarij ili saznajte što od organizama možete staviti u akvarij koji vam izgledom i dimenzijama odgovara toj rupi, dijelu zida, kutu sobe kojem ste ga namijenili. 

Informacija ima, virtualnih mjesta na kojima možete pitati i na kojima će vam biti odgovoreno također, nemojte se suzdržavati.

Gdje postaviti akvarij?

Mjesto na koje stavljate akvarij bi trebalo imati neke osnovne karakteristike, a to su: blizina utičnice ( jer trebat će vam otprilike tri priključna mjesta, ovisno o modelu akvarija i opremi) te da mjesto za akvarij nije smješteno tik uz vrata ili u hodniku ( zbog psihičkog zdravlja riba najviše, a vezano uz naše kretanje i njihov osjećaj sigurnosti).

Poželjno je da mjesto za akvarij  nije smješteno uz radijatore ili peći ( nemogućnost kontroliranja temperature), nije smješteno do prozora, pogotovo na južnoj strani ( mogućnost pregrijavanja u ljetnim mjesecima, mogućnost rasta algi zbog sunčeve svjetlosti)…

Zgodno je ako se kao mjesto za akvarij odabere neki kut ili tamniji dio prostorije ( vizualno oplemenjivanje prostora) ili ako se razmišlja o akvariju kao pregradi prostora, koji se gleda s dvije, tri ili svih strana, što pak donosi i određene zahtjeve u vezi uređenja, ali uglavnom izgleda jako dobro. 

Priprema za punjenje akvarija 

Kada jednom prođete te teorijske faze te fazu 'peglanja' kartice koja će vam omogućiti postavljanja vaše vlastite staklene kocke veselja u dom i kada kutija s akvarijem konačno stigne ( razne modele i oblike namjerno preskačem, jer je to područje preširoko i preveliko za ograničeni broj slova u članku)  , ako nemate unaprijed određenu čvrstu podlogu, već također stalak iz kompleta, osim ponešto alata za sastavljanje trebat će vam i zidarska libela, odnosno na hrvatskom – vaser vaga.

Vrlo je bitno nivelirati akvarij jer kako sam se uvjerio mnogo puta, čak i naizgled savršeno ravan pod krije svoje mračne tajne te je stoga zgodno imati omanji set podmetača, odnosno na hrvatskom - kajli. I ne, novogradnje nisu imune na padove podova od centimetra na metar, dapače.

Za postavljanje akvarija tražite suglasnost svih stanara

Kada je sve na mjestu, slijedi priprema za punjenje i samo punjenje. Ali o tome u sljedećem članku.  Za ovaj su nam ostala još neka praktično-pravna pitanja. 

Za akvarističku avanturu apsolutni je imperativ imati suglasnost članova obitelji . Ako živite u bilo kakvom obliku zajednice više ljudi koja uključuje i dijeljenje troškova stanovanja, prostora, komfora, zajedničkog vremena i slično, dogovorite se u detalje kako kasnije troškovi održavanja akvarija, prostor koji zauzima i jednostavno- vrijeme koje mu posvećujete, ne bi bili izvori predbacivanja i nepotrebnih svađa. 

No, dobro, možda ne treba ovjera kod javnog bilježnika ili tri primjerka, ali jedan čvrsti usmeni dogovor može biti jednako opuštajući kao i lijepo uređen i održavan akvarij. 

Kao što vidite, mnogo je raznih aspekata koji čine uspješnu akvarističku priču, a nismo još ni vodu natočili. 

Vedran Čunčić, urednik Akvarij.NET portala naš je novi suradnik koji će vas svaki tjedan uvoditi u tajne akvaristike. 

Ovim putem pozivamo vas da u komentarima postavite pitanja koja vas zanimaju, a mi ćemo se potruditi da na njih odgovorimo u nekoj od slijedećih tema.



Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'