Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Zastrašujuće: Ne uzrokuje bol, a dovodi do potpune sljepoće

Zastrašujuće: Ne uzrokuje bol, a dovodi do potpune sljepoće
1

Povišeni očni tlak ne uzrokuje bol niti druge probleme, pa čovjek posumnja na bolest tek kada počne gubiti vid. Glaukom je potrebno otkriti što ranije

VIDEO

U današnje je vrijeme teško sačuvati dobar vid jer je izloženost štetnim tvarima veća no ikada - od prečestog i dugotrajnog gledanja u ekran, primjerice za one koji rade na računalu, do štetnog utjecaja ultraljubičastih sunčevih zraka.

 S druge strane, prehrana je danas neprimjerena pa se na jelovniku nedovoljno često nađu namirnice koje „hrane“ zdravlje očiju.

Opasnost glaukoma se krije u činjenici da se razvija u tišini, bez ikakvih simptoma. Povišeni očni tlak ne uzrokuje bol niti druge probleme, pa čovjek posumnja na bolest tek kada počne gubiti vid. Da bi se adekvatno liječio, glaukom je potrebno otkriti što ranije kako bi se usporilo i spriječilo napredovanje bolesti. 

Ovaj tjedan se diljem Hrvatske obilježava tjedan glaukoma. Pravo je vrijeme da i vi provjerite svoj vid.

Ove će godine Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravlja, uz potporu Hrvatskog oftalmološkog društva, organizirati kampanju u cijeloj Hrvatskoj.

Ovogodišnja akcija bit će pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja. Zbog podizanja svijesti i znanja o glaukomu među pučanstvom i liječnicima u Hrvatskoj, planirane aktivnosti tijekom tjedna glaukoma uključivat će izradu pisanog materijala o glaukomu, izradu radio- i TV-spota, radio- i TV-emisije, kao i akcije mjerenja očnog tlaka u rizičnim skupinama na 19 lokacija u Hrvatskoj (Zagreb, Bjelovar, Karlovac, Sisak, Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik, Virovitica, Čakovec, Koprivnica, Varaždin, Požega, Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci). 

Ove je godine stručni dio posebno posvećen podizanju razine znanja i razmjeni iskustava o glaukomu među oftalmolozima u Hrvatskoj.

Planirajte osloboditi svoje vrijeme od 08. do 14. ožujka 2015. godine i uključite se u nacionalnu kapanju ''Zaustavimo glaukom''.

Posebno ste pozvani da u subotu 14. ožujka u Centru Kaptol u Zagrebu dođete i sudjelujete u jednodnevnom stručnom simpoziju ''Glaukomski dan u glaukomskom tjednu''. Cilj organizatora je stvoriti praktični simpozij sa strukturom kratkih i jasnih prezentacija i što aktivnijom diskusijom.

Raspored događanja i planiranih aktivnosti na 19 lokacija, program stručnog simpozija, kao i informacije o cijeloj nacionalnoj kampanji biti će objavljeni tijekom veljače na internetskoj stranici www.glaukom-hr.org  i  hod.com.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...